fredag den 12. februar 2016

Hverken dybdeborende journalistik eller varedeklaration

Hverken i TV2-Nyhederne, på TV2´s hjemmeside eller i TV2´s diverse interviews de seneste uger med UVM-ministeren gøres der opmærksom på, at kommunernes mulighed for at forkorte skoledagen efter FL´s § 16 b er en undtagelsesbestemmelse på mellemtrinnet og i overbygningen, og at en eventuel gennemførelse af tolærerordning i indskolingen vil koste ressourcer til udvidelse af SFO.
Det kan vist ikke kaldes god varedeklaration til befolkningen og slet ikke dybdeborende journalistik. Og i øvrigt er skoledagenes længde slet ikke den største udfordring i folkeskolen efter folketingsflertallets vedtagelse af folkeskolereformen og tvangsoverenskomsten med revolution af lærernes muligheder og arbejdsvilkår.
Mulighederne i den summarisk omtalte bestemmelse §16 b gælder alene i ”helt særlige tilfælde”, ikke generelt men kun i ”op til 1 skoleår” og ikke generelt for alle klasser, men for ”bestemte klasser”. Hvis politikerne ønsker en generel bestemmelse for lokal fastlæggelse af skoledagenes længde, bør man ændre loven, så det klart fremgår. Det er god lovskik.
Lidt dokumentation fra Folkeskolelovens § 16 b (mine understregninger):
”Kommunalbestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttende undervisning, efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen og efter ansøgning fra skolens leder godkende at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden i § 14 b, stk. 1, nr. 1, og i helt særlige tilfælde § 14 b, stk. 1, nr. 2 og 3, i op til 1 skoleår med henblik på yderligere faglig støtte og undervisningsdifferentiering for bestemte klasser ved hjælp af ekstra personale i klassen.
Kommentarer til Stk.2

Stk. 2 Fraviges bestemmelserne i § 14 b, stk. 1, om en mindste varighed af undervisningstiden, skal kommunalbestyrelsen tilbyde eleverne plads i skolens skolefritidsordning, jf. § 3, stk. 5, eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, som fravigelsen vedrører, uden særskilt betaling fra forældrene. ”

Kursændring i folkeskolen

Lyse tider på vej - også i folkeskolen.
Jeg synes, det ser lysere ud end længe. Selv om ikke alle forligspartier bag folkeskolereformen - og slet ikke KL - endnu udtrykker det eksplicit, virker det som om, flere og flere politikere har fået øjnene op for, at folkeskolereformen og arbejdsvilkårene i folkeskolen nødvendigvis må justeres ind efter den virkelige virkelighed. Et er teori, noget andet er praksis.
Der er umiskendeligt et tøbrud på vej i de fastfrosne politiske positioner. Med forårets komme lysner det over agres felt, og jeg er sikker på, der vil komme varm lys over folkeskolen. Det fortjener den.
Det er på høje tid at vise rettidig omhu. Alle, der vil den fælles folkeskole, må se fremad og hurtigst muligt tilpasse de gennemførte politiske forandringer i folkeskolen til virkelighedens verden. De gode politiske kræfter må være sig deres ansvar bevidst og i fællesskab rette op på den hældende folkeskoleskude.
Men også borgere og brugere af folkeskolen må træde i karakter og forlange den nødvendige respekt og omsorg for tanken om samfundets fælles folkeskole. Det fortjener eleverne. Det fortjener folkeskolen og dens ansatte. Det fortjener samfundet.
Vi må nødvendigvis også i fremtiden have en fælles folkeskole, der leverer høj faglig kvalitet både i forhold til uddannelse og dannelse. Og hvor det daglige skoleliv samtidig har en kvalitet i sig selv, når det gælder trivsel, demokrati og det at befordre udviklingen af hele mennesker. Ikke for skolen, men for livet. Ikke kun for erhvervslivet, men også for erhvervslivet.
Jeg har uddybet min optimisme og mine håb i en artikel på min blog: http://ih18.blogspot.dk/…/02/folkeskolereformen-trngt-i.html
Når man i denne tid færdes i naturen, kan man opleve mange tegn på, at lys, sol og varme er på vej. Det kan vi i hvert fald glæde os over uanset hvad.