onsdag den 11. december 2019

"Vejen til Palmyra"- seks stjerner af seks


Fredag før anden søndag i advent indledte vi vores traditionelle julevisit hos vores datter i København med et besøg i særudstillingen "Vejen til Palmyra" i Glyptoteket. Det var mit andet besøg i udstillingen. En oplevelse jeg gerne ville give videre til fruen. Og hun blev ikke skuffet. "Vejen til Palmyra" er en udstilling af høj international klasse. Den holder også, når jeg vurderer den efter det andet besøg. Jeg giver stadig seks stjerner på en skala på seks. Der er masser af chancer for at besøge udstillingen, der varer helt til 1. marts 2020.


I en tid hvor globalisering, migration og kultursammenstød præger dagsordenen, fanger "Vejen til  Palmyra" opmærksomheden med sin fascinerende historie om et af antikkens multikulturelle samfund. Med sin beliggenhed ved Efqa-kilden i den syriske ørken midt mellem Eufrat-floden og Middelhavet var oasebyen et naturligt knudepunkt mellem handelsruter og karavaneveje og dermed centrum for udveksling af både varer og kultur mellem øst og vest. Samtidig var byen den yderste bastion i det romerske rige mod øst. Byen blev på denne baggrund et pulserende mødested for forskellige kulturer. Karavanerne, der kom gennem byen, medbragte silke fra Kina, bomuld, krydderier, ædelsten og farvestoffer fra Indien, elfenben fra Afrika, myrra og røgelse fra Arabien og vin, metaller og glas fra vesten. Det er også i Palmyra, vi finder historien om den sagnomspundne dronning Zenobia (240-274 e. Kr.), der gjorde oprør mod Romerriget. Zenobia er på film blevet portrætteret af den svenske verdensstjerne Anita Ekberg, hende der i en anden film badede i Trevi-fontænen i Rom.

Anita Ekberg som Zenobia. Hun spillede i filmen " Sheba and the Gladiator"fra 1959 sammen med George Marchal, der spillede rollen som den romerske konsul Marcus Valerius 



Udstillingen fortæller levende og interessant om Palmyras skæbne fra det lille samfund omkring kilden til dens storhed og fald. Artefakter og billeder går hånd i hånd med lyddesign og videoproduktioner, der dog ikke tager overhånd, men er perfekt doseret. Planløsningen, detaljerne og udstillingens finish er af en sjælden udsøgt kvalitet, som, ud over ‘hovedpersonerne’, gør besøget til en stor oplevelse. Udstillingens plancher og billedtekster er sprogligt og informativt helt i top og særdeles læsevenligt sat op, så her bydes der på en masse viden og gode historier.