tirsdag den 27. juni 2017

Det rene Vilde Vesten

"Uddannelse er basis for lov og orden" (James Stewart i westernfilmen "The man who shot Liberty Valance".)
"Respekten for borgernes retssikkerhed – uanset borgernes økonomiske, sociale og mentale ressourcer – er en grundpille i en retsstat og et demokrati som det danske." (Fra "Danmarkskanon". Danmarkskanonen handler om de samfundsværdier, traditioner og bevægelser, vi er formet af og fælles om, og som er værd at tage med ind i fremtidens samfund. Indsamlingen til Danmarkskanonen blev sat i gang af fhv. kulturminister Bertel Haarder i juni 2016).
"I en retsstat er der lighed for loven, korruption og nepotisme bekæmpes, og forvaltningen udøves efter legalitetsprincippet, dvs. at myndighedsafgørelser, der griber ind i borgernes frihed og rettigheder, har hjemmel i lov." (Den Store Danske")

Danmark er et land med repræsentativt demokrati. Vores demokrati bygger på en tredeling af magten. Den lovgivende magt. Den udøvende magt. Og den dømmende magt.
Hvis vores demokrati og retsstat ikke skal blive eroderet ned, er det vigtigt at holde fast i dette grundlæggende fundament.
Uanset hvad vi iøvrigt har af holdninger og meninger, må vi stå sammen om at bevare og styrke dette fundament. Ellers bliver det det rene Vilde Vesten - inden lov og orden blev indført. Selvtægt, lynchning, vilkårlighed, folkedomstole og den stærkes ret er ikke noget, vi skal ønske os.
Det er ikke i overensstemmelse med opretholdelsen af en demokratisk retsstat byggende på dette fundament, hvis vi alle begynder at få den opfattelse, at vi hver især kan shoppe i lovgivningen, som det passer os. Shoppe i forhold til Grundloven, til lovfæstede fartbegrænsninger, til forvaltningsloven, til skattelovgivningen og de mange andre love, der af skiftende flertal er blevet politisk besluttet i kraft af vort demokrati. Reglen om ikke at måtte shoppe frit og efter egen opfattelse gælder for høj som lav. For dem vi kan lide og for dem, vi ikke kan lide og for alle borgere i øvrigt. For lovgivere, for ministre, for embedsfolk og for dommere. De fire sidstnævnte grupper er jo i øvrigt blot borgere på lige fod med de borgere, hvorfra de har fået legitimation til at udøve deres magt. Men de har en skærpet pligt til at holde fast i og forsvare demokratiet og retssikkerheden.
Der findes ikke nogen “god” ret til at sætte sig ud over loven og give sig til at shoppe frit på alle hylder efter, hvad der her og nu passer i ens eget kram. Hvis loven skønnes uretfærdig, er det op til domstolene at vurdere det. Ikke den enkelte borger og hans eller hendes samvittighed. Sådan er en af grundreglerne i et demokrati og i et retssamfund. Man kan ikke bare vælge til og fra. Love kan selvfølgelig løbende laves om, men hvis man ønsker et demokratisk retssamfund, må man holde fast i retssamfundets grundlæggende værdier.
Er vi nået dertil, at der behov for et brag af en oplysnings- og uddannelseskampagne på alle niveauer i, hvad der er de principielle værdier og byggesten i en demokratisk retsstat?
"Education is the basis of law and order".
James Stewart i westernfilmen "The Man who Shot Liberty Valance"