fredag den 17. august 2018

I Falcones fodspor - rejseoplevelser i Barcelona juli 2018

Med Ildefonso Falcones romaner om det historiske Barcelona i baghovedet oplevede vi i juli 2018 Barcelona. Byens mangfoldige arkitektur, de historiske steder, parkerne, de herlige bynære hvide sandstrande, det altid nærværende blå hav, tapasbarerne og meget mere. Barcelona har meget andet og mere at byde på end lige fodbold.

Skibsværftet og Santa Maria del Mar,"Havets katedral". Disse middelalderlige bygninger indgår i Ildefonso Falcones spændende romaner om Barcelonas historie.

Bygningerne er der endnu. Vi gik der, hvor bærerne og skibsværftsarbejderne fra "Havets katedral" og "Jordens arvinger" har levet, slidt og slæbt. Stenbærerne har fået deres billede sat op på porten ind til Santa Maria del Mar, som selvfølgelig også blev besøgt.

Vi dykkede endnu længere tilbage i byens historie og gik rundt i det underjordiske museum, Museu d´Historia de la Ciutat med resterne af bygninger, mure og søjler fra byens romerske fortid. Museet ligger på pladsen Placa del Rei, hvor også det gamle kongepalads ligger. Da vi var kommet op fra de underjordiske romerske ruiner i kælderetagen, gik vi fra museets udgang ned ad de trapper, hvor kongeparret Fernando og Isabel i 1493 modtog Colombus, da han vendte hjem efter sin første opdagelsesrejse. I sin søgen efter søvejen til Indien ”faldt” han i stedet over Amerika. Den kæmpemæssige søjle med stuen af Columbus står over for det maritime museum på pladsen, hvor Ramblaen ender nede ved havnen.

Barcelonas noget oversete middelalderlige katedral Seu blev også besøgt. Den smukke stilsikre gotiske katedral er kommet lidt i klemme i forhold til Gaudis bombastiske ”hobbitarkitektur”, som for eksempel kan ses i den turistoverfyldte Sagrada Familia. Gaudís forskellige anlæg har vi tidligere besøgt, så dem kunne vi denne gang roligt springe over og koncentrere os om alt det andet arkitektur, byen byder på, herunder UNESCO-verdensarven i 1900-tallets katalonske art-noveau arkitektur i Hospital Sant Pau og i koncerthuset Palau Musica, begge bygget ud fra den grundforudsætning, at smuk arkitektur virker helende på mennesker: http://whc.unesco.org/en/list/804

Det var spændende ved brug af metro, kabelbane, bus, svævebane og ikke mindst gåben på Montjuic at opleve udsigterne, historien, parkerne, kastellet, de olympiske anlæg og det fantastiske vandkunstanlæg mellem Kataloniens Kunstmuseum og Placa d'Espanya.

Fra kabelbanens endestation på Montjuïc tog vi en bybus hen til Castell Montjuïc. Et par dage før havde vi været med svævebanen fra Montjuïc hen over Barcelonas havn. Den dag fik vi ikke gået meget rundt på Montjuïc. Det rådede vi så bod på.

Kastellet var godt nok et interessant sted at besøge. Et sted med 360 graders udsigt over Middelhavet og Barcelona. Mens vi gik rundt på kastellet, kunne vi udover at nyde de historiske omgivelser og den flotte udsigt også tænke på det arbejde, der gennem tiderne er gjort for at fastlægge jordens størrelse og form.

Fæstningstårnet på Castell Montjuïc har nemlig spillet en særlig rolle i dette arbejde. Den franske astronom Mechain målte i 1793 ved hjælp af triangulering afstanden på meridianbuen fra Dunkirk til Castell Montjuïc. Afstanden på buestykket blev brugt i arbejdet med at definere længden af en meter, da politikerne under Den Store Franske Revolution indførte metersystemet. En meter blev defineret som en timilliontedel af afstanden mellem Ækvator og Nordpolen. Normalmeteren er fortsat gældende.

