torsdag den 15. september 2016

Tavshedskultur koster kommunerne penge og kvalitet

Blandt ombudsmandens sager udgør sagerne om ansattes ytringsfrihed med hans egne ord for tiden en "usædvanligt stor andel". Det fremgår af Ombudsmandens udtalelser til Den Offentlige - http://www.denoffentlige.dk/ombudsmanden-brug-haandgribelig-indsats-ansattes-ytringsfrihed 16.juni 2016.

Ombudsmanden fremsætter videre det synspunkt, at "vi har en stor, skattefinansieret offentlig sektor, som har stor indflydelse på vores liv. Hvis man gerne vil vide, hvordan det går i den offentlige sektor, må vi også have adgang til den viden, de ansatte har".

Der er en række åbenlyse farer ved fortsat fremme af  den tavshedskultur, som blandt andre Ombudsmanden oplever.   

Den herskende tavshedskultur rejser mindst tre centrale problemstillinger, der kræver nøje overvejelse i forhold til redelighed,  ordentlighed, effektivitet og kvalitet i den offentlige styring:

Den offentlige sektor bliver mindre effektiv, da tavshedskulturen bevirker, at det bliver sværere at få inddraget de offentlige lederes og ansattes reelle faglige erfaringer og viden i beslutningsprocesserne.

De offentligt ansatte bliver som følge af mistilliden og den manglende involvering ramt af store arbejdsmiljøproblemer, der koster samfundet mange penge som følge af sygdom, fravær og manglende motivation. Penge som borgerne ikke får kvalitet og service for.

Den offentlige opgaveløsning og især kvaliteten bliver kraftigt forringet, når frygtgabet mellem praksisansatte og beslutningstagere uddybes. Såfremt praksiserfarne kun har været inddraget i form af rygklappere, kommer det offentlige til at spilde penge på uovervejede projekter, kvikændringer og fikse ideer, der viser sig umulige at gennemføre i praksis, eller som hvis de ukritisk gennemføres i sig selv skaber forringelser. Forringelser der er uventede for beslutningstagerne.

Når det offentliges ledere og medarbejdere ved brug af mundkurve og trusler om fyring bindes på mund og hånd, så bliver den offentlige sektor for omkostningstung, for ineffektiv og opnår for ringe resultater. En negativ spiral er sat i gang. En spiral der næsten er umulig at stoppe, og som truer velfærdssamfundet og samfundsøkonomien.

Dårligt arbejdsmiljø, ineffektivitet og ringere kvalitet. Er det virkelig det politikerne på befolkningens vegne ønsker at fremme?

Der er behov for, at beslutningstagerne begynder at tage ombudsmandens pointe mere alvorligt.