mandag den 4. november 2019

Dagtilbud og folkeskoler for fremtidens Kolding


Jydske Vestkystens Koldingsektion har hver tirsdag en side, de kalder Panelet. Her stiller de på skift spørgsmål til en række borgere i Kolding om ugens hændelser. I denne uge er jeg en af de tre borgere. Her er mine svar på ugens spørgsmål tirsdag den 5. november 2019.

1: Borgmester Jørn Pedersen (V) fralægger sig store dele af ansvaret for den økonomiske krise i Kolding. Hvad tænker du om det? https://jv.dk/artikel/borgmester-om-sparebudget-det-er-de-andres-skyld

ad.1
Kommunens førstemand
Byrådet beslutter ved stemmeflertal. Borgmesterens stemme vejer ikke tungere end øvrige medlemmers. Sådan er det formelt set. Reelt set er borgmesteren den første blandt ligemænd. Eneste fuldtidsansatte politiker. Øverste administrative chef. Men det er slet ikke her problemet ligger. Byrådet har arbejdet med forventede senere gennemførte effektiviseringer og ikke konsekvensbeskrevne besparelser. Det giver mangel på central styring. Og forringer borgernes mulighed for at følge de politiske prioriteringer.

2: Få dage efter, at forligspartierne var blevet enige om at skære fem-seks millioner på normeringer i daginstitutionerne, ombestemte de sig og fandt i stedet pengene i reservepuljer. Hvad tænker du om det? https://jv.dk/artikel/to-dage-f%C3%B8r-sparem%C3%B8de-dropper-udsk%C3%A6ldt-millionbesparelse-p%C3%A5-normeringer-i-daginstitutioner

ad.2
Fremtidsforvaltning
Omsorg, trivsel, udvikling, kundskaber, færdigheder og uddannelse. Det er basis i en enhver udviklingsorienteret kommunes fremtidspolitik. Derfor godt, at der blev fundet penge til at afbøde en del af de planlagte drastiske besparelser på børneområdet. Og derfor er det særdeles problematisk, at folkeskolerne fremover får dramatisk forringede muligheder. Børn og unge er fremtiden. Selv i en tid, hvor der skal prioriteres skarpt, skal disse områder derfor sættes øverst på den politisk-økonomiske dagsorden.

3: Hvordan tror du, at den netop vedtagne spareplan i Kolding Kommune vil påvirke næste kommunalvalg?

ad.3
Borgernes medansvar
Erfaringsmæssigt får spareplaner midt i en byrådsperiode ikke stor betydning ved et valg to år senere. Uanset spareplanernes dramatiske karakter. Vælgernes hukommelse er kort. Når det gælder kommunalpolitik er indsigten lille og motivationen ringe. Den kommunale beslutningsproces kan være svær at forstå. Men borgerne har et ansvar for at holde sig orienteret. Og Byrådet har ansvar for at gøre det let og gennemsigtigt at kunne følge med i Byrådets politisk-økonomiske prioriteringer og konsekvenserne heraf.

Ib Hansen, november 2019