fredag den 20. december 2019

Top 5 - året der gik 2019



Her er top 5 over de mest læste artikler i 2019 på min blog www.ih18.blogspot.com :

1.
Eventyrsejlads rundt Kap Horn:


Storm ud for Chiles skærgård

”Skibsrestaurantens flasker og glas brager mod gulvet. Vi er sejlet ind i en pludseligt opstået storm. Sydhavets vinde og bølger suser og bruser. Hvidt skumsprøjt fyger gennem luften. Skibet knirker og knager. Vipper og ruller. Nogle rejsefæller får vand i kahytten. Efter nogle timer bliver havet igen lige så pludseligt fladt og vindene rolige. Fred og ingen fare. Vores stormoplevelse er ikke noget i forhold til de oplevelser tidlige tiders søfarende fik, når de rundede Kap Horn. Hvis de var så heldige at nå rundt. Men dejligt er det at mærke en snert af de udfordringer fortidens søfarere blev udsat for…”:

2.
Bådflygtninge over Lille Bælt

Trætrug efterladt af flygtninge på vestfynsk strand 1915-19

”Strande fyldt med forladte punkterede gummibåde, små pilrådne joller, primitive tømmerflåder og slidte svømmeveste. Overfyldte, knap flydedygtige rustne plimsollere fyldt med bange, solskoldede, våde, tørstende og sultne børn og voksne.

Stærke billeder der gennem de sidste årtier har ætset sig ind på vores nethinder. Fra det Ægæiske hav, fra de græske øer, fra Middelhavet og fra Malta og Sicilien. Men det er ikke kun i vores nutid, sådan noget sker. 

Hvis vi går omkring 100 år tilbage til tiden under og omkring Første Verdenskrig, oplevede man dengang noget tilsvarende på de vestfynske kyster og øerne i Lille Bælt…”:

3.
Bramdrup og Bramdrupdam i lyst og nød 1919:

 Bramdrup og Bramdrupdam 1955. Vejen fra Hvidsminde til Vejlevej går på dette tidspunkt endnu gennem landsbyen Bramdrup

“Lemlæstelse. Lovløshed. Strejke. Ekspansionstrang. Kulde. Sygdom. Morskab. Fest. Spænding. Sådan kan årets gang i Bramdrup Sogn i efterkrigsåret 1919 i korthed beskrives.

Inden vi ser på årets gang i 1919 i Bramdrup Sogn, skal vi lige have slået et par ting fast.

Det er væsentligt at vide, at det, vi i daglig tale kalder Bramdrupdam, i virkeligheden består af to bydele. Den nye bydel er Bramdrupdam opstået langs Vejlevej, der er den gamle hovedvej mellem Kolding og Vejle…

Den gamle bydel er Bramdrup landsby beliggende om landsbyforten foran kirken…”:

4.
“1919” – Husby i det første efterkrigsår

Lig blev fundet ved Wedellsborg Klint mellem Rørdam og Sdr. Åby Strand

“Lig fundet i vandet syd for Wedellsborg Klint - hen mod stranden ved Sønder Åby.

Der er tale om en ukendt mandsperson. Alderen lader sig ikke nærmere bestemme end til at være mellem 20 og 60 år…”:

5.
Svært at styre drifterne

Jernbanedrift for fuld udblæsning


En af de drifter, det har vist sig sværest at styre, er jernbanedriften. Det blev for omkring 100 år siden meget tydeligt på egnen omkring Husby, Tanderup, Ejby, Brenderup, Nørre Åby og Assens. I starten af 1900-tallet ville alle have jernbaner.

Gennem flere år var der diskussioner og uenigheder om anlæggelse af nye jernbanelinjer, der involverede Husby og Tanderup. Et af argumenterne var, at Husby og Tanderup var blandt de fynske sogne, der havde længst til en jernbane…”:




Og så et par wildcards til to artikler jeg selv er særlig glad for, men som af forskellige årsager (blandt andet fordi de blev publicerede senere på året) ikke har formået at komme ind på årets top 5 læserliste.

Wildcard 1:

Rejsefortælling fra forunderlige Borneo

For fuld skrue op ad Kinabatanganfloden, Borneo juli 2019

Med pumpende adrenalin, bankende hjerte og hamrende bådmotor gik det for fuld skrue vestpå op ad Kinabatanganfloden dybt inde i Borneos jungle.

Vi var i en sen eftermiddagstime blevet afbrudt i vore sysler på en af bifloderne. Med slukket motor drev vi stille på floden spejdende ned i vandet, ind i mangrovebevoksningen på bredderne, op i træerne og op i himlen. Den tropiske regnskov bød på næsten alt vore hjerter kunne begære. Farvestrålende isfugle, skræppende næsehornsfugle, ørne, brahminglenter, silkehejrer, purpurhejrer, makakaber, næseaber, varaner, krokodiller og meget mere. Farvestrålende blomster indrammede floden, hvis vandflade mange steder var dækket med et tæppe af sartblå vandhyacinter. Solen nærmede sig sin nedgang mod nordvest. På disse egne kommer mørket brat. Der er ikke megen tid med tusmørke…”

Men så fik vores bådfører et opkald, der afbrød vore stille sysler. I stedet pumpede adrenalinen og benzinen nu i hver vor egen indre motor og i bådmotoren…:

Wildcard 2:

Uvidenhedens ondskab


På hvert gadehjørne kan følelsen af absurditet slå en i ansigtet

Godt at have en mening - endnu bedre at have en mening baseret på viden.

Uvidenhed kan på trods af vilje til at gøre noget godt føre til ondskab. Den største uvidenhed opstår, når man tror at vide alt og derfor tiltager sig ret til at udstøde, forstøde, udskælde og marginalisere mennesker med andre holdninger end en selv - og måske i sidste ende tager sig ret til at dræbe…”

Ib Hansen, 31.12.2019