tirsdag den 23. juni 2020

Aktivt arbejderliv i Husby


Nina og Peter Emil Hansen

En fortælling om min far Peter Emil Hansens engagement i arbejderbevægelsen i Husby bliver uundgåeligt også en fortælling om min mor Ninas opbakning. Hun var ”indenrigsministeren”. Han var ”udenrigsministeren”.

Far var aktiv i Socialdemokratiet i Husby, da arbejderbevægelsen var en bevægelse. Socialdemokratiet og fagbevægelsen var grene på samme træ. Det var en bevægelse, far troede på. Derfor var han aktiv i sit lokalområde og på sine arbejdspladser. Han var i 1950´erne og 1960´erne både medlem af bestyrelsen for Husby Socialdemokratiske Vælgerforening, kasserer og formand i Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (DASF) afdeling Husby og kontorbestyrer for DASF´s A-kasse i Husby.

Den røde bog
Tillidshvervene betød mange besøgende i vores hjem på Skræppedalsvej ved Husby Hole. De kom for at få hjælp i fagforeningsspørgsmål eller hjælp med selvangivelsen. Det var før kildeskatten blev indført i 1970. De besøgende kom ofte i ”mørkningen”, især hvis de arbejdede ”indenfor leddet” som ansatte på Wedellsborg. Medlemmer af fagforeninger og socialdemokrater var ikke populære i alle kredse.

Far var sidst i 1960´erne jord- og betonarbejder ved opførelsen af Skærbækværkets blok 2. Han blev tillidsrepræsentant for de DASF-organiserede på pladsen. Tillidsmandsjobbet blev ligesom de andre hverv i arbejderbevægelsen taget meget seriøst. Da jeg – hans ældste søn - i 1969 fik feriejob på samme arbejdsplads som far, sørgede han for, at jeg fik ”den røde fagforeningsbog” og blev medlem nr. 321455 i DASF. Der blev ikke set gennem fingrene med noget. Dog blev medlemskabet tegnet i DASF´s lokalafdeling i Husby og ikke i Taulov!


    
Hvervet som kontorbestyrer i DASF indebar opkrævning af medlemskontingent og kontrol af arbejdsløse. Der skulle klistres medlemsmærker i de røde fagforeningsbøger. Det var mor, der varetog disse funktioner. Hun var hjemmearbejdende. Dengang blev det ganske misvisende kaldt hjemmegående. Mor havde sæsonarbejde i roerne og i frugtplantagerne. Ligesom Peter levede hun efter devisen ”gør din pligt, kræv din ret – i nævnte rækkefølge”. Engang forlod hun hakkearbejdet midt i en roerække, da gårdmanden ikke ville give tarifmæssig betaling.

Fra landarbejder til fabriksarbejder
Far blev i 1927 født ind i en landarbejderfamilie i Jersore på Nordfyn. Som ung tjente han på større gårde rundt om i landet. Efter soldatertiden blev han i 1948 gift med den et år ældre Nina. Begge havde fødselsdag den 4. juli, som også er den dag, jeg er født. Mor var datter af en banearbejderfamilie i Ejby. Som ung tjente hun i huset i Ejby og omegn.
Vores barndomshjem på Skræppedalsvej i Husby. Lillebror Bo luftes i barnevognen i haven.  Vinduet til drengeværelset ses i gavlen til højre, ganske tæt på skoven Husby Hole. 1958


Mor og far købte i 1954 en landarbejderbolig på Skræppedalsvej i Husby. På det tidspunkt havde de to drenge, Ib og Leif. Tre år senere kom deres yngste søn Bo til.
 
Familien Hansen: Mor Nina, storebror Ib, lillebror Bo, mellemste bror Leif, far Peter Emil
Far var gennem årene landarbejder, banearbejder, murerarbejdsmand og fabriksarbejder og klarede dertil en stor køkkenhave og nogle bijob. Når der ikke var arbejde at få i Husby, måtte han cykle 10-15 kilometer hver vej til arbejde i Ejby eller Kauslunde for at møde kl. 6 om morgenen.

Nogle gange måtte han endnu længere væk, til Middelfart eller Fredericia. Han anskaffede en knallert og kørte af sted de mørke og kolde vintermorgener til arbejdet 20-30 kilometer væk. Aviser under overtøjet hjalp ham med at holde varmen. I en sen alder erhvervede han kørekort. NSU-knallerten blev udskiftet til en brugt bil, en Austin. Senere kørte han Lada. Samtidig fik han arbejde som fabriksarbejder på NKT i Middelfart. Huset i Husby blev løbende moderniseret. Der blev indkøbt hårde hvidevarer, telefon, TV og bil. De tre drenge fik uddannelser. Det var gode tider.


En bygning vi rejser
Far og mor vidste nok, hvem arbejderne havde at takke for de gode tider. Uddannelse til alle, gode og billige boliger og regulerede arbejdsforhold. De havde ikke selv en uddannelse, men de knoklede for, at det skulle deres tre sønner have. Gennem arbejderbevægelsens forlag Fremad indkøbte de bøger til det i øvrigt ikke bogrige hjem. Fremad blev grundlagt i 1912 med Thorvald Stauning som formand. Trebindsværket "En bygning vi rejser" var et af indkøbene. Værket omhandler arbejderbevægelsens historie og har bidrag af dengang kendte socialdemokrater som Poul Hansen, Oluf Bertolt og Ernst Christiansen. Bøgerne blev lidt af en ”politisk bibel” i hjemmet. De købte klassiske romaner fra Fremads Folkebibliotek som for eksempel Gunnar Gunnarssons "Edbrødre" og Jørgen Nielsens "En kvinde ved bålet". Munksgaards skoleleksikon med verdensatlas og senere Lademanns Leksikon var også blandt indkøbene. Alt sammen til støtte for sønnernes skolegang.

Gør din pligt – kræv din ret
Far og mor lagde vægt på deres drenges skolegang og opdragelse. En tydelig, men kærlig opdragelse. Vi fik at vide, hvad der var rigtigt og forkert. Ikke noget med at bande, lyve eller være uhøflig. Sørge for at gøre en indsats i skolen. ”Gør din pligt – kræv din ret”. Det motto gjaldt også i børneopdragelsen.

Den tidligere fagforeningsformand Anker Jørgensen var vores forældres store idol. Et andet idol var Peter Sabroe, de udsattes forsvarer. Vi drenge blev taget med i forsamlingshuset, da Socialdemokratiet i Husby viste spillefilmen om Peter Sabro, ”Kampen mod uretten”.

Ind i mellem truede far, men især mor, med ikke længere at stemme på Socialdemokratiet. Det var, når partiet traf beslutninger, som de mente ikke var til gavn for arbejderne. Men det blev ved truslerne. Far og mor troede på og arbejdede for Socialdemokratiets politik om gennem oplysning og uddannelse for alle at skabe et mere lige og mere retfærdigt samfund. Derfor forblev de hele livet socialdemokrater og fagforeningstilhængere.

Om mor Nina Marie Hansens liv i over 80 år levet på stort set samme plet på Vestfyn https://ih18.blogspot.com/2017/12/et-hverdagsliv-oplevet-i-husby-og-ejby.html

Historien om mit hjem "Huset i Husby" gennem 41 år: https://ih18.blogspot.com/2016/06/historien-om-huset-i-husby.html


Ib Hansen