Den 14. marts 1920 blev der holdt afstemning i zone 2 om områdets fremtidige statstilhørsforhold. 80 % af de stemmeberettigede stemte for tilslutning til Tyskland. I zone 1 var den tilsvarende afstemning blevet afholdt 10. februar 1920. Her stemte 75 % for tilslutning til Danmark.
Resultatet af afstemningerne blev, at grænsen blev lagt fast, som vi kender den i dag, nord om Flensborg og syd om Tønder. Efter 56 års tysk herredømme efter det danske nederlag i 1864 kunne en del af det tabte land - det nuværende Sønderjylland - så vende hjem til Danmark. Men en anden konsekvens var, at et stort mindretal af dansksindede i Sydslesvig mod deres ønske måtte forblive tyske statsborgere, ligesom et stort mindretal af tysksindede i Sønderjylland måtte overgå til at blive danske statsborgere.
Nationalistiske kredse i Danmark ville dog ikke umiddelbart anerkende resultatet fra afstemningen i zone 2, som jo blandt andet havde den konsekvens, at Flensborg ville blive tysk. Diskussionerne førte til den såkaldte "Påskekrisen 1920". Kong Christian den Tiende afskedigede blandt andet med baggrund i spørgsmålet om Flensborgs statslige tilhørsforhold den radikale regering Zahle, hvilket var et brud på kongens tidligere løfte i 1919 om at bekende sig til parlamentarismen. Folketinget blev opløst.
Fagforeningerne reagerede mod "statskuppet" med trusler om generalstrejke. Der blev udskrevet nyvalg til Folketinget. Efter valget tog en ny regering under venstres Niels Neergaaard over. Den nye regering erklærede, at afstemningsresultaterne om nationalt tilhørsforhold står fast. Rigsdagen kunne derfor den 26. juni 1920 vedtage loven om Genforeningen.
Christian den Tiende skrev loven under den 9. juli 1920 og red dagen efter den 10.juli over grænsen ved Frederikshøj mellem Taps og Christiansfeld og markerer dermed symbolsk Genforeningen. Det reparerede noget på det slidte image, han havde fået i forbindelse med Påskekrisen.
En af de mange tunge ting under
Sønderjyllands "tyskertid" var, at mange dansksindede sønderjyder blev
tvunget til at gå i tysk krigstjeneste under "den store krig", 1. Verdenskrig 1914 - 18.
I dag kan vi glæde os over det gode
samarbejde hen over grænsen, det gode forhold der er for mindretallene på begge
sider af grænsen, og at den tysk-danske grænseløsning og det gode samarbejde
kan være et forbillede andre steder i verden, hvor man desværre ikke kan finde
ud af at finde fredelige løsninger på nationale, etniske og religiøse
konflikter.