tirsdag den 27. december 2022

Posterne skiftede i Husbys magttrojka

Ved lensgreve Bendt Wedells jordfæstelse på Husby Kirkegård torsdag
den 12. oktober 1922 deltog blandt mange andre kong Christian den Tiende.
Fyens Stiftstidende skriver under dette foto, at kongen angiveligt skulle kunne
genkendes til højre i billedet. Billedet er taget mod nord fra vejen til Sdr. Åby.

1922 blev året, hvor nye magtfulde mænd i Husby Sogn kom til. De tidligere mænd på magtpositionerne var enten rejst eller døde. 

Omkring Jul og Nytår plejer jeg at pløje gamle aviser, kirkebøger og folketællinger igennem for at finde omtaler af bemærkelsesværdige begivenheder fra min barndomsegn. Der er næsten altid en del spændende ting at høste. Små og større begivenheder, som jeg ynder at sætte ind i en overordnet historisk og samfundsmæssig kontekst.

Begivenhederne er altid mindst 100 år gamle. Det kommer af, at de gamle aviser først er offentlig tilgængelige, når de er over 100 år gamle. Året 1922 udmærker sig ved, at der i Husby Sogn ikke er meget at berette i forhold til almindelige mennesker. Desto mere kan jeg så gøre ud af, hvad der skete af større begivenheder blandt sognets "stormænd" i 1922 og årene omkring.

Husby Sogns magttrojka
Stormagterne i Husby sogn bestod gennem århundreder af tre store magter, nemlig grevemagten, kirkemagten og skolemagten. I nævnte rækkefølge indtil for forholdsvis få år siden. Nu er der kun grevemagten og en fjerdedel af kirkemagten tilbage. Skolen er nedlagt og kirken er gået i godt samarbejde med tre af omegnens kirkesogne.

Magtskifterne på de tre positioner, jeg her vil fortælle om,  startede allerede i 1920, men var først nogenlunde på plads ved årets udgang 1922.

Husby Kirke set fra nordvest, fra Sjobjergvej


Kirkemagten
Det var pastor Wolf, der startede processen. Han havde i juli 1920 i forbindelse med Genforeningen ladet sig forflytte til et embede i Vodder Sogn i Sønderjylland, hvor den tysksindede præst var rejst til Tyskland.

Pastor Wolf ønskede at tjene i Sønderjylland, hvor hans far som ung student som frivillig havde kæmpet den sønderjyske sag. Stillingen som sognepræst i Husby blev holdt åben, indtil den sønderjyske præste- og kirkestruktur var endelig afklaret. Embedet i Husby blev i resten af 1920 og det meste af 1921 klaret af præster fra omegnens kirken.

I slutningen af året 1921 faldt præstespørgsmålet endelig på plads, da pastor Johs. V. Petersen blev ansat som sognepræst ved Husby Kirke. Både pastor Wolf og pastor Petersen kom til at spille en rolle i næste magtskifte. Det var det magtskifte, der fulgte af lensgreve Vilhelm Karl Joakim Ove Casper Bendt Wedells død. Det forløb, skal vi nu se nærmere på. Hans begravelse forløb ganske anderledes end andre husbyborgeres begravelser. 

Grevens død 
Grev Bendt var den 6. oktober 1922 fyldt 82 år. I den anledning var han blevet fejret behørigt.

Næste morgen den 7. oktober 1922 var han som sædvanligt stået op og havde spist sin morgenmad. Efter morgenmaden var han gået rundt i nogle af Wedellsborg Slots mange gemakker. Måske følte han sig lidt ensom i det store slot, selvom der var mange tjenestefolk. Grev Bendt havde været enkemand i 28 år. Hans hustru lensgrevinde Marie Elisabeth Wedell født Knuth var allerede død den 18. august 1894 kun 45 år gammel. Efter turen rundt i nogle af slottets gemakker - og måske nogle strejftog tilbage i erindringer - gik grev Bendt ind på sit kontor.

Ud på formiddagen kom nogle af tjenestefolkene ind på kontoret og fandt ham død. Hans helbred havde godt nok på det seneste været skrantende, men han havde stadig gjort sine daglige ture rundt på godset for at tilse driften af landbruget og skovbruget. Året før i 1921 havde han dog overdraget ejerskabet til godset til sønnen grev Julius, den næste i arvefølgen som lensgreve for Wedellsborg.