En anden del af arbejdet med at finde ud af jordens størrelse og form var at beregne jordens “fladtrykthed”, jorden er som bekendt ikke en kugle.

Inspireret af dagens omgivelser faldt mine tanker på det mindesmærke, der står i Hammerfest i Nordnorge. Det minder om den russiske astronom Struve, der brugte årene fra 1816 til 1855 på ved hjælp af triangulering at måle afstanden langs en meridianbue fra Ukraine til Nordnorge. Hans resultater blev brugt til at fastlægge Jordens form. Struves meridianbue går gennem flere europæiske lande og er for nogle år siden godkendt som UNESCO verdensarv.

Godt, at nogen gennem tiderne har gjort en indsats for at finde ud af, hvad der er op ned og ikke bare har slået sig til tåls med løse meninger og overtro. Meninger er gode at have, men meninger baseret på viden er endnu bedre. Det er værd at erindre om, også i vore dage.

Efter besøget på kastellet gik den efterfølgende vandretur ned ad Montjuïcbjerget gennem pinjeskove og parker, forbi de olympiske anlæg og ned ad de mange trapper til terrassen ved Kataloniens Kunstmuseum, hvorfra der er en formidabel udsigt over det kæmpestore vandkunstanlæg ned mod Placa d´Espanya.

Her er en lille stemningsvideo fra vandkunstanlægget. 36 sekunders indtryk. Kun med reallyd. Guitar og vand: https://www.facebook.com/ib.hansen.33671/videos/1076783472477626/

Turen ad de stejle trapper fra terrassen ved Kataloniens Kunstmuseum ned til Font Magica ved Plaça d’Espanya med tvillingetårnene fra Verdensudstillingen 1929 gav - efter gademusikantens fine guitarlyd på terrassen - god lejlighed til at nyde den magiske brusende lyd af faldende vand fra det store vandkunstanlæg, der som nævnt strækker sig mellem de to punkter.

På Plaça d’Espanya ligger den runde berømte tidligere tyrefægterarena, Las Arenas. Katalansk lov forbød for efterhånden en del år siden tyrefægtning. Arenaen smed derfor i 2011 sin gamle ham og sprang efter en årelang renoveringsproces ud som et nyt fancy shoppingcenter tilsat kulturtilbud.

Når mørket falder på, kan man opleve Font Magicas storslåede lys-, musik- og vandshow. Vi så det ikke, men kan fornemme det lidt på You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=DyVPrNHacqo

Når man bruger offentlige transportmidler møder man de lokale og kan rigtig følge med i byens transformering. Hele kvarterer rives ned og nye bygninger opføres. Denne proces kunne vi opleve lige uden for hoteldøren og når vi kørte med bus eller sporvogn ind til bycentrum. Til den ene side for hotellet de store nye bygninger med kontorer, lejligheder, indkøbscentre, designmuseum, uddannelsesinstitutioner og meget andet. Til den anden side de gamle værksteder, fabrikker, lokale barer og  småbutikker med tilhørende nedslidte boligområder. Noget er man i gang med at rykke ned. Noget forandres til andre funktioner. Det oplevede vi en aften på en spændende lille restaurant beliggende i det gamle kvarter.

Og Barcelones strande. Strandene kan nås med sporvogn og er rene og velordnede. De er i sig selv hele rejsen værd. Vi brugte to dage på stranden og benyttede tiden til ud over badning og solslikning at reflektere over de mange historiske og kulturelle oplevelser inklusive de spændende restauranter og caféer, vi også besøgte. Endelig blev der da også tid til lidt shopping. Jo, jeg var også med der. Mine personlige indkøb var nu hurtigt overstået. En kuglepen i Barcelona F.C.´s fanshop.

Vi boede på et dejlig hotel, lidt uden for bycentrum, men tæt på et trafikknudepunkt for busser, jernbane og sporvogne. Aftenerne på hotellets tag ved poolen var enestående. Fin oplevelse at se Sagrada Familia i solnedgangens afdæmpede lys.


Barcelona er nok en rejse – eller flere - værd. Der er masser af oplevelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar