søndag den 13. december 2015

Bindegale

I 2015 har vi efter min mening som samfund bevæget os i den "bindegale" retning.

Det gælder desværre hele året og ikke noget med under den ene eller den anden regering med støttepartier. På det seneste er det blevet tydeligt, at vælgerne protesterer, men har svært ved at finde de rette kanaler for deres protest. Vælgerne har svært ved at vurdere de politiske partier og politikerne. Skal de bedømmes på deres udtalte hensigter eller på deres konkrete handlinger? Jeg synes det sidste. Bedøm dem ikke på, hvad de lover, men på hvad de gør. Og som vælgere må vi også kigge os selv i øjnene og finde ud af, hvad vi virkelig står for.

Søndag formiddag var jeg en tur i P4-Trekantens Sorte Gryde sammen med Mette Ullersted og Flemming Paasch. Vi skulle blandt andet forholde os til hvilket "årets ord", vi synes kunne karakterisere 2015.
Mette foreslog ordet "sammenhængskraft", som jeg synes er et godt ord, men jeg synes ordet "bindegale" er mere dækkende for 2015. Flemming mente, at begge ord tilsammen nok var meget dækkende.
Ordet "bindegale" blev jo brugt af Uffe Ellemann til at karakterisere dele af vælgerkorpsets holdning til afstemningen om EU - tilvalgsordningen. Det må stå for hans regning. Men jeg synes "bindegale" er fint dækkende for mange ting, der er sket i 2015, selv om der heldigvis da også er sket mange gode ting, som nu senest klimaaftalen i Paris.
Jeg synes, vi (og ikke kun politikerne) er "bindegale", når vi accepterer
- at folkeskolen holdes som gidsel i forhold til en konkurrencestatsambition
- at mennesker i Danmark nu kan fængsles uden at have været for en dommer inden 24 timer
- at Folketinget på fundamentale retssikkerhedsområder gennemfører parthøring med kun 23 timers høringsfrist
- at krigshærgede flygtninge nu kan få konfiskeret værdier, de måtte medbringe på flugten til DK
- at mennesker i DK i vinterkulden nu huses i telte, mens tusindsvis af boliger står tomme
- at klima- og miljøambitionerne i DK sænkes og det netop nu, hvor vi kunne høste af tidligere tiders investeringer og ambitioner, og nu hvor behovet for forbedringer aldrig har været større
- at der gøres attak på vore største og eneste rigtige naturområder, nemlig vore strand- og kystområder
- at fattige medborgere gøres endnu fattigere, mens dem med deres på det tørre får afgiftslettelser, skattelettelser, bolig-jobtilskud (håndværkerfradraget) m.v.
- at Folketingets ombudsmandsinstitution negligeres - en institution, der er opfundet i DK, og som resten af verden misunder os
- at vores politiske liv på den ene side bliver mere og mere populistisk orienteret og mediestyret samtidig med, at politikerne ind i mellem viser stor mangel på vilje til at lytte til almindelige menneskers og fageksperters praksiserfaringer
- at vi bevæger os længere og længere mod kanten - og i nogle tilfælde over kanten - i forhold til internationale grundlæggende konventioner, om måden vi er sammen på som medmennesker. Konventioner vi som et lille land er ekstremt afhængige af bliver overholdt. Det har vi op gennem vores historie lært på den hårde måde. Men måske er vi desværre ved at blive historieløse og dermed perspektivløse.
Mange ting i 2015 har bevæget sig i den forkerte retning, når det gælder at fastholde grundlæggende retssikkerhedsprincipper, grundlæggende sammenhængskræfter, beskyttelse af samfundets svageste, beskyttelse af den naturarv, vi har overtaget og skal bringe videre gerne i bedre stand, end vi overtog den.
Alt er jo ikke sort-hvidt. I 2015 er der også sket positive ting, men desværre må jeg nok sige, at for meget efter min mening går i den "bindegale" retning. Værst af alt, er det min oplevelse, at vi er flere og flere, der ikke længere føler os repræsenteret af de eksisterende politiske partier og deres handlinger. Og det er virkelig "bindegalt"!