fredag den 3. august 2018

Høstens tid - den sønderjyske gren

Her i august falder mine tanker ofte på gode minder fra mine svigerforældres sønderjyske gård, den tidligere hærvejskro "Klejnbjerg".

Høsten var altid en helt særlig hyggelig tid. Her var vi flere involverede, når halmen skulle køres ind til dyr og halmfyr.

Arbejdsfordelingen var klar. Svigerfar Mads forkede op og dirigerede tropperne. "Førstekarlen", min svoger Martin kørte den røde Ferguson, mens jeg som "andenkarl" læssede. Hunden Ringo holdt øje med det hele og tog sig af mus, der mistede tag over hovedet, efterhånden som knipperne blev forket op.
Fra venstre Ringo, Martin, Mads og Ib

Ind i mellem blev der skiftet rundt på arbejdsopgaverne, men altid med Mads som den, der forkede og dirigerede. Dejligt, når jeg fik lov at køre den røde Ferguson.

Ved spisebordet var placeringen i øvrigt også givet ved familiemiddagene. Svigermor Anne Grethe med døtre og svigerdatter tættest på køkkenet. Mads for bordenden. På bordsiden længst væk fra køkkendøren søn og svigersønner i rangfølge. Først sønnen, Martin. Så ældste svigersøn, den selvstændige gårdejer Peter og så senest tilkomne, den fynske andenkarl, der i starten måtte spidse øre for at følge med i den sønderjyske samtale om landbrug, afregningspriser fra mejeri og slagteri, vejrudsigter og meget andet spændende.

Efterhånden som jeg forstod mere og mere af sproget, begyndte jeg så at snakke med. Gjorde mig vist også ind i mellem klog på tingene. Og i hvert fald fik jeg en stor interesse for det særligt sønderjyske.

Men tilbage til halmarbejdet. Ofte kom der også kvinder og børn på læsset, når det skulle køres til lade. Så var det med, at der var læsset ordentligt, så læsset kunne holde balancen.

Undervejs til laden passerede vi det bedste mirabelletræ, der tænkes kan. Det var bare med at plukke i farten.

"Unnenpause" klokken 12.00 præcis med to og nogen gange tre retter af svigermor Anne Grethes dejlige mad. Slappe af i de mødige lemmer, mens svigerfar tog sin halve time på øjet. Efterfølgende fortsatte bjærgningen med nye kræfter. Alt skulle jo gerne ind, inden der kom regn!


Det er augustglæder og dejlige minder fra familien og fra gården Klejnbjerg. I dag ville svigerfar have haft fødselsdag. Mads blev født den 3. august 1916 i Sønderjylland, dengang det var Tyskland. Voksede op i Sønderjylland, mens den tyske tid stadig var nærværende. Til det sidste altid dansksindet sønderjyde og landmand af hjertet. Godt at have kendt ham.