Det var en stor ting, når en mand som lensgreve Bendt døde. Han havde mange relationer og mange underordnede. Aftenaviserne samme aften og næste dags morgenaviser var derfor fyldt med historier om hans liv og levned og hans død. Hans begravelse kom ikke til at ligne andre husbyborgeres begravelser. Lad os derfor se på, hvordan en sådan lensgrevebegravelse foregik i Husby i 1922. Det var en begivenhed, der påkaldte sig interesse fra hele landet.

Grevens begravelse 
Begravelsen blev fastlagt til torsdag den 12.oktober 1922 kl. 13.15 fra Husby Kirke. Det var fem dage efter hans død.

På det her tidspunkt ejede grevskabet Wedellsborg to kirkerum i Husby Sogn. Wedellsborg Slotskapel og Husby Kirke.

Wedellsborg Slot

Begravelsesritualet startede allerede aftenen før selve begravelsesdagen. Altså om aftenen den 11. oktober 1922. Denne aften talte først sognepræst Johs. V. Petersen ved en højtidelighed i Wedellsborgs fyldte slotskapel.

Herefter blev lensgrev Bendts kiste ført fra Wedellsborg Slot gennem landsbyen Husby til Husby Kirke. Undervejs passerede kisten tre  æresporte. En æresport var rejst lige udenfor slottet, mens de to øvrige var rejst på det lille stykke vej fra Husby Landsby til Husby Kirke.

Kisten blev indsat i Husby Kirke med henblik på morgendagens begravelsesritual. Sognets tidligere præst - nu præst i Sønderjylland - pastor Wolf holdt i et fyldt kirkerum en kort andagt.

Grevskabet Wedellsborgs monogram hænger fortsat over indgangen til Husby Kirkegård.I 1990 overgik ejerskabet af Husby Kirke fra Wedellsborg Gods til Husby Sogn
.
Husby Kirkes alter

Kong Christian stod ved grevens kiste
Kong Christian den Tiende havde meldt sin ankomst til lensgrevens begravelse. Kongens salonvogn var blevet koblet på et eksprestog til Jylland, der ganske ekstraordinært var blevet sat til at stoppe ved Ejby Station. Rejsen gav for øvrigt anledning til lidt utilfredshed blandt nogle borgere i Odense. I forbindelse med, at eksprestoget som sædvanligt stoppede i Odense, havde de taget ophold på perronen for at hilse på kongen, men kongen blev blot siddende i sin stol i kongevognen og passiarede med sin adjudant. Det fik en Odense-avis til sarkastisk at bemærke, at Odense havde haft kongebesøg. Men blot i seks minutter.

Ejby Station 1905. I baggrunden den nu nedbrudte Ejby Gæstgivergård


Kongen ankom som den sidste til Husby Kirke i automobil fra Ejby Station til en til bristepunktet fyldt Husby Kirke og kirkegård. Kongen gik straks frem til grevens kiste og placerede her en stor krans. Kong Christians krans var den fornemste blandt massevis af andre kranse og buketter. Sognerådene i Husby, Balslev, Udby, Gamborg og Føns sogne havde rigtig flottet sig og havde skænket en sølvkrans. Det samme gjorde også tidligere fæstere fra Tanderup Sogn. Det var under lensgreve Bendt, de i lighed med andre af omegnens gårdejere havde opnået selveje.

Begravelsen startede med, at følget sang W. A. Wixels salme fra 1841 "Tænk, når engang." Det må havde lydt stemningsfuldt, når det store følge under orgelledsagelse blandt andet sang linjerne:

"Tænk, når engang den tåge er forsvunden
som har sig sænket over livet ned"

Derefter talt pastor Wolf over lensgrevens liv og levned. Efter hans tale kom, hvad jeg vil formode må have været begravelsens stemningsfulde højdepunkt.

Operasanger Bruusgaard sang N. F. S. Grundtvigs salme fra1860/64  "Som dug på slagne enge" med linjerne:

"Som dug på slagne enge,
så falder livets ord"

Så kan både jeg og sandsynligvis de mange landbrugskyndige i følget til grevebegravelsen se for sig, hvordan morgensolen glimter som diamanter i dråberne på en nyslået dugdækket hømark.

