Ved Husby Kirke lå engang et hospital til 6 lemmer. Hvad er nu det for noget?
Nysgerrig på beskrivelsen af din hjemegns geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst, arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv for snart 160 år siden? Så gå til 1. udgaven af Trap Danmark.
Frederik VII’s (konge 1848-63) kabinetssekretær Jens Peter Trap afsluttede i 1860 udgivelsen af den første udgave af "Statistisk-topographisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark".
Trap Danmark er udkommet fire gange siden, og den 5. udgave udkom i perioden 1953-72.
Nu udkommer guldgruben "Trap Danmark" i 6. udgave, både på tryk og digitalt. De første bind af den nye udgave er allerede udkommet, herunder bogværkets topografiske atlas over Danmark.
Men der fortsat meget at hente i de gamle udgaver. Nogle af dem er heldigvis blevet digitaliserede. Det giver muligheder for at lære noget om fortiden på forskellige tidspunkter i de forskellige sogne. Jeg har blandt mange andre opslag prøvet at slå op i 1. udgaven fra 1860 for at læse om mit hjemsogn Husby på Fyn. Det gav spændende informationer om kirken, om den tidligste Husby Skole og det ved kirken beliggende hospital.
I førsteudgaven fra 1860 står følgende om Husby Kirke (i min "oversættelse" fra gotisk skrift): "Husby Kirke , en af de smukkeste landsbykirker i Fyn, er bygget af mursten og hvælvet, med orgel. Ingen epitafier og ingen lukkede stole; to begravelseskapeller: (...) det gør denne kirke til en korskirke".
Videre fremgår det i øvrigt af Traps beskrivelse af Husby Sogn, at der dengang ved kirken lå et hospital til 6 lemmer (altså ikke et sygehus, men alene et opholdssted for syge og/eller gamle jævnfør det latinske ord hospitale, der betyder "gæstehus" eller "herberg".) Jeg har ikke fundet ud af, hvor hospitalet nøjagtigt har ligget. Men i fundatsen for hospitalet er der nogle indikationer. Fundatsen blev givet af Hannibal greve af Wedell i 1765 for det af hans far Christian Wedell tidligere oprettede hospital, som faderen ikke nåede at lave fundats for. I grev Hannibals fundats står følgende: "Ligesaa vedligeholdes Hospitalets Have,
som er indrettet efter min foranstaltning
ved den nordre Kirkemur, østen for
Degnens Bolig, til Kaaljord for Hospitalet,
som Lemmerne selv røgter, men holdes
indhegnet af Grevskabet". Hospitalets have har altså ligget nord for kirkegården, så mon ikke også hospitalet har ligget her i nærheden.
Ligeledes lå skolen ved kirken. Jeg tror, skolen må have ligget cirka der, hvor graverhuset/nu menighedshuset ligger. I hvert fald kan man på gamle matrikelkort over Husby fra 1800-tallet se angivet en mark betegnet matrikel nr. 1 og benævnt degneboligens lod samt i forlængelse af matrikel nr. 1 en mark betegnet matrikel nr. 2 og benævnt skolejorden. Begge lodder ligger langs vejen mellem Husby og Sdr. Åby umiddelbart sydøst for kirken og en ved kirken beliggende bygning, der også er benævnt matrikel nr. 1. Denne bygning formoder jeg er skolen og måske også det af Trap omtalte hospital. Husby Skole blev skabt via en fundats fra 1712 af grevinden på Wedellborg sammen med skoler i andre af de tilstødende sogne. Den senere stadig eksisterende skolebygning på Skræppedalsvej ved siden af Husby Forsamlingshus indeholder for øvrigt stadig en ladebygning. Det var almindeligt i landsbyerne dengang, at læreren drev landbrug ved siden af sin skole- og degnegerning.
Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer til at stå i den nye udgave af Trap Danmark om blandt andet Husby, Tanderup og Bramdrup Sogne og mange andre interessante steder ud over landet.
Topografisk Atlas fra 6. udgaven af "Trap Danmark" |
1. udgaven af Trap Danmark 1860 |
Om Husby Sogn i 1. udgaven af Trap Danmark 1860 |
Om Husby Sogn i 1. udgaven af Trap Danmark 1860 |
Om Husby Sogn i 1. udgaven af Trap Danmark 1860 |
Om Husby Sogn i 1. udgaven af Trap Danmark 1860 |
Tegning fra 1898 af Husby Kirke brugt som illustration i 3. udgaven af Trap Danmark 1899 |
Matrikelkort Husby 1816- 71. Bemærk matrikler nr. 1 og nr. 2 , henholdsvis "Degneboligens lod" og " Skolejorden". Der er stadig bebyggelsestomt omkring kirken- også langs Storgade fra Husby By længst mod vest og op til kirken mod øst, hvor der kun er kirke og skole, hvor det af Trap i 1860 nævnte hospital også har ligget.
Ved krydset Skræppedalsvej-Storgaden er der også bebyggelsestomt. Her sker der noget i årene lige før og efter 1900. Der bygges skole, forsamlingshus med sportsplads ved krydset. Mellem kirken og landsbyen Husby, langs Storegade bygges brugs, telefoncentral, diverse forretninger, tømrerværksteder m.m. Engang i 1950´erne bygges to lærerboliger lige over for og lige ved siden af skolen. En tredje lærerbygning blev i 1960´erne bygget længere nede af Storegade, lige efter stien op til den nyeste del af sportspladsen. I de to førstnævnte lærerboliger boede henholdsvis andenlæreren og småbørnslærerinden, der begge havde boet i lejligheder på skolen. Andenlæreren mod øst hen mod kirken, småbørnslærerinden i en lejlighed i ladebygningen. Førstelæreren vedblev at bo i førstelærerlejligheden i skolebygningens vestende over mod brugsen. Den tredje lærerbygning blev bygget, da man måtte ansætte en fjerde lærer.