fredag den 4. september 2020

Bro over tidsgabet

Eltang Kirke til venstre. Eltang Rytterskole til højre

En robust kridhvid middelalderkirke dukkede op over bakkekammen, da vi en af de første dage i den i følge kalenderen første efterårsmåned kom vandrende gennem grønne dale og over stejle bølgende bakker.

Nordgående ad Birkemosevej og Sletteskovvej i det flotte septembervejr med blå, blå himmel havde vi besluttet at holde pause og se nærmere på Eltang Kirke fra 1100-tallet og den nærliggende Eltang Rytterskole fra 1720erne. Kirke og skole ved siden af hinanden og i parløb, som det var sædvane i hundredvis af år. Kirken og kirkegårdens fortællinger skulle selvfølgelig opleves.

Men ak! Kirken var aflåst. Men det var der råd for. Som jeg plejer, når jeg besøger kirker og kirkegårde, så jeg mig om efter graveren. Han var i gang med at slå græs. Sikken service. Graveren stoppede beredvilligt græsslåmaskinen, hentede nøglen til kirken og lukkede op for og fortalte om de mange herligheder.

Den tidligere kvindeindgang i kirkens nordside er nu blevet til vindue

Middelalderkirker påvirker mig. Opført for omkring 1000 år siden af kløvede og ukløvede marksten indsamlet under slid og slæb af datidens bønder, husmænd og tyende. Opmuret af dygtige inden- og udenlandske stenmestre og deres svende. Senere renoveret og udbygget med store teglmunkesten brændt af hårdtarbejdende svedende teglbrændere nær stedet, hvor stenene skulle bruges. Kirkens interiør udført af træskærermestre og kirkemalere, der med stor indfølingsevne har skabt medrivende billeder og skulpturer, der gennem århundrederne har berørt de besøgende.

Når så fortidens udtryk bliver suppleret med nutidige udtryksfulde værker, opstår der nogle helt særlige følelser og stemninger. Arkitektur og kunst skaber forbindelser mellem mennesker over det tusindårige spænd af tid.

Prædikestolen har altid vist de fire evangelister. Nu i Mogens Hoffs udgave

Eltang Kirkes prædikestol er i renæssancestil og er formentlig skænket til kirken af lensmanden på Koldinghus Casper Markdanner. Den dateres fra omkring 1600. En præsteindberetning fra 1768 fortæller, at der på prædikestolen var billeder af de fire evangelister. Disse billeder er over tid blevet bleget af solen og er siden overmalet.

Altertavlens midterparti er fornyet med et billede af Mogens Hoff

Ved kirkens seneste renovering i 2007 er prædikestolen igen blevet prydet af de fire evangelister – denne gang malet af kunstneren Mogens Hoff (1934-2008). Også kirkens altertavle har Mogens Hoff fornyet, så den nu fremstår med et moderne udtryk, der taler til nutidens mennesker, og som samtidig står flot til kirkens middelalderlige interiør. Fortid og nutid i sammenhæng skaber hos beskueren helt særlige følelser og stemninger. Jeg er vild med vore gamle kirkers arkitektur, kunst og kultur.

Besøget ved og i Eltang Kirke viste sig at være en rigtig givtig pause på fodturen.