tirsdag den 21. september 2021

Taktil tidsmaskine





En taktil tidsmaskine. En ting der i substansen er 70 millioner år gammel. Bearbejdet til en brugsgenstand for 7000 år siden. Nu brugt som en fantasifremmende festgave. 

En sådan gave gav min familie og jeg min bror til hans forsinkede fødselsdagsfest. En fest han afholdt på den dag, hvor jeg havde kendt ham i lige netop 70 år og 70 dage.

Gaven var en pilespids af flint, som jeg under en af mine vandringer på  hjemlandets kyster samlede op i bunken af opskyllede sten på Eskør Strand ved Tybrind Vig. Det er en strand, der ligger nær det sted, hvor mine to brødre og jeg er vokset op. Da vi var små tog vores mor om sommeren os ofte med til netop denne strand for at bade. Senere da vi var blevet større opholdt vi os på dejlige sommerdage med gode kammerater ved Tybrind Vig, ind i mellem lå vi også i telt på kysten der. Derfor knytter der sig mange gode minder til netop stranden her, til den kæmpestore strandeng Flægen og til landskabet rundt om Tybrind Vig.

Pilespidsen tog sig fin ud, da den kom i en pæn gaveæske

Når min desværre nu syge plejehjemsboende bror fremover tager pilespidsen fra barndomslandets Ertebølleboplads ved Tybrind Vig i hånden, vil han tænde for en taktil tidsmaskine, der vil frembringe gode barndomsminder på hans indre afspiller. Han er plaget i forhold til al fysik, tale og syn, men hjernen, humoren og fantasien er intakt. Med den taktile tidsmaskine i hånden vil han kunne glæde sig over mange gode minder.

Pilespidsen fra Ertebølletiden vil ganske givet også fremkalde gode billeder på hans nethinde fra vores skoletid. På væggene i klasseværelserne i Husby Skole hang såkaldte anskuelsestavler. Tavlerne var en del af datidens pædagogik og blev brugt til at understøtte lærerfortællingen. I et af klasseværelserne hang blandt andet en tavle om Ældre Stenalder. Tavlens tegninger var som taget ud af landskabet ved Tybrind Vig. Tegningerne viser stenaldermennesker ved en vig omgivet af flade kyster, der er bevoksede med kuplede bøgeskove. Tegneren har, da tavlen blev lavet, ikke vidst noget om Ertebøllebopladsen på bunden af Tybrind Vig. Den er først fundet årtier efter udarbejdelsen af anskuelsestavlen. Nu er tavlen en perfekt igangsætter til at forestille sig livet i den boplads, der for nu snart halvtreds år siden blev fundet nær Jomfrumarken og Grevindeskoven.

Anskuelsestavle omhandlende Ældre Stenalder

Lærerfortællingen og anskuelsestavlen om Stenalderen fik os til efter skoletid at lege med selvlavede våben. Jeg tænker, at den taktile tidsmaskinegave også vil få min bror til at huske tilbage på de mange timer, hvor vi i fritiden sammen med skolekammerater lavede buer og pile til brug for vores lege i den ved vores hjem nærliggende skov. Vi var nu hurtige til at gå fra Stenalder til Jernalder. Pilene blev bedst, når vi tog en passende lige hasselgren, bankede et søm ind i spidsen af grenen og efterfølgende hamrede sømhovedet fladt. Så havde vi anvendelige pile til at bruge sammen med vore hårdt opstrammede buer. Våben som skulle omgås med stor forsigtighed, og som kun måtte bruges til at skyde til måls med. 

Ejby junior A 1966

Min yngste bror og jeg gav sammen med vore familier vores syge mellemste bror på selve hans fødselsdag en fodboldtrøje med hans navn og selvfølgelig nummer 10 påtrykt. Klubfarverne var hans voksenyndlingsklub FREM´s, men det kunne lige så godt have været barndomstidens Husbys blå farve eller ungdomstidens Ejbys røde. En fin idé udtænkt af min yngste bror.

Vores mellemste bror var en en gudbenådet dribler, der i den grad nød det legende element i fodboldspillet. Han nød det så meget, at han ofte tæt inde under mål undlod at skyde på mål, da han lige ville lade en af de snørede spillere komme tilbage, så han kunne have fornøjelsen af at snyde ham igen. "Skyd, skyd", råbte vi. Men hans fornøjelse bestod i at snøre modstanderne, så ofte fik han ikke skudt. Denne spillestil bevarede han efter han som syttenårig flyttede til København. Ja, langt op i alderen, når han spillede på et af FREM´s lukkede oldboyshold.

Fodboldtrøjen kan forhåbentligt også virke som tidsmaskine og sætte billeder med gode minder i gang. Det var i hvert fald en fornøjelse at se ham stråle, da vi to brødre trillede vores bror iklædt fodboldtrøjen ten kørestolstur i Frederiksbergplejehjemmets nære omgivelser.

Fødselsdagsfesten efter 70 år og 70 dage blev holdt i hyggelige omgivelser på plejehjemmet og fortsatte efter min bror måtte lade sig lægge i seng. Festen var arrangeret af nogle af hans gode venner. Deltagerne var familie og venner. Blandt vennerne var nogle af vores fælles kammerater helt tilbage fra ungdomstiden i Husby og København. Kammerater der stadig jævnligt besøger ham på plejehjemmet uanset hans store kommunikationsproblemer. Han nyder besøgene og gæsternes mange muntre historier bringer mange grin på hans læber og muntre glimt i øjnene. Godt at han altid har været god til at samle gode venner og kammerater omkring sig, og godt at relationerne stadig hænger ved.

Minder, fantasi og forestillingsevne er gode redskaber at have, hvis tiderne måtte blive svære. Noget, der er til at tage og føle på, kan ofte sætte disse redskaber i spil.