mandag den 22. oktober 2018

En kontrasternes efterårstur i vores smukke land

Vi har tradition for at tage på tur for at indsuge nogle efterårsoplevelser i spændende danske landskaber – efterårsturene går gerne nordpå i Jylland.

Fredag i efterårsferien kørte vi fra Tunneldalskolding diagonalt over de flade midtjyske smeltevandssletter med tilhørende bakkeøer og ådale. Så gennem Sallings runde bakker, slugter og dale. Via bro over det smukke Sallingsund. Nu er der ikke længere megen pine og plage over den tur. Før Sallingsundbroen var der færgefart mellem de to byer Pinen og Plagen.
Nykøbing Mors. Torvet med statuen af Christian den Niende


Formiddagen blev brugt til en bytur i skaldyrsbyen Nykøbing Mors med besøg på Mors Museum i Dueholm Kloster. Efterfølgende tog vi fra Nordmors med færge over Feggesund. En kort, men smuk tur med fine kig over den på denne dag så milde og solbeskinnede Limfjord. Ikke megen blæsten går frisk over Limfjordens vande.
Færgen over Feggesund


Landgang i Han Herred
Først på eftermiddagen gjorde vi landgang i Han Herred. Herfra gik det op og ned, op og ned over de for området så karakteristiske runde kalkbjerge, der i Stenalderen lå som stejle øer i Stenalderhavet, hvor havoverfladen stod flere meter højere end i dag.

Og bjerge er det. På toppen af en af kalkknoldene kørte vi gennem landsbyen Bjerget. Ude ved kysten nød vi fra toppen af Bulbjerg den flotte udsigt over Jammerbugten. Grønt, gråt, blåt og hvidt kildrede de farvegerrige øjne. Og under gåturen her på bjergtoppen mærkede vi den friske vind fra Skagerrak.
Udsigt fra Bulbjerg over Skagerrak


Nedbrydningsarbejdet ved Bulbjerg
Ved foden af Bulbjerget beundrede vi bølgernes arbejde med at holde kalkklinten stejl og nydelig. Nedbrydningsarbejdet går fint. Skarreklit er nu kun en lille knold et stykke ude i havet.
Bølgerne nedbryder Bulbjergs kalksten


Selvfølgelig skulle vi også lige se til gutterne fra kutterne ved Thorupstrand, inden vi sluttede eftermiddagen med sen eftermiddagskaffe i cafeen ved Slettestrand. En god americano med tilhørende pære- og valnøddetærte er ikke at foragte. Fruen fik lov at vælge to forskellige stykker kage, så vi begge kunne få et halvt stykke af hver. Så kunne hun smage to slags. Lidt ligesom dagens tur. Så mange forskellige oplevelser på så relativ kort tid.
Der drives fortsat kystfiskeri direkte fra stranden ved Thorupstrand


Vi overnattede på Rønnes Hotel i Slettestrand. Efter middagen gik vi i mørket en tur på stranden i lyster fra måne og stjerner og en grøn signallampe fra en de kuttere, der var slæbt op på stranden.

Fantastisk, hvor mange forskellige naturoplevelser, vi kan få i Danmark på nogle hundreder kilometer ved at lave et diagonalt herresving fra sydøst mod nordvest.

Katolsk tid
Lørdag fortsatte vi vores store sving gennem det nordlige Jylland på jagt efter nye oplevelsesfacetter i vores spændende land. Vores todages sving gennem Mors, Han Herred og Himmerland kan ses fra mange vinkler. Topografi, natur, historie og geologi. Men turen kan også relateres til religionshistorie ved at besøge stadig eksisterende fysiske steder, der fortæller om fortidens religionsopfattelse. Steder hvor der er fysiske relikter, vi endnu kan tage og føle på.
Dueholm Kloster i Nykøbing Mors huser Mors Museum


Den religionshistoriske vinkling startede allerede fredag med et besøg i det tidligere kloster Dueholm i Nykøbing Mors. Det er et tidligere Johanniterkloster stiftet i 1371. Nedlagt som de andre katolske institutioner efter Reformationen i 1536.
Vandretur i Fosdalen fra Lerup Kirke og ned over stenalderhavsskrænten Lien

Lørdag formiddag startede vi med at vandre ad Fosdalstien fra Lerup Kirke ned ad Danmarks højeste og længste indlandsskrænt, Stenalderhavsskrænten Lien, der sine steder er 70 m høj. På Fosdalstien passerede vi forbi Vor Frue Kilde, hvis vand i Middelalderen blev anset for helligt og helbredende og derfor trak mange mennesker til.
Helligkilden Vor Frue Kilde i Fosdalen nær Lerup Kirke


Herefter satte vi ruten mod sydøst. Vi skulle igen passere Limfjorden. Denne gang kørte vi over Aggersundbroen ved Løgstør og kørte gennem Himmerland mod Mariager Fjord.

Livets skole
Vitskøl Kloster ved Ranum syd for Løgstør.
 I forgrunden resterne af den store klosterkirke, der aldrig blev fuldført

Undervejs gjorde vi som så ofte før holdt ved det tidligere Vitskøl Kloster nær Ranum. Det var cistercienserordenen, der startede klosteret i 1158 efter opgave fra kong Valdemar den Store. Navnet Vitskøl stammer fra navnet på den landsby, der lå her dengang og hed Withscuele. Munkene latiniserede det til Vitae Scholae, som betyder Livets Skole. Det blev i daglig tale til Vitskøl. I Jan Guillous romanserie om den senere tempelridder Arn fra Sverige sendes Arn til Vitskøl Kloster - netop for at gå i klosterskole.

Efter frokost gik vi en tur gennem Mariager By med de velbevarede gamle huse. Byens ualmindeligt smukke og interessante kirke er en del af et tidligere stort klosterområde, hvoraf det meste nu er nedrevet.
Mariager Kirke er sammen med bygningen til højre de eneste tilbageværende rester af det store birgittinerkloster,


Marias Ager
Klosteret blev grundlagt omkring af 1440 af den svenske klosterorden birgittinerne, der er grundlagt af den Hellige Birgitta. Klosteret her ved den lange tunneldalsfjord var viet til Jomfru Maria. Byen, der efterhånden opstod omkring det store kloster, blev derfor kaldt for “Marias Ager”, Mariager. Birgittinernes klostre havde både nonner og munke, dog i adskilte afdelinger. Derfor var birgittinerklostrene meget store, også det her på Marias Ager.


Dermed sluttede vi en dejlig og interessant tur gennem en del af vores oplevelsesrige mangefacetterede land.

Video: https://www.facebook.com/ib.hansen.33671/videos/1148396408649665/