torsdag den 12. april 2018

Tilbage til fortiden

Politikerne i flere kommuner ønsker helt eller delvist at vende tilbage til en skoleordning, der for 60 år siden blev afviklet for at styrke folkeskolens kvalitet. Retningen "Tilbage til fortiden" gemmes i lyset fra den i disse år meget brugte mørkelygte kaldet udvikling. 
Her 60 år efter betyder de politiske beslutninger flere elever i klasserne. Lærere, der står alene med flere og flere elever. Flere klasser, der undervises sammen af en lærer. Flere årgange, der undervises sammen.
En sådan ordning hed frem til vedtagelsen af folkeskoleloven af 1958 for landsbyordningen. Landsbyordningen stod i modsætning til købstadsordningen. Med folkeskoleloven af 1958 afskaffede man landsbyordningen for at sikre lige kvalitet mellem undervisningen i by og på land. Jeg gik selv i en landsbyordnet skole, hvor flere klasser blev undervist sammen i samme klasselokale. Det gjorde jeg i 7 år efter landsbyordningens formelle afskaffelse, men så blev ordningen heldigvis endeligt afskaffet.
Nu ligestilles by og land igen ved, at den undervisningsmæssige tilbagevenden til fortiden gælder både by og land. Konsekvensen er tydelig. Flere og flere elever og ansatte presses ud af folkeskolen
Husby Skole, Vestfyn 1962