fredag den 18. november 2022

Glædelig Jul og Godt Nytår - "Læsernes top 5 på min blog 2022"

Jeg ønsker familie, venner og bekendte en Glædelig Jul.
Merry Christmas - Hyvaa joulua - Joyeux Noel - Fröhliche Weihnachten -
Feliz Navidad - С Рождеством Христовым и с Новым годом - God Jul -
Season´s Greetings

Et turbulent år rinder ud. Krig i Europa. Buldrende inflation. Stærkt stigende energipriser. Klimakatastrofer. Miljøkrise. Demokratikrise. På det personlige plan har sorg og glæde fulgt hinanden. Det ene yderpunkt har været fødsel af et dejligt barnebarn og det andet yderpunkt et nærtstående familiemedlems endelige udfrielse af en bestialsk sygdoms fysiske bur.

I løbet af året 2022 har jeg, som jeg har for vane, forsøgt mig med blogartikler med fortællinger om det helt lokale, om det nationale og det internationale. Om fortid, nutid og en ønskelig fremtid. Min ambition er at kunne se det store i det små, og det små i det store. Finde forskelle, ligheder og sammenhænge på tværs af tid og sted. Fortællingerne er lagt på min blog: www.ih18.blogspot.com

Her er læsernes top 5 over de mest læste fortællinger på min blog i 2022. Og dertil et par wildcards med fortællinger jeg selv holder meget af.

1. Kvinderne knoklede og fødte mange børn

 Karen og Emil Hansen

Det glæder mig, at netop denne fortælling fik flest læsere. Det er nemlig en fortælling, jeg lavede med baggrund i en læsers tilbagemelding på en af mine tidligere fortællinger. Nemlig fortællingen om de børnerige træmænd fra Holme Huse i Husby. Læserens tilbagemelding understregede betydningen af at sætte fokus på fortidens vilkår for kvinder set i relation til nutidens landvindinger på området lighed mellem kønnene og fremtidens udfordringer på området. Meget er nået, men der er stadig en del at gøre. En stor tak for en sådan fin tilbagemelding!

Et uddrag fra fortællingen giver en fornemmelse af min hensigt med at fortælle netop denne historie:

"...Kvinder og mænd. En evig interessant historie. En fortælling om nogle kvinder fra Holme Huse i Husby Sogn kan kaste lys over, hvordan mange kvinders dagligliv og livsvilkår så ud for ikke så længe siden. Masser af arbejde og masser af børn.

Tidligere tiders kvindeliv var præget af manglende prævention og dermed bestemmelse over egen krop, familiens og samfundets fordømmelse af mødre med børn født som et resultat af uægteskabelige forhold og ikke mindst den store børnedødelighed..."

Læs hele fortællingen her:

2. Kvinder fra Bramdrup og mænd fra Husby

Bramdrup Kirke 
Her blev mænd fra Husby gift med piger fra Bramdrup

Hovsa! Det navn er jeg da stødt på før. Jeg læser ofte i kirkebøgerne fra mit nuværende hjemsogn Bramdrup og fra mit barndomssogn Husby og nabosognet Tanderup på Vestfyn. Det er spændende læsning - som nogen krimi. En dag faldt jeg i registret over vielser i Bramdrup Kirke omkring 1950 pludselig over et navn, jeg genkendte fra kirkebøgerne i Husby. Det var en mand opvokset i Husby, der blev gift med en kvinde fra Bramdrup. Interessant med forbindelser hen over Lillebælt mellem Bramdrup og Husby. Kunne der være flere af dem? Ja, det var der. Et tjek i kirkebøgerne for perioden 1948 til 1953 gav flere resultater.

Her er et uddrag af fortællingen:
"...Nu ved jeg fra min barndoms- og ungdomstid, at jyske piger var meget efterstræbte på Fyn, både af arbejdsgivere og af kurmagere. Mange jyske piger kom til Fyn for at bestride job som for eksempel tjenestepiger. Det gjorde sig også gældende i mit hjemsogn Husby. 

Det faldt mig ind, at det kunne være sjovt at tage en stikprøve i Bramdrup Sogns kirkebog, om der på tidspunktet for Kaj og Evas bryllup var andre unge kvinder fra Bramdrup og Bramdrupdam, der blev gift med unge mænd fra Husby. Jeg besluttede derfor i Bramdrup Sogns kirkebog at tjekke perioden fra 1948 til 1953..."
 
