torsdag den 6. december 2018

Pigen med svovlstikken


En pige sad og syede i en gård, der engang lå på hjørnet af Lillegade og Sjobjergvej i Husby. Det var i Pinsen 1915.

Hendes uskyldige syaktivitet blev årsagen til, at gården, hun sad i, blev flyttet væk fra landsbyen og ud på markerne, ud mod Husby Hole.

Jørgen Andersens tidligere gård på Skræppedalsvej. Gården hedder "Breidablik", men blev kaldt "Sognefogedgården", da Jørgens far Anders Claudius Andersen i mange år var sognefoged. Billedet er fra 1939.
"Sognefogedgården" 1. februar 2018
Den udflyttede gård ligger der endnu. Det er den gård, der ligger på toppen af Skræppedalsbakken, og som indtil fornylig var ejet af Jørgen Andersen. Jørgen overtog gården efter sin far, sognefoged Anders Claudius Andersen. Da den lå på hjørnet nede i Husby, var den ejet af Niels Julius Nielsen. Der er stadig en markvej mellem gårdens to placeringer, fra Sjobjergvej til Skræppedalsvej.

Krydset Lillegade-Sjobjergved o. 1915. Bernts købmandsforretning ligger til venstre og Niels Julius Nielsens går ligger bagest i billedet. Udenfor billede til højre ligger Bangs gård
Pigens syaktivitet resulterede også i, at Claus Bangs gård blev nyopført, men på samme placering overfor krydset Sjobjergvej-Lillegade. På det smukt proportionerede stuehus kan man stadig på gavlen ud mod haven se en plakette med årstallet 1915.

Bangs gård i Lillegade, Husby fotograferet 1. februar 2018. På plaketten står 1915
Men hvad var det, der skete, der kunne få disse store konsekvenser? Jo, som nævnt var pigen i gang med at sy. Hun tabte en nål på gulvet og kunne ikke finde den. Derfor strøg hun en tændstik for at lyse ned på gulvet. Tændstikken brændte ned og brændte hendes finger. I forskrækkelse kastede hun tændstikken fra sig, og der gik ild i et gardin. Da hun åbnede døren for at råbe om hjælp, fik ilden næring og var ikke længere til at slukke. De to stråtækte gårde i krydset Sjobjergvej - Lillegade brændte ned.
Her på hjørnet af Sjobjergvej og Lillegade blev der tidligere drevet købmandsforretning. Fotograferet 1. februar 2018
Købmand Kristian Bernts hus på den anden side hjørnet af Sjobjergvej og Lillegade blev reddet, så vi stadig i dag kan glæde os over den smukt vedligeholdte gamle gule ejendom. Efter købmand Bernt drev Jørgensen i nogle år købmandsforretning i ejendommen. Da det ikke længere kunne gå, blev han brugsuddeler i Husby Brugsforening, og senere, da han og fruen forlod Brugsen, flyttede de ind i lærerboligen over for skolen, hvor lærer Tagesen og hans familie havde boet.

En lille artikel i Fyens Stiftstidende "Større Brand i Husby" fra den 25. maj 1915 kan sætte gang i mange tanker om sammenhænge i landsbyen Husby. Sammenhænge som sikkert ikke ret mange tænker på i dag.

Hvad man da ikke kan få ud af Statsbibliotekets avisarkiv, hvor man online kan læse aviser udgivet i Danmark, og som er mere end 100 år gamle. Det er svært at løsrive sig.

Og tjenestepigen? Hun fik nogen tid efter en bøde på 10 kroner for uforsvarlig omgang med ild.

 
Artikel i Fyens Stiftstidende 25. maj 1915


Ib Hansen, 6. december 2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar