onsdag den 16. november 2016

Sicherungsstellung Nord

I årene 2014 til 2018 markerer vi hundredårene for Den Store Krig. Den krig vi nu kalder Den Første Verdenskrig. I 2017 er det hundrede år siden tyskerne færdiggjorde Sicherungsstellung Nord, en forsvarslinje fra kyst til kyst over det nuværende Sønderjylland, der dengang var tysk.

Danmark i strategisk klemme 
Danmark var i en strategisk klemme under Første Verdenskrig. På den ene side ønskede Danmark, at Kejserdømmet Tyskland skulle tabe krigen, så Danmark kunne få det efter 1864-krigen tabte land, Slesvig tilbage. På den anden side var Danmark bekymret for, at Tyskland med Europas på daværende tidspunkt stærkeste hær skulle vinde. Hvis Danmark så havde været mod Tyskland, kunne hele landet risikere at blive indlemmet i Stortyskland.

Under 1. verdenskrig (1914-1918) var Sønderjylland, som nævnt under tysk herredømme. Da Tyskland ønskede en ubådskrig med England, måtte de nødvendigvis sikre sig imod angreb fra nord. Tyskland var selvfølgelig ikke interesseret i angreb på de tyske havneanlæg ved Kiel. Tyskerne besluttede derfor at bygge et fæstningsanlæg tværs over en stor del af det daværende nordtyske område midt i det nuværende Sønderjylland.

Anlægget var klar hen imod krigens slutning. Tyskerne havde på det tidspunkt kalkuleret med, at det skulle kunne fungere som en selvstændig enhed også uden forsyninger udefra! Det ville betyde, at anlægget kunne benyttes, selv om det blev afskåret fra selve Tyskland.


Batteriet ved Gammelskov nær Agerskov var en del af forsvarslinjen og var så stort, at det fyldte et areal på cirka 4 hektar. Fortet var indrettet til forsvar til alle sider med kæmpe kanoner, skyttegrave, skyttehuller, pigtrådshegn og maskingeværreder, og det havde egen brønd, kantine og sygestation. Der var store depoter af ammunition og madvarer. De enorme betonanlæg blev støbt i en meget streng vinter, og det menes, at batteriet stod kampklart i 1917. 

Hovedopgaven for batteriet ved Gammelskov var skydninger op mod Kongeågrænsen. Tyskerne vurderede, at eventuelle engelske landgangstropper af jordbundsmæssige og trafikale årsager ville søge over i den østlige del af Sønderjylland, og batteriet skulle derfor  i givet fald kunne skyde mod jernbanestationerne i Arnum, Gram, Over Jerstal og Vojens.

Gammelskovbatteriet var bestykket med svære skibskanoner af kaliber 24 cm. Der er nogen tvivl om disse kanoners rækkevidde, men den har formentlig været omkring 20 km. Rygterne mente dog, at de kunne skyde både til Esbjerg og Fredericia.

Mange faldne sønderjyder
England kunne have en interesse i at indgå en alliance med Danmark, så Den Tyske Højsøflåde gennem minering og blokade kunne blive spærret inde i Østersøen.

Med baggrund i Danmarks geostrategiske beliggenhed var der derfor risiko for, at en af stormagterne kunne falde for fristelsen til at foretage en præventiv besættelse af Danmark, og at Danmark efter 50 års fred på ny kunne blive krigsskueplads.

Længere henne i krigens forløb havde de allierede magter en interesse i udover Østfronten og Vestfronten at skabe en tredje front, så de tyske tropper kunne blive spredt. Tyskerne var selvfølgelig meget opmærksomme på, hvilke militære problemer de ville få, hvis de allierede gik i land i Jylland nord for den dansk-tyske grænse ved Kongeåen og fik etableret en sådan Nordfront, hvorfra de kunne rykke ned mod Tyskland og besætte de tyske flådehavne.

Derfor var det, at Tyskland byggede Sicherungsstellung Nord  tværs over det daværende tyske Nordslesvig fra Østersøen til Vadehavet i en linje fra nord om Åbenrå over Agerskov med den stærke fæstning Gammelskov og videre ud til Vadehavet ved Skærbæk. Resterne af Sicherheitsstellung Nord befinder sig nu på dansk jord i det nuværende Sønderjylland. De fleste steder er det meste dog blevet sprængt væk af det danske militær i 1920´erne. Militæret var bange for, at tyskerne ville vende tilbage og anvende stillingen i en ny krig. Flere steder, som for eksempel ved Andholm umiddelbart nordvest for Røde Kro og ved Gammelskovfortet ved Agerskov, kan man dog fortsat se bunkers, fundamenter og betonrester, der kan give en forestilling om det enorme anlæg.