Det var Husby Sogns nye præst pastor Petersen, der forrettede jordpåkastelsen. Derefter sang man B.S. Ingemanns salme "Dejlig er jorden". Det var en til lejligheden passende salme med de linjer, der altid berører mig:

"Tider skal komme,
Tider skal henrulle,
Slægt skal følge slægters gang..."

Herefter blev kisten båret fra kirken til grevskabets private gravsted i Husby Kirkegårds sydøstlige hjørne, hvor den under overværelse af det store følge og kong Christian den Tiende blev gravsat. Mon ikke borgerne i Husby følte det som en dag, hvor Husby fik en fremtrædende plads på Danmarkskortet?

Hermed var det endelige magtskifte sket på grevemagtens trone i Husby Sogn. Lensgreve Bendt havde haft mange magtpositioner, en af dem havde været at repræsentere De Konservative som formand for Husby Sogneråd i en årrække. Nu var lensgreve Julius Wedell ved magten, som den ene part i sognets tredelte magt. Men hvordan med den tredje magt i sognet, skolemagten? Jo, her kommer fremtidens mand på banen. Læreren og senere førstelæreren, der i mere end 40 år sad på skolemagtens trone. Lærer Andersen.

Fremtidens mand blev ansat i 1922 
Førstelæreren i Husby Skole hed fortsat lærer Jensen. Det gjorde han i nogle år endnu, men skolen skulle have ny andenlærer. Det gav, som vi nu skal høre om, en del bøvl.

Stillingen som andenlærer var blevet ledig, da den meget afholdte andenlærer Einar Hansen rejste og lod sig ansætte som førstelærer ved Ferup umiddelbart nordvest for Kolding. Forud lå en efter min vurdering meget giftig sag, hvor en af sognets øvrige magter ud over de lokale tre stormagter kom i karambolage med skolemagten, kirkemagten og sognets frivillige kræfter. Det var Husby Sogneråd, der kom på banen.

Den 27-årige Einar Hansen havde i 1922 været andenlærer ved Husby Skole i 4 år, var kirkesanger og havde ydet en stor indsats i Ungdomsforeningen. Nu var han blevet forelsket i gårdmandsdatteren Karen Larsen fra Husby Mark og ønskede at gifte sig.

Problemet var bare, at der på Husby Skole kun var en førstelærerbolig med plads til familie, mens andenlærerboligen var beregnet til en ungkarl. Andenlærer Hansen ansøgte derfor Husby Sogneråd om at få opført en ny andenlærerbolig ved skolen med plads til en gift lærer. Denne ansøgning afslog Husby Sogneråd på sit møde i februar 1922.

Andenlærer Hansens svar kom prompte. Han søgte og fik straks en førstelærerstilling ved Ferup Skole. Den 28. april 1922 blev der holdt en stor afskedsfest for ham i et fyldt Husby Forsamlingshus. Festen var en stor manifestation af, hvor afholdt han var. Både for sin faglige dygtighed og for sit venlige væsen.

Skolebørnene havde samlet ind til en gave til ham, og Ungdomsforeningen forærede ham en sølvvase. Herudover var der en lang række taler, der hyldede ham. Skolekomissionen bragte en stor tak. Repræsentanter for forældre til skolesøgende børn takkede og hyldede ham, ligesom der fra afskedsfestens kirkelige repræsentanter lød en stor tak for hans indsats som kirkesanger.

Den 17. maj 1922 blev den nyudnævnte førstelærer ved Ferup Skole  27-årige Einar Hansen i Husby Kirke gift med 23-årige Karen Larsen fra Husby Mark. Man kan næsten fornemme den i kirkerummet forstærkede manifestation over for det, nogle kredse sikkert har opfattet, som det "stivnakkede" sogneråd. Forlovere var ingen ringere end førstelærer ved  Husby Skole Christian Thomsen Jensen og brudens far forpagter Christian Larsen, Husby Mark. Vielsen blev forrettet af sognepræst Johs. V. Petersen, der også var formand for sognets skolekommission. 

Det skulle da også vise sig, at det ikke var en let sag at finde en ny ugift andenlærer, der var villig til at bo i en ungkarlelejlighed på skolen. Stillingen måtte vikarbesættes i flere måneder. Husby Sogneråd kunne først på sit møde den 31.10. 1922 foretage indstilling til Skoledirektionen om andenlærerstillingens besættelse. Der var kun seks ansøgere til stillingen.

