onsdag den 3. august 2022

Kvinder fra Bramdrup og mænd fra Husby

Bramdrup Kirke. Her blev Husbymænd gift med bramdruppiger.

Det navn kender jeg da! Stor var min overraskelse, da jeg en dag surfede rundt i Bramdrup Sogns kirkebog og faldt over et mellem- og efternavn, jeg kendte fra min hjemegn på Vestfyn. Grill Hansen. 

Jeg har personligt aldrig kendt familien Grill Hansen, men det var den familie, der oprindelig byggede mit barndomshjem på Skræppedalsvej i Husby. Huset blev opført i 1948 af Einar Edvard Grill Hansen og hustru Elna Katrine Grill Hansen og var beboet af dem frem til 1954. Elna døde i februar 1953, mens Einar døde knap et år efter i januar 1954. Min mor og far overtog huset i november 1954, hvor vi flyttede til Husby fra min fødeby Ejby.

Det var Einar og Elnas søn Kaj Rasmus Grill Hansen, jeg faldt over i Bramdrup Sogns kirkebog. Midt mellem moderens død i februar 1953 og faderens død i januar 1954 blev han i oktober 1953 i Bramdrup Kirke med sin far som vidne gift med bramdrupdampigen Eva Elisabeth Jespersen. Eva var datter af arbejdsmand Martin Jespersen og hustru Astrid bosat i Bramdrupdam. Både brud og brudgom var på det tidspunkt bosiddende i Odense, dog på hver sin adresse. Kaj var chauffør og Eva var husassistent. 

Bramdrup 1955. I forgrunden Bramdrup Kirke og landsbyen Bramdrup. I baggrunden stationsbyen Bramdrupdam. Nu er alle billedets tomme områder bebygget med parcelhuse og hele området bliver fejlagtigt kaldt Bramdrupdam.

Nu ved jeg fra min barndoms- og ungdomstid, at jyske piger var meget efterstræbte på Fyn, både af arbejdsgivere og af kurmagere. Mange jyske piger kom til Fyn for at bestride job som for eksempel tjenestepiger. Det gjorde sig også gældende i mit hjemsogn Husby. 

Det faldt mig ind, at det kunne være sjovt at tage en stikprøve i Bramdrup Sogns kirkebog, om der på tidspunktet for Kaj og Evas bryllup var andre unge kvinder fra Bramdrup og Bramdrupdam, der blev gift med unge mænd fra Husby. Jeg besluttede derfor i Bramdrup Sogns kirkebog at tjekke perioden fra 1948 til 1953. 

I februar 1948 blev husassistent Gerda Skjøth Lygum i Bramdrup Kirke gift med fisker Niels Peter Gardemand-Kristensen fra Sdr. Åby i Husby Sogn. Gerda var datter af husmand Thorvald Lygum og hustru Petra, der drev et husmandssted på Bramdrup Mark nær nuværende Oktobervænget. Niels Peter var søn af husmand Bertel Kristensen og hustru Emma, der drev et husmandssted i Sønder Åby i Husby Sogn. Brudeparret havde mødt hinanden, mens Gerda var tjenestepige på Husby-egnen. Jeg har gået i Husby Skole med og været kammerat i mange år med Gerdas og Niels Peters søn Arne. 

Landsbyen Sdr. Åby i Husby Sogn. Her er ikke sket store forandringer i de sidste hundrede år.

Men der var flere Bramdruppiger, der i det nævnte tidsrum endte i Husby Sogn. I maj 1953 blev husassistent Kristine Thomsen i Bramdrup Kirke gift med landbrugsmedhjælper Arne Villy Tolstrup Hansen fra Sdr. Åby i Husby Sogn. Kristine arbejdede som husassistent på Wedellsborg, mens Arne arbejdede på en gård i Sdr. Åby. Arne ”Højgård”, som han altid blev kaldt efter sit arbejdssted, var søn af Petra og Hans Peter Petersen i Årup. Kristine var datter af gårdejer Karl Thomsen og hustru Olga fra Bramdrupdam. Min yngste bror har gået i klasse med Kristine og Arnes søn Per Kristian. 

Landsbyen Husby set mod nordvest. I baggrunden Tybrind Vig. I Husby er der ikke i det sidste halve århundrede sket gennemgribende forandringer af bebyggelserne, men butikker og erhvervsbygninger har nu fundet anvendelse som beboelser. Nogle bygninger er blevet revet ned

Husby Kirke. I baggrunden mod sydøst ses den del af Lillebælt, der hedder Bredningen. Sdr. Åby ligger ved bugten til venstre i billedet. I kimingen til venstre helt ude i det fjerne ligger Assens

Jyske piger var - og er måske endnu - som nævnt og illustreret med ovennævnte eksempler i høj kurs på Fyn. Jeg er også selv gift med en jysk pige, en sønderjysk endda. I vores tilfælde er det nu mig, der rejste over Lillebælt for at studere i Kolding og efterfølgende blev hængende som følge af mødet med min sønderjyske forbindelse, selv om jeg indtil da havde haft helt klare planer om at vende tilbage til Fyn efter endt uddannelse. Det valg har jeg aldrig fortrudt, selvom jeg stadig efter mere end 50 års bopæl i Kolding og Bramdrupdam fortsat føler mig som vestfynbo.