Det er gået op og ned for landsbyen Husby. Først kraftig udvikling o. 1900. Så afvikling o. 1970. Og nu o. 2020 udvikling af nye fællesskaber, samværsformer og aktiviteter. Men hele tiden i et fantastisk område med smuk natur, interessant kulturhistorie og spændende landskaber.
Landsbyen Husby ændrede sig dramatisk i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Det moderne gennembrud slog igennem og ændrede landsbybeboernes livsvilkår og landsbyens udseende.
Adlerhus. Portbygning til Wedellsborg Slot og godskontor. Væverhuset, hvor digter og væver Lars Clausen boede og arbejdede, lå tidligere til højre for Adlerhus |
Som et af de sidste steder i landet kom lensafløsningen endelig til Husby i 1916-19. Fæstegårdene blev til selvejergårde. Wedellsborg Birkeret blev i 1919 afløst af det almindelige retssystem. Landbruget udviklede sig i retning af mere animalsk produktion og med mange ansatte. Gårde som for eksempel Breidablik, Blidkær og Klokkekær flyttede i starten af 1900-tallet ud fra den oprindelige landsby, der indtil da var afgrænset til området ved Kalvehave, ved krydset Storegade-Lillegade, langs Lillegade og Sjobjergvej. De flyttede ud på deres marker i det indtil da gårdtomme område omkring Husby Kirke. Hidtil havde den eneste gård i området været den tidligere møllegård, Holegården. Tæt op ad kirken lå indtil da alene en gammel lille skole og en bolig til seks såkaldte fattiglemmer.
Ellas Café og Brødudsalg var stedet, hvor vi unge hang ud hverdagsaftener, når vi ikke var til sport |
Husby Brugsforening er bygget i 1897. I vores barndom var Folmer Andersen uddeler. Ham havde min bror Leif og jeg som vores første fodboldtræner, da vi var 8 - 9 år gamle |
Husby Central i Storegade. Her var omstillingsbord og offentlig telefon. Husby Central dækkede udover Husby Sogn også blandt andet Håre, Tanderup, Emtekær og Nakke |
Husby Forsamlingshus o. 1960 før tilbygning af scenebygning og omklædningsfaciliteter. Yderst til højre ses ishuset og til venstre skolen med cykelskur ud mod vejen. Forsamlingshuset er bygget 1904. |
Området fra kirken og ned til smeden ved Bjørnekær var stort set bebyggelsestomt indtil da. De moderne tider medførte, at der i sognet blev brug for flere og bedre servicefunktioner. I 1893 flyttede skolen væk fra kirken over til en ny flot skolebygning på hjørnet af Storegade og Skræppedalsvej. Husby Forsamlingshus blev opført ved skolen. Mellem kirken og krydset Storegade-Lillegade blev der bygget villaer, lærerboliger, brugsforening, tømrerværksted, mekanikerværksted, frisørsalon, telefoncentral, café, brød- og bladudsalg, slagter, cykelforretning, skomager og rutebilstation med postpakkeudlevering. Omkring 1960 blev sportspladsen udvidet med en helt ny og større fodboldbane. Og forsamlingshuset fik tilbygget scene og omklædningsfaciliteter til både inden- og udendørsbrug.
I min barn- og ungdom i 1960-erne var Downtown Husby endnu et velfungerende lokalcenter for Husby Sogn og omegn. Her gik vi i skole, dyrkede sport, handlede, gik i ungdomsklub i forsamlingshuset og hang ud med andre unge ved Ellas café og brødudsalg.
I 2017 var jeg til Car Park North koncert i Husby Autoværksted. Det var stort! |
I slutningen af 1960-erne og begyndelsen af 1970-erne fik det en brat ende. Det senmoderne samfund med automatisering, urbanisering og centralisering krævede sine ofre. Landsbyens udvikling stagnerede. Afvikling- og fraflytning tog fart. Skolen blev lukket og forretningerne lukkede. I oktober 1976 brændte Ellas Cafe og Brødudsalg og blev meget symptomatisk aldrig genopført.
Luftfoto af Husby Kirke. I baggrunden Sdr. Åby og den del af Lillebælt, der hedder Bredningen |
Sammenhold og fællesskab sørger heldigvis for fortsat liv i området. Husby og Tanderup er gået sammen om idrætsforening, borgerforening og forsamlingshus. Det har ført til mange afledte aktiviteter. Menighederne i Husby, Føns, Ørslev og Udby har indledt et samarbejde, der betyder fortsat menigheds- og kulturliv i egnens smukke og ældgamle kulturhistoriske fyrtårne, kirkerne.