Som nummer 1 indstillede sognerådet lærer Viggo Andersen, Odense. Viggo Andersen blev efterfølgende af Skoledirektionen på et møde den 17. november 1922 kaldet til embedet som andenlærer ved Husby Skole med virkning fra 1. december samme år. Det var dengang, det at være lærer blev betragtet som et kald.

Med lærer Andersens ansættelse var grundlaget lagt for den mere end 40 års efterfølgende faste hånd om skolemagten i Husby. Lærer Andersen afløste nemlig efter nogle få år lærer Jensen som førstelærer.

Husby Skole 1962. Til venstre i billedet skolens østfløj.


Der blev senere i forlængelse af skolens østfløj tilbygget en lejlighed til en gift andenlærer. I starten af sin tjeneste ved Husby Skole boede lærer Tagesen i denne lejlighed, indtil den nye lærerbolig på den anden side vejen overfor skolen blev bygget. Andenlærerens lokaler blev ombygget til klasseværelse. I hvert fald familien Tagesens ældste datter blev født i skolens østfløjslejlighed.

I skolens ladebygning blev der indrettet en lejlighed for en ugift småbørnslærerinde. Her boede fru Breiner, indtil lærerboligen mellem skolen og Husby Brugsforening blev bygget. Lærerboligerne til Tagesen og fru Breiner blev bygget af Husby Sogneråd sidst i 1950´erne, da det var særlig vanskeligt at rekruttere lærere til landsbyskoler. Så noget havde man lært af sagen om andenlærer Einar Hansen og hans fravalg af Husby Skole.

Andre bemærkelsesværdige begivenheder fra 1922
Den i Eskør fødte videnskabskvinde Marie Krogh og hendes mand nobelpristageren August Krogh besøgte i 1922 Toronto Universitet og vendte hjem med eneretten til at producere og sælge insulin i hele Europa. Dermed blev grundlaget lagt til medicinalvarefabrikken Novo Nordisk.

I november 1922 blev en rutebilrute fra Ejby Station gennem Husby og Tanderup sogne via Sandager til Assens Station indviet. Ved indvielsen blev det meddelt, at foreløbig kørte rutebilen nogle gange om ugen. Ruten blev startet af en vognmand fra Assens.

Det bemærkelsesværdige ved indvielsen i 1922 var, at den markerede starten på Rasmus "Ruteras" Jensens efterfølgende livslange rutebilkørsel på denne rute med rutebilstation på hjørnet af nuværende Storegade og Lillegade i Husby. 47 år blev det til for "Ruteras."

Rutebilstationen midt i landsbyen Husby


Ovenstående er det uddrag, jeg har valgt at bringe af begivenhederne i Husby 1922. I Danmark og ude i verden skete samme år nok så alvorlige begivenheder. 

Danmark og Verden i 1922
Fredsafslutningen efter Første Verdenskrig førte til økonomisk afmatning og stærkt stigende arbejdsløshed. Arbejdsgiverne i Danmark stillede krav om lønnedgang for de ansatte. Kravet blev besvaret med storkonflikt og medfølgende uroligheder.

Venstre og Konservative besluttede - meget apropos nutidens diskussioner - et nyt forsvarsforlig, hvor det hidtidige eksistensforsvar skulle afløses af et neutralitetsforsvar. Danmarks første radioudsendelse blev udsendt den 29. oktober 1922. Og Niels Bohr fik i 1922 Nobelprisen for sit arbejde med at reorganisere Det Periodiske System.

I Europa kom de første varsler om senere tiders forfærdelige konflikter. Benito Mussolinis fascister gennemførte i kolonner fra hele Italien en stor march til Rom.

Den blodige borgerkrig i Rusland mellem den kommunistiske Røde Arme og den internationalt støttede borgerlige Hvide Arme blev afsluttet. Borgerkrigen havde hærget siden 1918 i slutningen af Første Verdenskrig til den her i 1922 blev endelig afsluttet, da 14 russiske republikker dannede USSR-Unionen af Socialistiske Sovjet Republikker. I daglig tale Sovjetunionen. Hermed blev kimen lagt til varme og kolde krige, der strækker sig helt til vore  dage. 

GODT NYTÅR 2023

Ib Hansen 28.12.2022