mandag den 2. januar 2017

Privatisering af folkeskolen?

SF vil lade forældre drive folkefriskoler fuldt finansieret af offentlige penge http://www.dr.dk/…/sf-vil-lade-foraeldre-drive-folkefriskol…
Det er en rigtig dårlig ide. Også som et forsøg. Det er en falliterklæring.
Begrundelsen og legitimeringen af en folkeskole er det fælles. Folkeskolen er historisk set det samfundsmæssige fællesskabs undervisningstilbud på tværs af geografi, social gruppering, økonomisk baggrund, kulturel og religiøs baggrund. Mennesker der mødes i et forpligtende fællesskab på tværs af alt, hvad der ellers skiller. Det giver menneskelig vækst og udvikling. Det giver forståelse for, at andre mennesker kan have andre vilkår og muligheder end en selv. Det giver baggrund for udvikling af en empati og forståelse, der er af afgørende betydning, uanset hvad man skal beskæftige sig med senere i livet.
Tidligere blev samfundsfællesskabet styrket gennem unges tværgående møde i folkeskolen, forsvaret og folkekirken. De to sidste har ikke længere samme kraft i forhold til at omfatte stort set alle unge, som de gjorde tidligere. Folkeskolen er sidste rest af det samfundsmæssige forpligtende fællesskab.
Nedlæggelser af lokale skoler, høje klassekvotienter, lange skoledage, forringelse af fritidspædagogikken, økonomiske og politiske spændetrøjer, forringede vilkår for folkeskolens ansatte, testfiksering, lettere adgang til at starte private skoler, overstyring af folkeskolen, andre og strammere krav til folkeskolen end til de private skoler, tvangsinklusion også når det ikke giver mening og i det hele taget en lang række af politisk fikse ideer - alt det har medført en flugt af elever og lærere til de private skoler.
Det er forkerte politiske beslutninger, der har fået forældrene til at stemme med fødderne. Det bliver ikke bedre af endnu en forkert politisk beslutning.
Uden både intern og ekstern dybtgående debat foreslår SF nu at spille jeopardy med den sidste rest samfundsmæssigt forpligtende fællesskab. I stedet vil man etablere nye legepladser for de velsituerede, de veluddannede og de frelste. Har SF da ingenting lært i forhold til partiets medvirken i de senere års molestering af folkeskolen og af arbejdsforholdene for lærere og pædagoger i folkeskolen?