torsdag den 8. marts 2018

Mændene underrepræsenterede i tungt folketingsudvalg

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts kan blandt meget andet bruges til overvejelser over, hvad kvinderne får politisk ansvar for, når de endelig får et sådant. 

Folketingets undervisningsudvalg tager sig af nogle af samfundets vigtigste opgaver, nemlig grundskoler og ungdomsuddannelser.

Udvalget er stærkt bemandet(!). 17 ud af udvalgets 29 medlemmer er kvinder, svarende til 59 % kvinder. Udvalgets formandspost er besat med en kvinde fra et af oppositionspartierne (!). Mændene er i kraftigt mindretal i udvalget med kun 12 ud af 29 medlemmer, svarende til 41 % mænd. Her er noget at stræbe efter for ambitiøse mandlige folketingsmedlemmer.

Omvendt er det, når man ser på et af de udvalg, der varetager en af Folketingets "bløde" opgaver, finansudvalget. Det er bemandet (!) med 14 mænd ud af 17 medlemmer, svarende til 72% mænd. Kun 3 kvinder er i dette udvalg, svarende til 18 % kvinder. Formanden er en kraftfuld mandlig tidligere kuglestøder repræsenterende et af regeringspartierne. Synd, at så mange mænd parkeres i et udvalg, der kun beskæftiger sig med penge og ikke får lov at beskæftige sig med omsorg og udvikling af det bedste, vi har, nemlig børn og unge.

Folketingets medlemmer består af cirka kvinder (67) og mænd (112). Kraftig skævhed på kvindernes bekostning. Alligevel er det som nævnt, lykkedes kvinderne at opnå et massivt flertal i et af Folketingets vigtigste og tungeste udvalg, nemlig undervisningsudvalget.

5 af de seneste 7 undervisningsministre fra 2001 til nu har været kvinder.

På en 8. marts er det værd at mindes Danmarks første kvindelige minister. Historikeren og socialdemokraten Nina Bang blev i 1924 af Th. Stauning udnævnt til den vigtige post som undervisningsminister.


God 8. marts

Danmarks første kvindelige minister, undervisningsminister Nina Bang