tirsdag den 9. juli 2019

Mine fynske rødder

Lille træ henter saft og kraft fra  stor stub, Ejby Mose. 9. juli 2019 Ib Hansen
Det er godt at have rødderne i orden. Det synes det lille træ også, der, - som det ses på et af dagens billeder, - har fundet fæste på toppen af en stor træstub i Ejby Mose.

For at pleje mine egne rødder plukkede jeg en tirsdag morgen i juli 2019 i vores jyske have en buket røde Hanne-roser, kørte til Vestfyn, til Ejby Kirkegård og placerede buketten på mine fynske forældres grav som en forsinket 4.-juli fødselsdagshilsen, hvor de begge to havde fødselsdag. Dagen hvor jeg for øvrigt også selv har fødselsdag. Tre på stribe. Godt ramt.
Mors og fars grav på Ejby Kirkegård, Vestfyn. Omkring et dusin fra min slægt ligger begravet på Ejby Kirkegård. Ib Hansen 9. juli 2019
Natur og kulturhistorie
Jeg sluttede besøget i Ejby med en vandretur gennem Ejby og Kingstrup Moser.

Fantastisk naturområde. Ro der sættes i relief af et symfonisk kor af trillende og trallende flyvende sangere. Alskens sommerfugle og insekter i alle mulige farver og mønstre. Et mylder af blomster som med hver deres farve- og formudtryk konkurrerer om de forbipasserendes opmærksomhed, især insekternes forstås.
 
Kommunesøen, Ejby Mose. Ib Hansen 9. juli 2019
Ejby og Kingstrup moser har huset mennesker i mere end 11.000 år. Der er gjort en del fund i mosen. Det pirrer i den grad min historiske fantasi at passere igennem krat af blandt andet pil, el og rødel. Lys og skygge. Tør jord og fugtig jord. Søer og gamle tørvegrave.  Og over holme i mosen , hvor der er fundet spor af Brommekulturens mennesker. Mennesker der levede i perioden 11.500 - 10.500 f.v.t. Kort efter den seneste istid.
Bronzealderring (1800 - 500 f.v.t) ofret til mosens guder . Ib Hansen 9. juli 2019
I offermosen, som jeg nåede via en fornemt anlagt ret lang spangsti lavet af planker, har vores fortids fæller henlagt mange smukke offergaver for at påkalde sig gudernes og naturens positive bevågenhed. En del af offergaverne er blevet fundet igen i forbindelse med mange års tørvegravning, en aktivitet der først ophørte i begyndelsen af 1950’erne. Blandt andet er der fundet et flot snoet halssmykke fra bronzealderen (1800 - 500 f.v.t.) og en smuk 8 cm lille tyrefigur fra førromersk jernalder (500 f.v.t. - 0).
Lille tyrefigur (cirka 8 cm) ofret i førromersk jernalder (500 f.v.t. - 0).  Ib Hansen juli 2019
Sådan en tur bliver jo heller ikke ringere af, at jeg undervejs havde fine kig til nogle af mine egne rødder. Til min dåbskirke, Ejby Kirke og til den flotte røde skolebygning, Ejby Folke- og Realskole, hvor jeg gik fra 1. real til 3. real. Nu hedder skolen blot Ejby Skole. Jeg er født i Ejby, opvokset i Husby og gik på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg. Så Vestfyn er virkelig mit hjemland. Her boede jeg i Husby, indtil jeg som 21-årig rejste til Jylland for at bosætte og uddanne mig i Kolding.
 
Udsigt fra Ejby Mose mod Ejby Kirke, der er min dåbskirke, mens jeg er konfirmeret i Husby Kirke. Ib Hansen 9. juli 2019
Hvor havde vi dog mange gode lærere i Husby Skole og i Ejby Folke- og Realskole. En af dem var vores historielærer i realen Åse Lund, der ligesom lærer Tagesen fra Husby Skole er en medvirkende årsag til min fortsatte interesse for vores fortid. Vi må kende rødderne for at forstå vores nutid og for at kunne forme fremtiden!
 
Udsigt fra Ejby Mose mod Ejby Skole, tidligere Ejby Folke- og Realskole, hvorfra min bror Leif og jeg udgik med realeksamen i 1968. Senere udgik også vores yngste bror Bo med realeksamen fra Ejby Folke- og Realskole. De første 7 skoleår gik vi i landsbyskolen i Husby. Bo gik inden Husby Skole lukkede helt hvert andet år i Husby Skole og hvert andet år i Tanderup Skole.
Ib Hansen 9. juli 2019

Det er fra vores personlige historie, vores egns historie, vor verdensdels historie og vor verdens historie, vi kan hente saft og kraft i forhold til at skabe en fremtid med større retfærdighed og større omsorg for alle mennesker og for de naturgivne vilkår, der er blevet os betroet.


Mod det demente samfund
Og her er hun så. Rigtig i sit es til et årsmøde i Lokalhistorisk Forening i Ejby. I et tidligere opslag om mine rødder omtalte jeg Åse Lund, min dygtige historielærer i 1.-3. real på Ejby Folke- og Realskole, nuværende Ejby Skole.
 
Åse Lund i fuld historisk vigør. Arkiv.dk
Hun engagerede sig enormt i at vaccinere os mod den sygdom, der desværre nu har ramt store dele af vort moderne samfund. Det historieløse, demente samfund. Samfundet hvor mange tror, at viden kun har værdi, hvis den har umiddelbar nytteværdi. Som tror, at viden blot er noget, man søger, når man skal bruge den. Som ikke forstår, at viden er holdnings- og meningsdannende. At kendt viden sammensat på nye måder er med til at skabe muligheder for udvikling. Og at historisk viden og interesse giver mening, sammenhæng og forståelse for fortid, nutid og fremtid. Viden og dannelse hænger sammen.

Husby Skole 1962. Lånt af Preben Thuesen
Husby Skole, o. 1960

Jeg har i min uddannelse været så heldig kun at have fantastiske historielærere. Lærer Tagesen i Husby Skole, fru Lund i Ejby Folke- og Realskole, Skaaning på Vestfyns Gymnasium i Glamsbjerg og sidst men ikke mindst Johannes Johannesen på Kolding Seminarium.

Denne bog er værd at læse. "Vores samfund viser stigende tegn på demens. Et samfund uden erindring falder fra hinanden." Sådan siger historikeren og samfundsforskeren Michael Böss i sin bog "Det demente samfund" om den voksende historieløshed i nutidens kultur.  

Her er flere fortællinger fra min hjemegn i Husby, Ejby og på Vestfyn:
https://ih18.blogspot.com/2019/06/fortllinger-fra-min-hjemegn-i-husby.html