fredag den 29. november 2019

Støv og mynteduft står op fra siderne




Regnvejrsdagene giver læselyst. Når dagens vandring i det tågede klamme vejr er gennemført, nyder jeg indendøre at kunne dyrke min lyst til at søge viden om verden og til at kunne opleve menneskelivet i al dets mangfoldighed.


I den sidste uges tid har jeg i tid og rum rejst verden rundt via skønlitterære værker. Først til North Carolina i 1950’erne gennem Delia Owens roman “Hvor flodkrebsene synger”. Så i Danmark og til Skotland i 1920’erne gennem Vibeke Marxs roman “Jord og hjerte”.


Senest har jeg “læserejst” mig til Ægypten i 1940’erne gennem romanen “Den kongelige egyptiske Automobilklub” skrevet af den ægyptiske pendant til Leif Panduro, tandlægen Alaa Al-Aswany.

Som helt ung gennemførte jeg i 1974 min første større udenlandsrejse til et andet kontinent. Turen gik til mit drømmeland Ægypten. Med tog rejste jeg gennem Nildalen til Aswan og retur. Og med ophold på spændende steder undervejs. Jeg kan stadig i mine dagdrømme fornemme larmen, støvet og jasminduften ved Nilens bred ved Luxor og alle de andre steder, jeg besøgte dengang.

Lige siden har jeg været grebet af Ægyptens ufatteligt rige historie, fortryllende landskaber og spændende geografi. Jeg kan stadig i mine dagdrømme fornemme folkevrimlen, larmen, støvet og jasminduftene ved Nilens bredder og stilheden og bageovnstemperaturerne i ørkenen.


Efterfølgende har jeg rejst yderligere to gange i Ægypten, nu med familie. Det har gjort, at jeg udover mine oprindelige interesser også er blevet optaget af at forsøge at forstå det moderne Ægyptens muligheder og udfordringer. Her tilbyder Alaa Al-Aswanys roman “ Den kongelige egyptiske Automobilklub” nye forståelsesrammer i forhold til, hvordan og hvorfor Ægypten er havnet, hvor landet er i dag. Det er en fortælling om modsætninger: Herskab og tjenestefolk, mænd og kvinder, egyptere og europæere, undertrykkelse og selvstændighed, fattig og rig, ung og gammel, kærlighed og had, egoisme og opofrelse, tradition og fornyelse. Men først og fremmest en historie om at være menneske og de faldgruber, vi slås med.

Alle med interesse for nutidens mellemøstlige problemer bør læse “Den kongelige egyptiske Automobilklub.” Bogen minder om, at Mellemøstens problemer er dybt forankret i kolonitidens traditioner for undertrykkelse og menneskeforagt. Men den minder også om, hvor dejligt alt kunne være, og trods alt er, i det rige, fattige Egypten.

En meget anbefalelsesværdig bog. Al-Aswany skriver så duften af mynte og Ægyptens støv står op fra bogens sider.