tirsdag den 18. oktober 2016

Hvorhen jeg i verden for

Hvad er Europa? - Hvilket Europa ønsker vi?
Indtrykkene fra rejser i Europa i 2016 fra det yderste syd til det yderste nord giver anledning til refleksioner over både Europas historie og Europas aktuelle situation. I året, hvor britterne stemte sig ud af EU. I året, hvor det europæiske fællesskab er sat på hårde prøvelser, og i året, hvor der er alvorlig fare for, at det historisk set unge europæiske fællesskab smuldrer med store og alvorlige konsekvenser til følge for vores fremtidige tryghed, velfærd, sikkerhed, kultur og økonomi.
Det Europa, vi kender i dag, er skabt gennem ti århundreders krige, fredsafslutninger, religion og overtro, fornuft og kultur, magtpolitik og alliancer.
De naturmæssige vilkår er vidt forskellige fra det subtropiske bælte i Sydeuropa, over det temperede bælte i store dele af Mellemeuropa og Nordeuropa til polarbæltet i Nordøstisland i det yderste nordvestlige hjørne af Europa.
Fra sammenstødet i syd mellem den afrikanske plade og den eurasiske plade med vulkanisme og jordskælvsaktivitet til følge. Over det geologisk stabile Mellem- og Nordeuropa til den geologisk set meget unge og meget vulkansk aktive ø Island, der ligger midt over to plader, der glider fra hinanden, nemlig den amerikanske og den eurasiske plade.
Landbrug, fiskeri, minedrift, industri, vidensproduktion, service, turisme og offentlige funktioner. Vore jobmuligheder og levevilkår er forskellige, men afhænger af hinanden. Vi hænger sammen, om vi kan lide det eller ej, uanset at naturgrundlag, kultur, tradition, politik og historie er meget forskellige.
I 2016 er turene fra syd til nord blandt andet gået til:
Agrigento, tempeldalen på Sicilien, Italien.37,3 grader nordlig bredde. 13,5 grader østlig længde.Sidst i september 2016. EU-medlem.Billede 1.
Nice, Frankrig.43,4 grader nordlig bredde. 7,1 grader østlig længde. Sidst i juli 2016.EU-medlem.
Le Mont-Saint-Michel,Frankrig.48,63 grader nordlig bredde.1.5 grader vestlig længde.Først i juli 2016.EU-medlem.Billede 2.
Emden,Tyskland.53,3 grader nordlig bredde, 7,2 grader østlig længde. Først i maj 2016. EU-medlem.Billede 3.
Hamborg, Tyskland. 53,3 grader nordlig bredde. 10,2 grader østlig længde.Sidst i marts 2016. EU-medlem.
Kolding, Danmark. 55,4 grader nordlig bredde.9,4 grader østlig længde.Resten af året.EU-medlem.
Klaksvig, Færøerne. 62,2 grader nordlig bredde.7,4 grader vestlig længde.Først i oktober 2016.Ikke EU-medlem, men har en fiskeri- og handelsaftale med EU.Billede 4.
Jökullsarlon i det sydøstlige Island. 64 grader nordlig bredde.16 grader vestlig længde.Oktober 2016.Island er ikke medlem af EU, men deltager i det europæiske økonomiske samarbejde gennem EØS-aftalen. Billede 5.
Mit europæiske længdesnit i 2016 går således over 26,7 breddegrader, fra 37,3 grader nordlig bredde til 64 grader nordlig bredde. Og da afstanden mellem breddegraderne er 111 km, svarer det til cirka 3000 km- en meget lille del af afstanden mellem Nordpolen og Sydpolen, der er cirka 20.000 km. Europa udgør således kun en lille del af en stor verden. En del der er for lille til at stå splittet.
Spændende, hvor mange der i de kommende år vil kunne sige: jeg er først og fremmest dansker - franskmand - tysker - italiener - spanier - osv., dernæst europæer og verdensborger. Je suis Européen. Ich bin ein Europäer. Sono un europeo. Soy una europea. Jeg er europæer, og jeg er dansk.

Billed 1 Tempeldalen, Agrigento, Sicilien, Italien

Billed 2 Mont Saint Michel, Frankrig

Billed 3 Emden, Tyskland

Billed 4 Klaksvig, Færøerne

Billed 5 Jøkullsarlon, Island