mandag den 1. juli 2019

Shinrin-yoku er lise for krop og sjæl

Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen. Maleri af P. C. Skovgaard 1857

Håre Mose på Vestfyn. Ib Hansen
Regnvejrsskyer trækker op på en sommerdag i Harte Skov ved Kolding. Ib Hansen

Skyggespil, Vester Nebel Å ved Kolding. Ib Hansen

Nogen har spurgt mig: Hvad skal du lave, nu det er blevet sommerferietid?

Overordnet set skal jeg lave det, jeg laver hele året. Leve op til begrebet shinrin-yoku, skovbadning. Japaneren doktor Qing Li har beskrevet, hvordan det at gå ud i skoven eller indrette sig hjemme med mange grønne planter kan mindske stress, sænke blodtrykket, øge energien og forbedre immunforsvaret.

Den energi jeg vinder gennem shinrin-yoku, bruger jeg her i sommertiden til at sætte endnu mere fokus på at fodre min natur- og kulturhistoriske nysgerrighed. Fodture, flyvskhed og forundring. Opleve vor forunderlige verden. Lokalt, nationalt og under fjernere himmelstrøg.

Det er en god sommer for mig. Og shinrin-yoku med afledte aktiviteter er godt hele året. Så det ikke blot bliver til at opholde sig indendørs og kigge på skærme, læse fag- og skønlitterære bøger samt hige og søge i arkiver og gamle skrifter.


Ja, rigtigt. Jeg kan - modsat et af principperne i shinrin-yoku - ikke lade være undervejs at tage snapshots af den spændende natur og den interessante kulturhistorie, jeg oplever på mine ture. Inden jeg sletter billederne, bruger jeg dem til at reflektere over mine oplevelser og se, om jeg kan finde sammenhænge i tingene.

Praktisering af shinrin-yoku på Houens Odde


Udsigter fra Houens Odde over Eltang Vig nær Kolding.  Ib Hansen 30. juni 2019
Udsigt fra Houens Odde over Gudsø Vig nær Kolding.  Ib Hansen 30. juni 2019
Blot 6 kilometer fra Kolding ligger Houens Odde. En skovdækket odde, der ligger mellem Gudsø Vig og Eltang Vig. Den besøgte min sommerferieramte kone og jeg en solrig søndag formiddag, den sidste junidag i 2019.  Et naturmæssigt eldorado, hvor man på bedste shinrin-yoku maner rigtig kan nyde skovens dybe stille ro og udsigterne over oddens omkransende vige og Kolding Fjords udmunding i Lille Bælt. Også selv om der lige nu her i starten af ferien var mange spejdere i teltlejre spredt rundt på odden. Der er masser af plads. Turen rundt om odden er til at overkomme, cirka 6,5 km. 

Spejdernes trækirke på Houens Odde nær Kolding. Ib Hansen 30. juni 2019

"Utroligt, at man kan bygge sådan noget". Sådan faldt en udtalelse fra et par små spejdere, der havde søgt ro og skygge i spejdercentrets trækirke på Houens Odde. De mente nok kun trækirken, men synspunktet gælder jo også “byggeriet” af den mangfoldige spændende verden, der er deres.

Nysgerrighed, undren, ro og tænksomhed. Det er shinrin-yoku.


Havearbejde og nydelse af planter med alle mulige former, farver og dufte omsværmet af alskens insekter og insektjagende fugle er også ren shinrin-yoku.  Ib Hansen 1. juli 2019