søndag den 15. marts 2020

Vi troede, vi var frie



Endelig. Nu var det tiden til at glæde sig over den "svævende" kuppel i Istanbuls legendariske Hagia Sophia. Troede jeg.

Når så den svævende kuppel var oplevet, kunne min datter og jeg så nogle måneder efter glæde os til EM-kampene i fodbold på hjemmebane i et sommerligt København i juni. Troede jeg.

Istanbulturen er aflyst. EM kan måske blive flyttet langt ud på året til et tidspunkt med regn og rusk. Koldt, klamt og fugtigt. Ærgerligt, efter at min datter var heldig at få to billetter til de tre kampe i København. UEFA diskuterer afviklingen af EM tirsdag den 17, marts. Håber da ikke EM bliver helt aflyst og heller ikke, at det bliver flyttet. Sådanne aflysninger er selvfølgelig mindre ting i det store spil.

Hagia Sophias unikke arkitektur og historie som helligt sted vekslende mellem to store verdensreligioner. Og Albert Camus "Pesten". Det er to ting, jeg har bragt med mig fra min gymnasietid. At stå under Hagia Sophias svævende kuppel har været mit ønske og min drøm i årtier, lige siden bygningsværket blev gennemgået i en historietime på Vestfyns Gymnasium.



Hagia Sophia - ude og inde

Vi har aldrig været i Istanbul. Sidst vi havde købt flybilletter skete der på 14 dage tre voldsomme attentater i Istanbul. Derfor aflyste vi. Nu ville vi i påsken nyde Istanbuls herligheder. Flybilletter og hotel var på plads. Igen må vi aflyse. Hagia Sophias kuppel må fortsat nøjes med at svæve i mine drømme.

Her er det så Camus "Pesten" kommer ind i billedet "... ingen vil mere være frie, så længe der er hjemsøgelser til".


Jeg har stadig friheden til at drømme, at jeg nok kommer til at stå under Hagia Sophias kuppel og sidde i Parken på en dejlig junidag og se Danmarks EM-kampe. Håber blot ikke, det bliver ved at være drømme, men at drømmene en dag nok skal blive realiteter. 

Også i den nuværende situation må vi erkende, at vores frihed altid vil være begrænset af naturlige og menneskeskabte plager. Plager som gør det nødvendigt at stå sammen i vore fællesskaber for bekæmpe plagerne. Det er ikke en dårlig lære.