mandag den 15. oktober 2018

Pontoppidan om Lillebælt


Wedellsborg Hoved under højvande

Ud over sin store produktion af skønlitteratur - herunder romanen "Lykke Per" - skrev Pontoppidan også topografiske værker med beretninger om landskaber forskellige steder i landet, blandt andet om Lillebælt. Han har lavet en fin beretning om et område, hvor jeg færdes meget på både den fynske og den jyske side af bæltet.

"Naar Lille Bælts stride Strøm har bugtet sig forbi Middelfart og Snoghøj og rundt om Hindsgavl, breder den sig et Øjeblik i Indløbet til Kolding Fjord og snævres saa atter ind i Løbene omkring Fænø og mellem Stenderup Hage paa jysk Kyst og den lange Føns Halvø paa Fyns. Det er, som om den vilde bryde sig Vej gennem denne sidste, men den kommer ikke frem og fanges ligesom Marsvinene i Bunden af den smalle Gamborg Fjord; til Gengæld skærer den sig ordentlig ind med brede Bugter i Kysten syd for Føns eller Fyunnæs (Fyns Næs), som det hed i gamle Dage. Den største af disse Bugter er Tybrind Vig, som mod Syd begrænses af det høje Iversnæs, hvor Wedellsborg ligger mellem prægtige Skove og skuer ud over alt sit Tilliggende af Land og Vand, over Øerne ude i Bæltet, Brandsø og Baagø, og Herregaardene inde paa Kysten og oppe i Landet, Sparretorn, Tybrind, Minendal, Billeskov og Orelund...” ( Henrik Pontoppidan "Vestfyn" fra Danmark II, 1893).

Henrik Pontoppidan blev født i Fredericia i 1857, men flyttede i 1863 til Randers. For sin skønlitteratur modtog Pontoppidan i 1917 Nobelprisen, for "hans autentiske beskrivelser af dagligliv i Danmark". Pontoppidan er især kendt som repræsentant for den periode i dansk litteraturhistorie, der kaldes "Det Moderne Gennembrud".  Forfatterne fra denne periode fra omkring århundreskiftet til det 20. århundrede  er kendetegnet ved realistiske skildringer af fattigdom og klasseskel. Men Pontoppidan kunne altså også "dreje" en perfekt skildring af et topografisk landskab.

Landskabskort over Vestfyn

Udsigt fra Hindsgavl mod Fjordparken i bunden af Kolding Fjord


Udsigten fra Føns Kirke over Føns Vang Sø og Gamborg Fjord

Tybrind Vig ved Eskør Strand

Wedellsborghalvøen ved Rørdam. I det fjerne t.v ses Brandsø

Fænø Kalv, Fænø og Hindsgavl set fra Stenderup Midtskov

Stenderup Midtskov på kanten af Snævringen