onsdag den 25. maj 2016

Et fattigt samfund med et kulturhistorisk dilemma?

I Tybrind Vig ved Husby på Vestfyn har amatørdykkere fra Fredericia Marine-Arkæologiske-Gruppe for mere end 30 år siden fundet en helt unik undersøisk stenalderboplads fra Ertebølle-kulturen (5400-3900 f.Kr.). 
I de forløbne årtier har gruppen med udgangspunkt i deres årlige sommerbase ved Jomfrumarken medvirket til den største undervandsudgravning i Nordeuropa. Der er gjort sjældne fund af stammebåde, mønstrede åreblade, lanser, økseskafter, ruser, tekstiler, som er de hidtil ældste fund fra Europa, tovværk, fiskenet m.m. Nogle af fundene er udstillet på Moesgaard Museum.
Nu står man i det dilemma, at museerne med deres faguddannede personale ikke har råd til at medvirke ved fortsat udgravning. Samtidig er genstandene i den undersøiske boplads under hastig nedbrydning og er i fare for at forsvinde, men det er ulovligt for for amatørarkæologer selv at sikre genstandene.
Det er et dilemma. På den ene side er det selvfølgelig nødvendigt, at fagpersoner medvirker i så unikt et fundområde. På den anden side må genstandene sikres mod nedbrydning. Enten ved optagning eller ved sikring på havbunden. Det virker som om der i denne sag er brug for nytænkning og et godt kompromis mellem de forskellige hensyn.
Det er et i ånd og penge fattigt samfund, der ikke sikrer sin kulturhistorie. Enten gennem nutidig optagning og bevaring. Eller ved på fundstederne at sikre genstandene mod nedbrydning, indtil senere tider får tilstrækkelig med økonomi, ekspertise og omsorg for kulturhistorien.

Om mit hjemland Husby, Ejby og Vestfyn: http://ih18.blogspot.com/2019/02/hjemegnen-mine-fortllinger-fra-husby.html
DR.dk - Tekst TV

Tybrind Vig ved Husby på Vestfyn

Jomfrumarken i den nordøstlige del af Tybrind Vig.Her holdt Marin-Arkæologisk-Gruppe til i mange år om sommeren.

Hybækkens udløb i Tybrind Vig. Hybækken løber på sit sidste stykke gennem det store flade strandengområde, Flægen. Skoven midt i billedet er Jomfrumarken,hvor Marin-Arkæologisk-Gruppe i mange år havde sin sommercamp,mens de foretog undersøiske udgravninger i Tybrind Vig

Udsigt over de strandengdrag, der hedder Flægen, Hybækkens udløb og Tybrind Vig over Lille Bælt mod Skamlingsbanken

Udsigt over Tybrind Vig og Lille Bælt mod Skærbækværket
ved udmundingen af Kolding Fjord 25 km væk