onsdag den 29. juli 2015

Slå hul i fordomsmuren om folkeskolen


Noget helt unikt: www.denoffentlige.dk/3-chokerende-ting-som-du-ikke-vidste-om-den-danske-skole

En artikel baseret på positive fakta om en god folkeskole. Artiklen bringer ingen nyheder, men omtaler en gennem mange år velkendt viden, som bare ikke er blevet profileret af hverken politikere eller medier.

Det er nok for meget at håbe på, at sådan faktuel viden får gennemslagskraft i den offentlige debat, selv om folkeskolen og dens ansatte i den grad netop nu fortjener det. Det er jo en yndet sport ensidigt at fokusere negativt på folkeskolen. En folkeskole der i de senere år har oplevet et tæppebombardement af forandringer med baggrund i politikernes og mediernes kortsigtede "det mener jeg nu" tilgange baseret på enkeltsager og luftkasteller.

Har selv gennem årene ved besøg af udenlandske kolleger oplevet stor positiv udenlandsk anerkendelse af og interesse for den danske måde at drive folkeskole på. En pædagogisk tilgang der bygger på elevernes  trivsel som en nødvendig, men ikke tilstrækkelig forudsætning for at kunne lære og kunne indgå i livslang læring. Trivsel hånd i hånd med positiv kravstilling i forhold til læring af kundskaber og færdigheder med samtidig fokus på almen dannelse og medborgerskabsevne.

Blandt de besøgende har været gæster fra Koldings venskabsbyer i Finland og Japan samt en del andre lande. De har været benovede og imponerede over vores måde at drive skole på. Alligevel er folkeskolen som bekendt atter engang blevet trukket gennem en stor omvæltning med folkeskolereform og fundamental forandring af arbejdsvilkårene for folkeskolens ansatte - blandt andet for at finansiere folkeskolereformens omlægninger. Begrundelsen for omvæltningerne har været, at folkeskolen ikke er god nok!

Godt, at nogen tager bladet fra munden og som i denne artikel kommer med et mere nuanceret syn på vores folkeskole.

Ikke for at være pessimist, men selv denne flotte artikel får nok heller ikke held til at slå hul i den folkeskolenegative mur, nogen åbenbart har en interesse i at bygge op. Alligevel skal forfatterne have tak for en god og velargumenteret artikel.