Læs hele fortællingen her:

3. Bemærkelsesværdige begivenheder på Husbyegnen 

Danske infanterister i krigen 1864
Uddrag af maleri af Vilhelm Rosenstand fra o. 1890

Omkring Jul og Nytår plejer jeg at pløje gamle aviser igennem for at finde omtaler af begivenheder fra min barndomsegn og fra mit nuværende hjemsogn. Der er næsten altid en del at høste. Små og større begivenheder, som jeg ofte ynder at sætte ind i en større historisk og samfundsmæssig kontekst. Begivenhederne er altid mindst 100 år gamle. Det kommer af, at de gamle aviser først er offentlig tilgængelige på nettet, når de er over 100 år gamle. Fortællingen om begivenheder på Husbyegnen 1921 blev den tredje mest læste blogfortælling i 2022.

Her er et uddrag af fortællingen:

"...Aftægtsmand Jens Jensen fyldte 90 år den 3. februar 1921. Jens Jensen var veteran fra krigen 1864. Han boede i en længere årrække i Holehuset. Holehuset ligger som et af nabohusene til mit barndomshjem på Skræppedalsvej.

Jens Jensen havde udover at være husmand ernæret sig som rokkedrejer. Han skulle efter sigende have været en meget begejstret radikal vælger. Gad vide om hans oplevelser under krigen fik betydning for hans politiske sindelag? Det Radikale Venstre blev jo stiftet i Odense i 1905, som et udbryderparti fra det regeringsbærende Venstre. Den "radikale fløj" argumenterede dengang for antimilitarisme og bedre vilkår for husmændene på landet og de dårligst stillede i byerne. Det medførte som nævnt udspaltning fra Venstre. Det må lige have været en politik, der passede til Jens Jensen..."

Læs hele fortællingen her:

4. Druknedøden i Lillebælt

Søsterskib til den u-båd der strandede ved Røjle Klint


Vi kan af og til opleve, at vi lever i en absurd verden. Den franske filosof og forfatter Albert Camus har udtrykt det på den måde, at han mener, vi møder verdens absurditeter på ethvert gadehjørne. Mangel på etik og moral kan føre til, at mennesker opfører sig værre end vilde dyr. Helt så pessimistisk skal man nok ikke være. En bedre tilgang er nok med den fynske biskop og salmedigter Thomas Kingo at indstille sig på, at "Sorrig og glæde de vandre til hobe - lykke, ulykke de gange på rad..." Den tilgang er god at have både på det personlige og det samfundsmæssige plan.

Hvorom alt er. Krig er det mest absurde, der findes. Både nu og i fortiden. Det er vi så sørgeligt igen blevet mindet om i 2022. Jeg faldt i min higen og søgen i gamle dokumenter over den absurditet, at unge mænd på verdenskrigens sidste dag den 4. maj 1945 efter britiske jagerangreb led druknedøden ud for Røjle Klint. 

Her er et uddrag af min fortælling om en lokal vinkel på kriges generelle absurditet:

"...U-2338 nåede at dykke 25 meter ned, men skroget var blevet så molesteret af de rasende britiske jagerangreb, at vandet fossede ind. De i u-bådens maskinrum indespærrede matroser led druknedøden. Det sårede besætningsmedlem, der var blevet ramt under vagten i kommandotårnet, gemte sig sammen med en anden såret og andre overlevende besætningsmedlemmer i en opstået luftlomme. De lykkedes med at åbne kommandotårnets lem og slap op til havoverfladen..."

Læs hele fortællingen her:

5. En tråd i livets væv

Væv i Den Fynske Landsby, juli 2022

Billede fra 1951, hvor Den Fynske Landsby fik installeret sin væv, der stammer helt tilbage fra omkring 1650

Femtepladsen på årets topscorerliste blandt bloglæserne indtager fortællingen om den vestfynske digter og væver Lars Clausens hustru Katrine Clausen kaldet Trine.

Her er et uddrag af fortællingen:
"...Damaskvæverens kone kunne ellers nok fortjene stor hyldest. Hun knoklede i hjemmet, hvor hun måtte opleve død, sygdom og store sorger, selvom der i hendes lange liv selvfølgelig også var glæder. Trines liv blev i høj grad en tråd vævet på mange væve. Men hun stod dengang og i de efterfølgende år i skyggen af sin mand. Det forsøger den efterfølgende fortælling at råde bod på.

Det var damaskvæver og digter Lars Clausen, der kun 52 år gammel den 10.6.1893 efter mange års svær sygdom måtte opgive livet. Han efterlod sig konen Trine med to børn i hjemmet i Emtekær..." 

I fortællingen "En tråd i livets væv" er det Trine, jeg sætter i fokus. Hun er et fint eksempel på de mange kvinder, der gennem årene måtte knokle hårdt for at få det hele til at hænge sammen. Oftest i mandssamfundets skygge. Trine blev født ind i en væverfamilie i Sdr. Åby nær Brende Å´s udløb i Lillebælt og blev gift med væver og digter Lars Clausen på Wedellsborg. Gennem sit liv boede Trine i Sdr. Åby, Wedellsborg, Emtekær og til slut som enke i Bredning Huse, der ligger nær Brende Å´s udløb i Lillebælt, lige på den anden side åen overfor Sdr. Åby, hvor Trine blev født.

