onsdag den 7. marts 2018

Det at lære at lære er ikke nok

Frank McCourt

Albert Camus


” I skal studere og lære, så I kan danne jer en egen mening om historien og alt andet, men man kan ikke danne meninger i en tom hjerne. Fyld hjernen, fyld hjernen. Den er jeres skatkammer, og intet menneske i verden kan blande sig i den.”

Dette udsagn fra den irsk-amerikanske forfatter Frank McCourts fantastiske roman ”Angelas aske” er i de senere år blevet til mit yndlingscitat.

Det er det blevet i skarp konkurrence med mit tidligere yndlingscitat fra Albert Camus bog "Pesten", om at ondskab næsten altid stammer fra uvidenhed. Og at god vilje kan forvolde lige så meget fortræd som den onde vilje, hvis den gode vilje ikke har den fornødne viden. Citatet fra "Pesten" har været mit yndlingscitat siden gymnasietiden, men nu er det altså - affødt af konkurrencestatstilhængernes negative syn på almen dannelse - blevet slået af ovennævnte udsagn fra "Angelas aske".

Viden kan  ikke kun være noget, man søger, når man aktuelt har brug for den. Det må være noget, man har en god del af, og som man løbende sørger for at få mere af og sørger for at videreudvikle. Også med viden, man ikke synes, man umiddelbart har nytte af. Med andre ord almen dannelse.

Derfor er det ikke tilstrækkeligt og ikke godt nok blot "at lære at lære". God vilje er ikke tilstrækkelig, når man skal danne sine egne meninger og holdninger. Viden er nødvendig, hvis man vil gøre op med ondskab og uretfærdighed. Det er godt at mene noget, men endnu bedre at mene noget baseret på viden.

Derfor slår citatet fra "Angelas aske" citatet fra "Pesten" med et mulehår.