onsdag den 16. november 2016

Skal vi insistere på, at skoleelever bruger blyant og læser trykte bøger?

Trykte skolebøger afløses mere og mere af digitale læremidler. Det kan have en række negative konsekvenser, som man nok bør overveje, før man fortsætter ud af det spor.

 Man skal ikke altid bare tordne ud af hovedsporet. Der skal også være tid til at tage sidespor, hvor der er mulighed for at gøre sig nogle dybere refleksioner. Det er Alexander von Oettingen god til. I en kronik i Kristeligt Dagblad i 2014 har han gjort sig nogle refleksioner over konsekvenserne ved at afskaffe bøger, blyanter og andre markørartefakter i folkeskolen. Her er en smagsprøve:

"Digitaliseringen af-materialiserer vores viden om verden og skaber flygtighed og hastighed. Folkeskolens undervisning bliver til en App. I dag findes der skoler og kommuner, der har en digital strategi om at blive en bogfri og fuldt digitaliseret skole. Derfor afvikler man biblioteket, bogen, blyanten, artefakterne og tingene og afvikler dermed barnets møde med verden. Viden bliver reduceret til online-viden."

En kronik i Berlingske den 8. november 2016 af Anne Skov Thomsen "Måske skal vi insistere på, at børn skriver med blyant og læser trykte bøger?" er inde på de samme overvejelser:

"Der forskes i disse år en del i forskellene på læsning på hhv. skærm og på tryk, og her viser undersøgelser bl.a., at læsning på iPad ikke fremkalder den samme emotionelle respons i læseren som læsning på print. Derudover dokumenterer flere undersøgelser, at vi ikke husker og forstår det, vi har læst på skærm, lige så godt som det, vi har læst på print. Skærmen og dens væld af muligheder opmuntrer til en overfladisk og tilfældig læsemåde, i modsætning til bogens enstrengede medie, der lægger op til en dybdegående, koncentreret læsning."

Her er henvisninger til Alexander von Oettingens og Anne Skov Thomsens kronikker: 

samt en henvisning til en artikel om den aktuelle forskning i konsekvenser af brug af digitale læremidler: http://videnskab.dk/kultur-samfund/du-husker-mindre-og-laeser-darligere-pa-en-skaerm

Ingen kommentarer:

Send en kommentar