mandag den 13. januar 2020

En grimasse der kan passe

Cæsar synger "Jeg drømte mig en drøm i nat" https://www.youtube.com/watch?v=v5B4Z1GJ3bo


























Jydske Vestkysten, Kolding-udgaven spørger hver tirsdag et panel af borgere om deres mening om begivenheder i Kolding i foregående uge. Med jævne mellemrum er jeg panelmedlem. Som regel en spændende udfordring. Ikke altid lige let at finde en meningsfuld grimasse, der kan passe. Ikke for banalt. Ikke for tungt. Ikke for plat og fladt. Ikke for højtravende. Men gerne med personlig mening og holdning i. 


Så er der også lige nogle stramme skabelonrammer, der skal tages hensyn til. Overskriften må kun fylde 20 anslag inklusive mellemrum, mens teksten må fylde maksimalt 520 anslag inklusive mellemrum. Det betyder, at jeg må vende og dreje  hvert ord. Det er i sig selv spændende nok. 

Tirsdag den 14. januar 2019 blev jeg bedt om at svare på følgende tre spørgsmål. Her er mine svar.

1.
Cykelrytter Kasper Asgreen blev for nylig kåret som Årets Koldingborger. Hvis du kunne uddele en hæderspris, hvem skulle så modtage den?

Bekæmp ensomhed
Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. (…) det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. (…) Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden.” Citat fra Dronningens nytårstale. Jeg er meget enig. Den frivillige forening Ventilen Kolding er for unge i alderen 15-25 år. De kommer der, fordi de gerne vil føle sig mindre ensomme. De frivillige hjælpere er 18-30 år. Det kalder jeg at vise samfunds- og fællesskabssind. Derfor ville jeg hædre Ventilen. For øvrigt er sportsidolet Asgreen et godt valg.

2. 
Biblioteket lagde i weekenden hus til fællessang fra højskolesangbogen. Hvilken sang så du gerne optaget i sangbogen?

Stands krig og mord
Et naivt ønske? Måske. Men vi må aldrig opgive håbet om en fredeligere verden. Håbet bør markeres i Højskolesangbogen med optagelsen af den gamle amerikanske protestsang “Jeg drømte mig en drøm i nat”. Cæsar sang den i 1965. Dansk tekst af Thøger Olesen. Set i lyset af verdenssituationen argumenterer sangen selv meget godt for sin optagelse.
“Jeg drømte mig en drøm i nat,
jeg drømte om en jord,
med statsmænd som kun talte om,
at standse krig og mord.

3.
Hvad bliver denne uges vigtigste begivenhed for dig?

Krig og fred

Det vigtigste for mig bliver, at jeg i Over Jerstal skal holde mit foredrag ”Danmark i lyst og nød”. Gennem fortælling og sange giver jeg et billede af tiden lige før, under og lige efter de 56 forbandede år fra 1864 til 1920, hvor 200.000 danske var tvunget  under fremmed herredømme. Genforeningsjubilæet i år er en vigtig begivenhed for hele Danmark og for alle, der lever i Danmark. Et historieløst samfund bliver et dement samfund. Genforeningsfejringen skulle gerne blive en del af modgiften mod historieløsheden!