lørdag den 15. august 2015

Solstrålehistorie om skoleudvikling

I strålende solskin besøgte jeg på en lille byvandring fredag den 14. august 2015 gamle skoler i Kolding Midtby. Udover at få lidt motion var hensigten at samle aktuelle indtryk til det foredrag, jeg holder i regi af Lokalhistorisk Forening den 7. oktober 2015 kl. 19.00 i Kolding Uddannelsescenter: http://www.lokalhistorisk-kolding.dk/23767316 .

Skolebygningerne er og har selvfølgelig altid været vigtige rammer om elevernes skolegang. De gamle skolebygninger bringer konkrete budskaber om århundreders udvikling frem mod den skole, vi kender i dag. Men det vigtigste og mest interessante i skolehistorien er de værdier og det indhold, der har været i skolerne til forskellige tider. Det er det, mit foredrag vil komme til at omhandle. Men her er aktuelle billeder og lidt fakta om de historiske folkeskoler i Kolding Midtby, jeg besøgte fredag formiddag. En konkret vandretur i midtbyen med en særlig hensigt - som fx skolehistorie og -arkitektur -  kan meget anbefales.

Den 28. december 1807 kunne "skolebygningen" i Kolding Kirkes (nu: Sct. Nicolai Kirke) Nordre Korsarm indvies. Skolelokalerne lå i stueetagen, mens der var plads til skoleholderens bolig på øverste etage. Efter Koldinghus brændte den 29. marts 1808 blev Nordre Korsarm helt frem til 1815 brugt af militæret som lagerbygning, men overgik så igen til  skolebygning indtil Borgerskolen (nu: Stadsarkivet) blev opført i 1856.

Borgerskolen på hjørnet af Skolegade og Blæsbjerggade havde i stueetagen to klasselokaler, mens der på første sal var bolig til to gifte lærere, og desuden fire værelser til ugifte lærere eller til brug som ekstra klasseværelser. I forbindelse med renovering til brug for Stadsarkivet er det sikret, at man fortsat kan se den gamle skoles ruminddeling gennem spor i vægge og på gulv.

Efterhånden blev Borgerskolen udvidet med yderligere fem bygninger og blev til Sct. Nicolaj Skole (nu: Kulturkomplekset Nicolai). Nicolaj Skole blev nedlagt i 1983.

Ålykkeskolen blev under navnet  Kolding Kommunale Drengeskole indviet i 1904 og er altså 111 år i år. Indtil 1904 gik både piger og drenge i skole i Nicolajkomplekset i Skolegade, men efter indskolingsårene i adskilte fysiske rammer. Ligesom skolekomplekset Nicolai i Skolegade vidner Ålykkeskolens arkitektur og stilarter om forskellige skolehistoriske epoker. Bygningen længst mod syd er fra 1904, i midten bygningen fra 1957 og længst mod nord den nyeste tilbygning fra 2004. En tur på Vestre Ringvej forbi Ålykkeskolen giver mulighed for at studere hundrede års skolearkitektur. Fra den detaljerige arkitektur i 1904 til den stramme, enkle og funktionalistiske arkitektur fra 2004. På trods af sine mere end 100 år er Ålykkeskolen fortsat en levende udviklingsorienteret skole i god drift og med flotte resultater.

Som nævnt kommer mit foredrag den 7. oktober ikke til at handle om skolebygninger og skolearkitektur, men primært om skoleudvikling, skolesyn og undervisningens indhold gennem 5 århundreder både i by og på land, som den afspejler sig i Kolding Kommune. Heldigvis har vi da fortsat en del skolebygninger til at illustrere og minde os om denne udvikling. Kolding Kommune står i følge en aktuel undersøgelse nu med landets fjerdebedste skolevæsen.


Det er gennem kendskab til rødderne, vi får inspiration til fremtidig udvikling. Opbakning og anerkendelse af skolernes ansatte er med til at sikre eleverne faglig og personlig udvikling.