søndag den 24. januar 2021

Gram i hu



I Danmark er vi gennem tiderne blevet udsat for både skidt og kanel fra USA. Forhåbentlig evner vi som borgere også fremover at sortere skidt fra kanel. 

Stormen på Kongressen 6. januar 2021 var et lavpunkt i USA´s politiske historie. Et militant og ekstremistisk antidemokratisk udtryk. Desværre har vi i Danmark i de senere måneder oplevet tilsvarende om ikke så voldelige udtryk. Udtryk fremsat i misforståelse af vores demokratiske ytringsret og misforståelse af sammenhængen mellem samfundsmæssige forpligtende fællesskaber og muligheden for individuel frihed og udfoldelsestrang. 

En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen blev lørdag aften den 23.1.2021 hængt op i en lygtepæl og brændt af i forbindelse med en ”Men in Black” demonstration i København mod coronarestriktioner. På dukken hang et skilt med udsagnet ”Hun må og skal aflives”! 

Ved en demonstration i november 2020 blev der på en traktor fremført en plakat med et billede af statsministeren og lederne af regeringens støttepartier iklædt brune skjorter og skråremme. 

Begge eksempler er usmagelige og langt ud over det acceptable i et land med en værdi om, at demokrati indebærer gensidig respekt mellem uenige parter. Helt utilbørligt bliver det, når nogle, der kalder sig demokratiets fjerde magt, i ordbilleder udmaler samme budskab som nævnte billede. Det statsstøttede Jydske Vestkysten har flere gange påduttet os sagesløse abonnenter sådanne usmagelige ordbilleder. Det gør mig gram i hu.

Redaktør Peter Orry startede på lederplads den 20. januar 2021 med at skrive, at ”det er tid at gøre op med det totalitære islæt i statens beføjelser over for danskerne under en pandemi”. Synspunktet blev den 22. januar fulgt op af lederskribent Peter Gram med den uhyrlige påstand, at vi ”hos statsminister Mette Frederiksen (har) oplevet tendenser til totalitær tænkning.”

Det er altså en lovlig valgt regering og statsminister, lederskribenterne efter – må man formode grundige overvejelser – omtaler med samme budskab som billedet på traktoren. I følge Nudansk Ordbog betyder ordet ”totalitær”, at ”én person eller ét politisk parti styrer og regerer alle vigtige samfundsanliggender”. Vi har altså lige nu en mindretalsregering, der kun kan regere på et af befolkningen sammensat folketingsflertal. Det er langt fra et totalitært system. 

Uanset holdning til håndtering af coronakrisen og uanset politiske holdninger i øvrigt bør alle demokratisk tænkende borgere tage afstand fra sådanne ekstremistiske ytringer, lige meget om de er i gerninger, billeder eller ordbilleder. Alt andet end at sige fra er benzin på et antidemokratisk bål. 

Jeg for mit vedkommende finder det i øvrigt vigtigt, at vi alle i den nuværende situation viser samfunds- og medmenneskesind ved at overholde de restriktioner, der er udmeldt for at beskytte os alle sammen og først og fremmest vore svageste medborgere. 

I et moderne samfund er vi gensidigt afhængige af hinanden. Vi er alle udspændt mellem et behov for at tilhøre fællesskabet og et behov for at kunne udfolde vor egen individualitet. Dette synspunkt er udtrykt næsten enslydende af et par tidligere statsministre. 

Poul Nyrup Rasmussen har udtalt, at ”individualitet og fællesskab ikke er modsætninger, men forudsætninger for hinanden”. Anders Fogh Rasmussen har formuleret det på følgende måde. “Lad os stå sammen om et samfund, hvor der er frihed til forskellighed. Og et samfund, hvor der er et stærkt fællesskab om grundlæggende værdier. Et Danmark som ikke blot har en stærk konkurrencekraft. Men også en stærk sammenhængskraft.”