torsdag den 24. oktober 2019

Uvidenhedens ondskab


Godt at have en mening - endnu bedre at have en mening baseret på viden.
Uvidenhed kan på trods af vilje til at gøre noget godt føre til ondskab. Den største uvidenhed opstår, når man tror at vide alt og derfor tiltager sig ret til at udstøde, forstøde, udskælde og marginalisere mennesker med andre holdninger end en selv - og måske i sidste ende tager sig ret til at dræbe.
”Den ondskab, der findes i verden stammer næsten altid fra uvidenhed, og den gode vilje kan afstedkomme lige så megen fortræd som den onde, dersom den ikke ved bedre besked. Menneskene er snarere gode end slette, og i virkeligheden er det slet ikke der, spørgsmålet ligger. Men de er mere eller mindre uvidende, og her er det, man kan skelne mellem dyd og last, idet den mest fortvivlende last er den uvidenhed, der tror at vide alt, og som tager sig ret til at dræbe.” - Sagt af Albert Camus i "Pesten".
Citatet er en god lup at holde over nutidens uddannelses- og samfundsdebat og nutidens samfundsudfordringer. En lup til brug i en tid hvor man ind i mellem kan få følelsen af på hvert gadehjørne at få klasket absurditeter i ansigtet.
I et demokrati er det vigtigt at have et uddannelsessystem, der både bibringer os viden, kundskaber og almen dannelse. Det at vide noget, og det at have almendannelse kan i nogen grad afbøde den fortræd, uvidenhed kan medføre på trods af ens gode vilje om at gøre godt.

Nutidens uddannelsespolitiske mantra om, at det er nok "at lære at lære" er ikke godt nok.  
Den store Skolekommissionen i slutningen af 1700-tallet havde som grundlæggende synspunkt, at uden folkeoplysning kunne den nye frihed ikke bære de rette frugter. Frigøre kroppen og forædle sjælen er to sider af samme sag var synspunktet. Skolekommissionens forarbejder dannede grundlag for folkeskolelovgivningen i 1814.

Ib Hansen, oktober 2019

Et par gode citater af Camus og McCourt om værdien af viden. Citater jeg fuldt kan tilslutte mig:
http://ih18.blogspot.com/2018/03/det-at-lre-at-lre-er-ikke-nok.html

Link til mine artikler om folkeskolen, uddannelse og dannelse: 
https://ih18.blogspot.com/2018/09/mine-artikler-i-2018-om-folkeskole.html