tirsdag den 31. marts 2020

Flystyrt ved Flækøjet

Flækøjets position i Lillebælt mellem Stenderuphalvøen og Fønsskov

Fly styrtet ned ved Flækøjet i Lillebælt. Alle ombordværende dræbt. Flystyrtet skete under dramatiske omstændigheder.

Flækøjet er en grund i Lillebælt bestående af revler, der ligger 4 meter under havoverfladen. Grunden ligger ud for Binderupbugten syd for Fænø og vest for Fønsskov. Stedet er mest kendt som et de af steder, der skal rundes i de kapsejladser, sejlklubberne i blandt andet Kolding og Middelfart har afholdt i over hundrede år. På det seneste er Flækøjet også blevet kendt for en bitter strid mellem Sportsfiskerforbundet og firmaet bag det havbrug, der er placeret ved Flækøjet.

Men tilbage til flystyrtet. Natten mellem den 9. og 10. februar 1945 stod modstandsfolk på 7 fynske nedkastningspladser klar. Syv engelske Short Stirlings fly var på vej for at kaste våben ned til de fynske modstandsfolk.

Stirling fly
Men vejret skiftede. Flyene fløj ind i en snestorm. Kun 6 fly nåede tilbage til England. Det sidste fly nåede ikke at få nedkastet sin last, men styrtede ned ved Flækøjet. Det er aldrig blevet opklaret, om det var vejrliget eller tyske natjagere, der var årsagen til flystyrtet.


Udsigten over Fønsvang Sø, der nu igen er vandfyldt efter at have været afdrænet og opdyrket i årtier
En af de fynske nedkastningspladser var ved Fønsvang i bunden af Gamborg Fjord. Stedet er igen blevet givet tilbage til havet, men var i en lang årrække inddæmmet land. Den pågældende nat var en modstandsgruppe på plads ved Fønsvang, men modtog ingen våben, da flyet som nævnt styrtede ned i Lillebælt. Skuffede vendte gruppen på cykler og i lastbiler tilbage mod Middelfart. Ved Udby kom de i voldsom ildkamp med tyske tropper. To tyskere blev dræbt og en hårdt såret. Det lykkedes modstandsfolkene at slippe væk.

Mindestenen i Middelfart for W. J .Carthew
For nu snart 75 år siden, den 9. juni 1945 blev et af besætningsmedlemmerne fra det nedstyrtede Stirling fly fundet skyllet i land på halvøen Ålehoved mellem Føns Vig og Tybrind Vig. Det var australieren W. J. Carthew. Han blev begravet i Middelfart på Nye Kirkegård. I januar 1946 - næsten et år efter flystyrtet - blev liget af australieren Richard French fundet drivende i Lillebælt ved Brandsø. Dette lig blev begravet i Fredericia. De øvrige besætningsmedlemmer er ikke blevet fundet.


Ib Hansen marts 2020