Forskellige relationer til den tyske krigsmagt
Den danske Regering og det danske Folketing måtte som nævnt for alt i verden undgå at provokere nogen af stormagterne. Regeringen besluttede derfor ved krigens begyndelse at erklære Danmark neutralt og indkalde Sikringsstyrken, der var den danske hærs ekstraordinære styrke. I medfør af Hærloven af 1909 kunne Regeringen opstille en særlig sikringsstyrke. Sikringsstyrken indkaldtes i august 1914, hvorved hærens samlede styrke nåede 58.000 mand. Hovedparten stationeredes på Sjælland ved Københavns befæstning, så langt væk fra den dansk-tyske grænse som muligt, så tyskerne ikke skulle føle sig provokerede. Samtidig forsikrede Regeringen englænderne om, at et tysk brud på den danske neutralitet ville blive militært imødegået. Sikringsstyrken nedbragtes gradvis fra 1915 og ophævedes helt i 1919.

Min ærkefynske morfar tjente under Første Verdenskrig i Sikringsstyrken ved Københavns Befæstning. Min kones morfar var dansksindet sønderjyde i tvungen tysk krigstjeneste. Han blev såret på Vestfronten og lagt på lazaret i Andernach. Min kones mormor rejste den lange vej med tog gennem det krigshærgede Tyskland fra Jels til Andernach for at besøge ham.
 Danskere forskellig steder i landet havde således vidt forskellige vilkår under verdenskrigen.

Historisk vandretur ved Gammelskov Batteri
En dejlig solskindag med blå himmel den 17. september 2014 besøgte jeg Gammelskov Batteri lidt uden for Agerskov. Det var et enormt bygningsværk, og resterne gør det muligt stadig at forestille sig, hvor stort det har været. Det kan meget anbefales at gå en tur i området og lade sin historiske viden og fantasi spille. Her er en lokal hjemmeside, der beskriver batteriet: http://agerskov.infoland.dk/sevaerdigheder-kirke/gammelskovbatteriet/

Og så til slut et lille memento. Alene den 17. september for 100 år siden i 1914 faldt på Vestfronten 16 sønderjyder, der var tvunget i tysk krigstjeneste som følge af, at Sønderjylland var  tysk efter den tabte krig i 1864 og til genforeningen i 1920. I alt faldt under Første Verdenskrig cirka 6000 sønderjyske soldater i tysk krigstjeneste. Hvert sogn i Sønderjylland havde adskillige faldne og sårede. Det er værd at mindes her i 100 året for udbruddet af den forfærdelige krig. Overalt i de sønderjyske sogne kan man se mindestene med navnene på sognets faldne under Første Verdenskrig.


Skal vi insistere på, at skoleelever bruger blyant og læser trykte bøger?

Trykte skolebøger afløses mere og mere af digitale læremidler. Det kan have en række negative konsekvenser, som man nok bør overveje, før man fortsætter ud af det spor.

 Man skal ikke altid bare tordne ud af hovedsporet. Der skal også være tid til at tage sidespor, hvor der er mulighed for at gøre sig nogle dybere refleksioner. Det er Alexander von Oettingen god til. I en kronik i Kristeligt Dagblad i 2014 har han gjort sig nogle refleksioner over konsekvenserne ved at afskaffe bøger, blyanter og andre markørartefakter i folkeskolen. Her er en smagsprøve:

"Digitaliseringen af-materialiserer vores viden om verden og skaber flygtighed og hastighed. Folkeskolens undervisning bliver til en App. I dag findes der skoler og kommuner, der har en digital strategi om at blive en bogfri og fuldt digitaliseret skole. Derfor afvikler man biblioteket, bogen, blyanten, artefakterne og tingene og afvikler dermed barnets møde med verden. Viden bliver reduceret til online-viden."

En kronik i Berlingske den 8. november 2016 af Anne Skov Thomsen "Måske skal vi insistere på, at børn skriver med blyant og læser trykte bøger?" er inde på de samme overvejelser:

"Der forskes i disse år en del i forskellene på læsning på hhv. skærm og på tryk, og her viser undersøgelser bl.a., at læsning på iPad ikke fremkalder den samme emotionelle respons i læseren som læsning på print. Derudover dokumenterer flere undersøgelser, at vi ikke husker og forstår det, vi har læst på skærm, lige så godt som det, vi har læst på print. Skærmen og dens væld af muligheder opmuntrer til en overfladisk og tilfældig læsemåde, i modsætning til bogens enstrengede medie, der lægger op til en dybdegående, koncentreret læsning."

Her er henvisninger til Alexander von Oettingens og Anne Skov Thomsens kronikker: 

samt en henvisning til en artikel om den aktuelle forskning i konsekvenser af brug af digitale læremidler: http://videnskab.dk/kultur-samfund/du-husker-mindre-og-laeser-darligere-pa-en-skaerm