torsdag den 4. april 2019

Formiddagsvandring i det tabte land

Jeg holder af under mine daglige vandringer at få de steder, jeg går igennem ind under huden. Det kan være vandringer forskellige steder i landet. Eller det kan være vandringer med udgangspunkt i mit lokalområde. Selv nogle tilsyneladende kedelige boligområder bærer ofte på spændende historier.

I dag gik formiddagsturen gennem "det tabte land". 

Det tabte land. Det er det område, der gennem århundreder har hørt til Bramdrup Sogn, men som i 1930 blev lagt ind under købstaden Kolding. Det vender jeg tilbage til. Turen foregik i og tæt på mit lokalområde. Ad Bramdrupskovvej gik jeg forbi Hvidsminde, gennem boligområderne og parken ved Baldersvej og hjem ad Troldhedestien langs Marielundsøen.

I dag interesserede jeg mig mest for området ved Baldersvej. Her kan man inspireret af stedets to oldtidshøje i tankerne rejse i tusindvis af år tilbage. Tilbage til den gamle nordiske mytologi. 

Baldersvej er opkaldt efter den nordiske mytologis retfærdighedsgud Balder. Det er ham, der boede i Breidablik. Gården Breidablik havde tag af sølv og piller af guld. Balder var søn af Odin og Frigg. Frigg var bange for at miste Balder og fik derfor alverdens ting til at sværge ikke at ville gøre Balder ondt. Hun glemte dog misteltenen. Den onde jætte Loke lavede derfor en pil af mistelten og lokkede Balders blinde broder Høder til at skyde pilen mod Balder. Pilen ramte og dræbte Balder. 

Nok om mytologien. Vi må videre med vandringerne og fortællingerne fra Baldersvejs konkrete verden.


Morgenvandringen blev en lang tur. Tidsmæssigt blev det en vandretur igennem adskillige tusinde års historie. I det følgende arbejder jeg mig baglæns i områdets historie, fra nyere tid til oldtid.

Seniorbofællesskabet på Baldersvej skærmer for udsigten fra oldtidshøjene over Kolding Fjord
 
Oldtidshøjene i parken ved Baldersvej ligger meget højt over Kolding. Herfra var der engang en fantastisk udsigt over Kolding Fjord. En ærefrygtindgydende placering til begravelse af hengangne slægter, som man så kunne besøge og påberåbe sig deres og gudernes hjælp i uår og usikre tider

Området var engang marker, men er nu udlagt som park med naturnær pleje. Her ved parken lå engang plejecenteret Højegården, hvis bygninger nu er blevet til Seniorbofællesskabet Baldersvej. Her lå engang Røde Kors Plejecenteret (hvor jeg i mange år var medlem af bestyrelsen). Røde Kors Plejecenteret er nu blevet til Center for Senhjerneskadede. Ved parken ligger også den tidligere selvejende daginstitution Menighedsbørnehaven, der nu er blevet kommunal.

Områdets marker hørte ind under den store gård Petersbjerggård. Gården lå omtrent på det sted, hvor nu Daginstitutionen Petersbjerggård ligger. Da Ekspresvejen (Fynsvej) blev etableret i 1967, blev gården pillet ned og flyttet til Geografisk Have, hvor den blev genopført som restaurant Den Gyldne Hane.

Petersbjerggård var oprindelig en gård i landsbyen Bramdrup, men blev udflyttet til området her i 1780. Hvordan nu det? Jo, området fra skovbrynet ved Bramdrup Skovkro (nu Kolding Friskole) og Bøgelund og helt ned til Kolding Fjord og ned til Marielundsøen tilhørte Bramdrup Sogn, dengang gårdene i det gamle landsbyfællesskab omkring 1780 blev udskiftet og nogle gårde udflyttet til landsbyens fjernestliggende marker. Området fra Bøgelund og ned til fjorden blev udskilt fra Bramdrup Sogn i 1930 og blev lagt til Kolding Købstad.

Hvis vi bevæger os bagud i tiderne, er der mange andre historier fra Baldersvejområdet.

Tysk militærlejr under 2. verdenskrig

Under 2. verdenskrig byggede tyskerne en militærlejr her på Petersbjergårds jorder.

På Strandmøllevej lige neden for Baldersvej lå fra 1906 til op i 1950´erne Strandmøllen også kaldet Stenmøllen. Den blev kaldt sådan, fordi den brugte møllevindkraften til maskiner, der lavede møllesten.

Oldtidshøjene da de endnu lå frit på Petersbjerggårds marker. Til højre Strandmøllen, også kaldet Stenmøllen


Oldtidshøjene ved Baldersvej er såkaldte rundhøje

Midt i parken på Baldersvej kan vi komme endnu længere tilbage og fornemme flere tusind års historiske vingesus. Her ligger nemlig to rundhøje fra Oldtiden. Fra toppen af højene har der gennem tusinder af år været en fantastisk udsigt ud over Kolding Fjord. Det er der ikke længere. Nu har først Plejecenteret Højegården, og senest Seniorbofælleskabet lagt sig mellem højene og fjorden og har taget udsigten. Den er dem vel undt.

Ib Hansen, 4. april 2019