torsdag den 11. juni 2015

Glemmer du, så husker jeg det ord for ord

TVANGSOVERENSKOMSTEN - nager stadig.
Mange lærere nynner vist i disse uger den gamle sang " Glemmer du, så husker jeg det ord for ord". Hvis også sangens næste linje, "Alting brast og og det gør heller ikke spor", bliver en realitet, ser det sort ud ikke blot for folkeskolen, men også for vores fællesskabsbaserede samfund.

En underfinansieret folkeskolereform og folketingsflertallets ( og ikke kun Regeringens) vedtagelse af en tvangsoverenskomst, hvor man så bort fra den internationale ILO- konvention om inddragelse af den relevante fagorganisation, nager mange lærere. Situationen og stemningen kalder i den grad på nogle konkrete politiske signaler i forbindelse med valgkampen.
Der er i princippet to politiske hovedspor at vælge.
Politikerne kan påberåbe sig og klargøre for vælgerne og de berørte i folkeskolen, at problemerne blot er forventelige implementeringsvanskeligheder og lærersurhed. Beskeden til vælgerne kunne være, at lærernes surhed nok skal gå over, og at implementeringen af både folkeskolereform og lærernes arbejdsforhold bliver bedre med tiden. Det ser ud til, at det er denne model, de fleste kandidater vælger. Blot med den afgørende forskel, at der ties eller snakkes uden om.
Politikerne kan erkende, at det er tid for et grundigt eftersyn af både lov om folkeskolereform og tvangsoverenskomstloven, Lov 409. Begge dele under inddragelse af repræsentanter for de ansatte og praktikere med indsigt i undervisning og undervisningens praktiske muligheder. Denne fremgangsmåde ville være mest hensigtsmæssigt, hvis man ønsker at hæge om en god folkeskole, der fortsat kan bidrage til det nødvendige fællesskab i et moderne demokrat. Men vil politikerne folkeskolen og dens ansatte i form af konkrete positive gerninger?
Folkeskolen som samfundets fælles skole fortjener tydelige meldinger på disse områder. Vælgerne har i høj grad brug herfor.
Det er relevant for vælgere, der ønsker at stemme lokalt og personligt, at vide, hvad man får i forhold til folkeskole og behandling af lærerne, hvis man stemmer på partiernes lokalt opstillede kandidater. De fremsætter jo masser af synspunkter på alle mulige områder blot ikke i forhold til fremtiden for folkeskolereformen og fremtiden for lærernes tvangsoverenskomst.
Kom nu ud af busken. Forhold jer til fremtiden for folkeskolereformen og lærernes tvangsoverenskomst. Det er svært at stemme på nogen, man ikke ved, hvor man har på et så vitalt område.