torsdag den 3. april 2014

Da folkeskolen var landsbyordnet eller købstadsordnet

I landsbyskolerne startede skoleåret langt op i tiden den 1. april.

Den første april 2014 var det 56 år siden, jeg startede i første klasse i Husby Skole sammen med min et år yngre broder, Leif. Vi kom til at gå syv år i Husby Skole under landsbyskoleordningen, som sognerådet havde fået dispensation til at fortsætte med trods det, at folkeskoleloven af 1958 have ophævet den skelnen, der i folkeskoleloven indtil da var mellem købstadsordnede og landsbyordnede skolevæsener. Skoleårets start blev dog lavet om til 1. august 1- 2 år efter, vi startede, men vi gik stadig flere årgange i samme klasse, lige til vi forlod Husby Skole efter 7. klasse.

Gud, konge, folk og land - og så lige en lensgreve
Skolen, skolegården, sportspladsen og forsamlingshuset var vore udfoldelsesmuligheder i skoletiden. Skolens pædagogiske og holdningsmæssige tilgang fremgik tydeligt af den mindetavle, der hang og fortsat hænger over forsamlingshusets indgangsdør. Det var i forsamlingshuset vi havde gymnastik om vinteren, hvis gymnastikken da ikke blev aflyst p.g.a. røg fra kakkelovnen, eller fordi der var en, der ikke havde lavet sin hjemmeregning. Så blev vi nemlig alle straffet ved ikke at få gymnastik. Som det ses af mindetavlen, var påvirkningstilgangen meget den samme, som mindesmærkerne på Skamlingsbanken fra 1840´erne og 1860´erne også signalerer, nemlig "Gud, Konge, folk og land".

På tavlen står følgende:
" Vær dansk i sind og tanke
Hver kvinde og hver mand
Lad altid hjertet banke
For konge folk og land"

Og så var skolens tilgang i øvrigt også at udvise stor imøde for lensgreven på Wedelsborg. Det sidste blev modtaget forskelligt alt efter, om eleverne boede "inden for leddet" - ens forældre var ansat på Wedelsborg- eller eleverne boede "uden for leddet"- ens forældre var uafhængige af Wedelsborg. Vi var så heldige at tilhøre dem "uden for leddet", men havde megen omgang med dem, der boede inden for det led, der skulle åbnes for at komme ind på den offentlige vej (!!!) der går over Wedelsborgs jorder.

Vi var dog ikke utilfredse med førstelærer Andersens imødekommenhed over for Wedellsborg, når han kommanderede os til at deltage som klappere ved de store jagter på godset - uden at spørge vores forældre først eller anmode om, at vi skulle bringe en tilladelse med. Foran godsets portbygning får man i øvrigt på en mindesten følgende formaning "Den sande lykke er kun sjælefred og kommer ej de ydre vilkår ved". Forskellen på vilkårene for landets største jorddrot på Wedelsborg og sognets almindelige beboere var som herfra og til månen. 

Ordnede forhold 
Efter syv år i Husby Skole fortsatte vi begge fra 1965 i tre år under ordnede forhold efter den "nye" folkeskolelov fra 1958 ved Ejby Folke- og Realskole, hvorfra vi udgik med realeksamen i 1968 efter 10 år med skarp brødrekonkurrence om at klare sig bedst såvel læringsmæssigt som fodboldmæssigt. Afgang med realeksamen og start på ungdomsuddannelse i 1968 lige netop i det ungdomsoprørets år, hvor der blev sat spørgsmålstegn ved mange af de holdninger, der prægede skolegangen i Husby Skole. Jeg startede på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg, mens min bror startede i en elevplads hos ØK i København. Men det er en anden historie.

Alt andet lige var det en god tid, og vi blev udover prægningen fra forældre, skole og lokalsamfund også påvirket af, at Husby Sogn er præget af nogle fantastiske  naturmæssige rammer, hvis lige man skal lede længe efter.