Familien Clausens familiegravsted på Tanderup Kirkegård, 2022

Læs hele fortællingen her:

Og så et par wildcards til to artikler jeg selv er særlig glad for, men som ikke har formået at komme ind på årets top 5 læserliste. 

Wildcard 1: Ungdoms og brydningsår

The Rolling Stones gav tre koncerter i Danmark  1970

I september 1970 tog jeg sammen med en klassekammerat fra Vestfyns Gymnasium til København for at besøge min lillebror Leif. Sammen med ham gik vi til koncert med The Rolling Stones i Københavns Forum. Som jeg beskriver i fortællingen "Ungdomsår og brydningstid" var det en stor musikalsk oplevelse. Men som jeg også fortæller, oplevede jeg i årene omkring 1970 meget andet, der, når jeg husker tilbage, fortæller om nogle år, hvor alt var i opbrud. Personligt, kulturelt, politisk og samfundsmæssigt. Her et lille uddrag fra fortællingen. Rolling Stones koncerten fylder, men der er også andre beskrivelser af oplevelser, der gjorde et stort indtryk på mig:

"...I 1970 overværede jeg i det smukke københavnske biografteater Grand sammen med min lillebror Leif og vores københavnerkammerat Arne filmen fra Woodstockfestivalen 1969. Hold da op, hvor vi blev væltet musikalsk omkuld af den film. Jimi Hendrix der ekvilibristisk spillede "The Star-Spangled Banner" med guitaren på ryggen. Janis Joplins og Joe Cockers rå, men følsomme sange. Specielt Janis Joplins sang "Me and Bobby McGee" klinger forsat for mit indre øre. Joan Baez og flere andre gjorde indtryk med deres protestsange mod USA´s ageren i Vietnamkrigen. Protestsangen over alle protestsange, Pete Seegers "We shall overcome," sluttede Joan Baez set i Woodstock. Sangen fra borgerrettighedskampene i USA i 1950´erne og 1960´erne om ligeret til alle og ligeværd for alle. Ligeret, ligeværd og retfærdighed står stadig højt på vore dages samfundsdagsorden. Der er meget, der endnu skal klares.

Men hvad havde unge følsomme sjæle politisk og samfundsmæssigt ellers at forholde sig til i Danmark og i verden omkring i 1970?..." 

Ja, det kan I høre mere om i fortællingen her: 

Wildcard 2: Verdenshistoriske bølgeskvulp

Højvande ved Husby Strand

Jeg bliver ofte fascineret af, hvordan store og afgørende verdenshistoriske begivenheder kan give sig udslag i bølgeskvulp ind over små lokalsamfund.

Flygtninge, fattigdomsimmigranter og mennesker fra den vide verden på jagt efter lykken er ikke kun noget, vi kender fra vores tid. Også det lille vestfynske sogn Husby er flere gange op gennem årene blevet ramt af sådanne verdenshistoriske bølgeskvulp. Det handler fortællingen "Verdenshistoriske bølgeskvulp" om. Desværre blev fortællingen sørgelig aktuel i 2022, hvor Europa igen blev ramt af en ødelæggende krig med mange lidelser og flygtninge til følge. Her er en lille smagsprøve:

"...En sensommerdag i august 1917 fødte en 21-årig ung tjenestepige i Hygind en datter. Datteren blev født uden for ægteskab. Det lyder banalt, men på en måde var der tale om et verdenshistorisk bølgeskvulp fra en fattigdoms- og krigshærget del af Europa, der slog ind over det lille fredelige landsogn Husby på Vestfyn.

Det var ikke det eneste verdenshistoriske bølgeskvulp, der ramte Husby i årene lige før, under og efter Første Verdenskrig. Mennesker i Centraleuropa var i de år som så ofte før og siden udsat for krig, borgerkrig, fattigdom og forfølgelse. Langt fra dagligdagen i det lille landsogn Husby. Alligevel blev problemerne nærværende for borgerne i Husby Sogn blandt andet på grund af nogle unge polske piger, der tjente  i sognet. Det var Josefa Bronska og Anna Lasek. Dem vender vi tilbage til..."

Læs hele fortællingen her:

Jeg kan ikke nære mig. Et par fortællinger uden for årets liste kommer lige med. I blandt andet 2018 og 2019 har jeg nemlig - ligesom i en del af året 2022´s fortællinger - skrevet om verdenshistoriske begivenheder, der skvulpede ind over Husby og omegns kyster: 

2018: "Lillebæltforbindelsen - Blød hat og blå briller": https://ih18.blogspot.com/2018/04/lille-blt-forbindelsen-bld-hat-og-bla.html



Glædelig Jul og Godt Nytår

Ib Hansen, december 2022