fredag den 5. august 2016

Kvinden i mit hovede

Som så ofte før gik min tur i dag til Sdr. Stenderup Midtskov. Altid dejligt med en vandretur gennem skov og langs strand og i dag hele tiden i følgeskab med en imaginær interessant og meget spændende kvinde.
For fjorten dage siden besøgte jeg, som jeg plejer mindst en gang om året, Ribe og glædede mig igen over domkirkens tre flotte bronzeporte fra 1904 og skulpturen fra 1913 af Dronning Dagmar på Ribe Slotsbanke.
Kathovedporten i Ribe Domkirke. Bronzeport 1904.
Gennem årene og også her i løbet af sommeren har jeg mange gange besøgt Skamlingsbanken og blandt andet glædet mig over mindestøtten for Vonsildpræsten Mourits Mørk Hansen med den flotte bronzemedaljon med et billede af ham.
Mindestenen på Skamlingsbanken for Vonsildpræsten Mourits Mørk Hansen. Medaljonen er lavet af Anne Marie Carl Nielsen
Statuerne af Bacchusbarnet og af Uffe hin Spage har gennem årene glædet mig, når jeg er gået forbi Rådhuset eller gået gennem Byparken i Kolding.
På vejen til Sdr. Stenderup passerer jeg hver gang gården Thygesminde. Her er kunstneren født, der står bag alt dette og meget andet rundt om i Danmark, bl.a rytterstatuen af Christian IX på Christiansborg Ridebane.
Anne Marie Carl Nielsen i 1891, året hvor hun blev gift med komponisten Carl Nielsen. Hun blev født Brodersen på gården Thygesminde i Sdr. Stenderup ved Kolding i 1863 og døde i København 1945
Kvinden, der var i mit hovede på dagens tur, og som jeg har mødt så mange gange her i sommer, er naturligvis Anne Marie Carl Nielsen født Brodersen.
Når  hun nu havde rumsteret i mit hoved på min daglige vandretur måtte jeg selvfølgelig i dag på vejen hjem lige gøre ophold i Sdr. Stenderup og besøge den smukke kirke der. I kirken hænger syv relieffer skænket af Anne Marie Carl Nielsen. Blandt andre forarbejderne til 5 af reliefferne på den ene af de tre bronzeporte i Ribe Domkirke, den såkaldte kathovedport efter det løvehoved, der er midt på porten.
Reliefferne i Sdr. Stenderup Kirke er forarbejderne til reliefferne i Kathovedporten i Ribe Domkirke
Som i mange af hendes værker er det i øvrigt Anne Marie Carl Nielsens mand og børn, der har ageret modeller til personerne på reliefferne på Kathovedporten og i Sdr. Stenderup Kirke. Manden er den berømte fynske komponist Carl Nielsen fra Nørre Lyndelse.
Reliefferne på Kathoveddøren i Ribe Domkirke
Forarbejderne til Kathoveddøren i Ribe Domkirke skænkede Anne Marie Carl Nielsen til Sdr. Stenderup Kirke i hendes fødesogn ved Kolding
Når man ser på Anne Marie Carl Nielsens kunst er det tydeligt at se, at hun er vokset op på en gård. Hun lavede husdyr med stor dygtighed og indlevelse.
Naturen på begge sider af Lille Bælt, Anne Marie Carl Nielsens kunst med stor inspiration fra det sydjyske og Carl Nielsens flotte fynskinspirerede kompositioner. Herligt når natur, arkitektur og kunst finder samklang:
https://www.youtube.com/watch?v=oerjskq5t-s
 https://www.youtube.com/watch?v=2yCOKCACRqU