fredag den 14. februar 2020

Skeletter af 16-årig pige og et spædbarn fundet i Tybrind Vig


Moesgaard Museum har i sin store oldtidsafdeling udstillet omkring 30 genstande fra Stenalderen fundet i Tybrind Vig
Skeletterne af en 16-årig pige og et nyfødt barn blev for mere end 40 år siden fundet på bunden af Tybrind Vig. De blev for tusinder af år siden i Ertebølletiden begravet på et sted, der dengang var land, men som nu er dækket af havet.
Her ved bredden af Tybrind Vig slog en flok jægere og fiskere sig ned for 6-7000 år siden. Stedet var velvalgt. Muslinger og især østers hentede de fra en banke tæt på bopladsen. Der var rig adgang til havets ressourcer gennem fiskeri og fangst af søfugle. Køddyr og pelsvildt kunne de jage i baglandets store urskove.
Nutidens kystlinje er den fuldt optrukne streg. Det blå rastede område til højre på kortet viser, hvor langt havet gik ind i Ertebølletiden. Området er den nu tilgroede store strandeng, Flægen ved Eskør Strand. Den gule tange ude i havet til venstre på kortet er nu overskyllet land. Krydset markerer, hvor Ertebøllepladsen ligger. I Ertebølletiden på kysten, nu under cirka tre meter vand og 250 meter ude fra den nuværende kystlinje
I Ertebølletiden for godt og vel 6000 år siden lå bopladsen ved bredden af Tybrind Vig ved kysten. I dag ligger den i cirka 250 m ude i vigen, 3 m under havets overflade.
Ved bopladsen er der også fundet en 10 meter lang stammebåd lavet af lindetræ og med et ildsted nær bagenden. Den blev brugt til fiskeri og havjagt, men kunne også transportere en lille familie på 6-8 personer fra boplads til boplads efter årstidernes skiften. Om vinteren flyttede beboerne fra sommerbopladsen nok ind til deres vinterboplads i de bagvedliggende store skove.
Bopladsens døde blev efter tidens skik og brug begravet på bakken lige bag husene – med en enkelt undtagelse. En ung pige med et nyfødt barn blev begravet midt på bopladsen. Da havet langt senere skyllede hen over pladsen, blev de fleste grave ødelagt.
I Stenalderens Ertebølletid gik Tybrind Vig meget længere ind i landet. Helt ind til nuværende Hybæk og Hygind. Havspejlet stod højt som følge af afsmeltningen af gletsjeris ved slutningen af den seneste istid. Klimaet var på det tidspunkt også varmere end nu. Senere da det igen blev køligere blev en del af verdenshavene igen bundet som is i polaregnene ved Sydpolen og Nordpolen. Derfor trak kystlinjen sig noget tilbage. Den tidligere havbund inderst i Tybrind Vig groede til med tagrør, flægplanter og mange andre slags planter. Inde i vigens stille vand var der også gode muligheder for, at havet kunne aflejre en del af det materiale, havet nedbryder fra de stejle vind- og strømeksponerede kystklinter. Den tidligere havbund blev gennem tiden til nutidens store flade strandeng, Flægen, der rækker helt ind til Tybrind og Hybæk.
Men hvorfor ligger Ertebølletidens boplads ved Tybrind Vig nu så på 3 meter vand 250 meter ud for den nye kyst?
Nordøst for 0-vippelinjen hæver landet sig. Sydvest for sænker det sig

Det gør den, fordi landet syd for en vippelinje fra Ringkøbin over Strib og Nyborg til Vordingborg sænker sig. Landsænkningen skyldes, at Danmark i den seneste istid var dækket af en kilometertyk iskappe, men ikke hele landet. Isens hovedopholdslinje gik midt ned gennem Jylland. Jordoverfladen er ikke fast. Den er plastisk. Derfor tyngede isen området nord for vippelinjen ned, mens området syd for vippelinjen, hvor hovedparten lå uden for isens hovedopholdslinje vippede op. Det er ligesom en stabel tallerkener. I midten lavest. Ved kanterne højest.
Nu er isen forsvundet. Landet nord for vippelinjen, der var tynget ned, vipper nu op. Ved Frederikshavn har landet for eksempel hævet sig cirka 13 meter siden afslutningen af den seneste istid.
Landet syd for vippelinjen sænker sig, fordi der ikke er kræfter affødt af den tunge is, der vedblivende kan tvinge området op. Det betyder for eksempel, at Tybrind Vig og egnene syd herfor nu sænker sig. Så på trods af at havspejlet har sænket sig og kystlinjen har trukket sig tilbage, ligger bopladsen nu under vand. Det samme gør sig for øvrigt gældende for en tilsvarende boplads, der er fundet ved Ronæs, nogle få kilometer nord for Tybrind Vig.

Mere om landsænkninger og havstigninger i området ved Tybrind i min fortælling "Det sunkne land fortæller historie": 
https://ih18.blogspot.com/2017/03/det-sunkne-lands-dannelsesmssige-stemme_1.html

Flere fortællinger fra min hjemegn Husby, Ejby og Vestfyn:
https://ih18.blogspot.com/2019/06/fortllinger-fra-min-hjemegn-i-husby.html