mandag den 18. marts 2019

Læsernes top 5 på min blog 2018

I løbet af 2018 har jeg lagt mange artikler om alt muligt på min blog.

Om forhold i samfundet. Om topografi. Om natur og landskaber. Om historie. Om kultur. Om mit barndomsland. Om rejser i ind- og udland. Og meget mere.

De mest populære artikler blandt følgerne på  www.ih18.blogspot.com har jeg  samlet i en ”Læsernes top 5 2018”:

Gamle kort, dokumenter, billeder og vandringer i landskabet hjælper med at forstå stednavnenes betydning

1.  
Wedellsborghalvøens spøjse stednavne fortæller fantastiske historier:

Hvad ligger der bag nogle af Wedellsborghalvøens spøjse stednavne som for eksempel Fristensbro, Sjoen, Flægen, Sudden, Tybrind, Boyes Banke, Nakke, Håre og Hjorte? Hvilken rolle spiller landskabet og historien for et steds navngivning?”

Klinterne på Wedellsborg Hoved fortæller historie om det dynamiske landskab

2.
Halvøen Wedellsborg vanskeligere at få fat i end man ville tro:

”Det vestfynske land vi i dag vandrer i, cykler og kører i, og de vandområder i Lille Bælt vi bader i, fisker i eller sejler på, er resultatet af tusindvis af års langsomme, men meget virksomme og spændende kraftfulde naturmæssige processer. Vi oplever selvfølgelig mest det, vi umiddelbart kan se. Den overflade, den kyst og det hav, vi ser, er først og fremmest et resultat af de sidste par hundrede tusinder års påvirkninger af is og vand. Men skjult for vores øjne ligger millioner af års udvikling…”
 
Lærere og degne havde tidligere høj status
3.
In-put til kommissionen om lærernes arbejdsvilkår:

Et atomiseret, usammenhængende, nødlidende, uambitiøst og underkendt grundskolesystem er ikke det fremtidens samfund har brug for, når fremtidens udfordringer skal løses. Men det kan desværre blive konsekvensen, hvis beslutningstagerne ikke hurtigst muligt bryder med mistilliden, rigiditeten og manglen på forståelse for undervisningens særlige væsen…”
 
Husby Hole - mellem Skræppedalsvej og Hårevej
4.
Barndommens vej - landskaber og mennesker omkring Skræppedalsvej i Husby:


Vores barndomshjem ligger lige der, hvor Skræppedalsvejen knækker og retningen svinger fra nord mod nordøst, lige midt i alverdens herligheder. Tre meter fra drengeværelsets vindue på 1. sal og øst for Skræppedalsbakken ligger skoven, kaldet Holen. Det var vores fantasi- og vintersportsland. Her legede vi cowboy og indianere. Klatrede i træer. Byggede huler. Lavede bål. Overnattede i selvbyggede bivuakker…”
 
Udsigten fra Skovløberhuset ved Troldhedestien i Bramdrupdam
5.
Vores landskabssyn har konsekvenser for landskabet:

“Hvordan ser vi hver især på det samme konkrete landskab? Vi ser ikke ens på det. Og beslutningstagerne har ikke nødvendigvis samme landskabssyn som os, når de træffer beslutninger af betydning for det konkrete landskab. Amerikaneren D. W. Meinig har lavet en liste med en opdeling i 10 grupperinger af mulige landskabssyn, alt efter hvordan forskellige personer ud fra hver deres opfattelse vil kunne betragte det samme landskab.”
  
Og så et par wildcards til to artikler, jeg selv er særlig glad for, men som af forskellige årsager ikke har formået at komme ind på årets top 5 læserliste.

Her på Vestfyn lå Vejlby Gamle Præstegård, hvor den danske generalstab holdt krigsråd 4. juli 1849 før det succesrige udfald fra fæstningen Fredericia 6. juli 1849
Wildcard 1:
Syng Højskolesangbogens historie om ”Danmark i lyst og nød”:

Syng Danmarkshistorien. "Danmark - i lyst og nød" - en fortælling om Danmark gennem 200 år ved hjælp af sange fra Højskolesangbogen. Om tab og decimering. Om forsmået kærlighed, krig og sorg. Om mod og overmod. Om romantik og realitet. Om hjemve og hjemvenden. Om glæde og fred. Om frihed, folkestyre og fællesskab. Om landet og om vores selvforståelse.”

I oktober 2018 sang vi på Kolding Bibliotek de udvalgte højskolesange, så de sammen med min fortælling til den enkelte sang tilsammen fortalte historien om "Danmark i lyst og nød". Den 4. juni 2019 kl. 19.00 gentager jeg sammen med komponisten og pianisten Bente Ibenfeldt arrangementet i regi af Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld.

Parti fra Kolding Saftstation

Wildcard 2:
Det hvide guld blev sejlet fra Kolding til Assens:

Assens Sukkerfabrik fik lov at leve fra 1884 til 2006. Men bygningerne står stadig som et vigtigt kulturhistorisk minde. Fabrikken i Assens bruges nu som blandt andet rådhus og politistation. Kultur- og erhvervshistorisk er fortællingen om ”det hvide guld” vigtig, også når historien om, hvad der skiller og binder sammen tværs over Lille Bælt, skal fortælles.”

Ib Hansen, 18. marts 2019