fredag den 7. december 2018

Flygtninge fra Brandsø flyttes til interneringslejr ved Kællingbjerg nær Husby

En gruppe flygtninge på Brandsø blev ført til Assens, men her nægtede politimesteren at tage imod dem, da Brandsø ikke er en del af Assens Kommune, men hører under Husby.
Brandsø ligger i Lille Bælt mellem Wedellsborg og Hejlsminde. Fra 1864 til 1920 gik farvandsgrænsen  i Lille Bælt mellem Tyskland og Danmark fra Hejlsminde, vest om Brandsø og Bågø og videre sydpå
I stedet blev flygtningene med motortorpedobåden "Springeren" sejlet til Middelfart, hvor de blev mødt af en politibetjent fra Kællingbjerg, en sergent og to soldater fra Odense.
"Springeren" i 1916. Den var den førstbyggede danske motortorpedobåd og blev også brugt til minerydning. Flygtningene blev ført med "Springeren" til Middelfart.
Flygtningene blev under bevogtning af en politibetjent, en sergent og to soldater ført med tog til Ejby Station
Flygtningene, der var russiske krigsfanger flygtet fra det tyske Sønderjylland, blev under bevogtning sat på et tog til Ejby. Herfra blev de ført mod Husby til Kællingebjerg Retsbygning i Wedellsborg Birk, hvor de blev internerede i et "polakhus" tilhørende Wedellsborg grevskab.
Kællingbjerg ligger nordøst for Sibirien nær Hygind Torp ved vejen mellem Husby og Ørslev

Kællingbjerg ligger nordøst for Sibirien nær Hygind Torp på vejen mellem Husby og Ørslev. Hvis der kom flere flygtninge samme vej over Lille Bælt til Brandsø, forventede myndighederne, at interneringslejren ved Kællingbjerg ville blive større.
"Kællingbjerg" var birkedommerbolig i Wedellsborg Birk, der eksisterede som retskreds i Wedellsborg Len 1672-1919. Her lå også tidligere en arrestbygning. Den blev nedrevet under 2. verdenskrig og stenene blev brugt til fabriksbyggeri i Ejby
Nogenlunde sådan berettede Middelfart Venstreblad for 100 år siden den 17. december 1918, hvor der selv om våbenhvilen var indgået efter 1. verdenskrig stadig var oprør og uro rundt om i Europa, blandt andet med revolutioner i Rusland og Tyskland. Og ikke mindst rejste der flygtninge, krigsfanger og hjemsendte soldater på kryds og tværs i Europa.  Sønderjylland var på det her tidspunkt fortsat tysk og vedblev at være det i endnu halvandet år frem til 10. juli 1920.







Fra Middelfart Venstreblad 17. december 1918

Ib Hansen 7. december 2018

Links til mine fortællinger om hjemlandet Husby, Ejby og Vestfyn:  http://ih18.blogspot.com/2019/02/hjemegnen-mine-fortllinger-fra-husby.html