søndag den 26. december 2021

Danske værdier udtrykkes i grundlæggende rettigheder

Den 21. december 2021 fulgte jeg i stive 4 1/2 time Folketingets forhandlinger om et folketingsmedlems tab af valgbarhed. Mine tæer har ikke rettet sig ud endnu. 

De senere dages afgørelser i Rigsretten og Folketinget om ulovlig ministeradministration og om særlige værdighedskrav for folketingsmedlemmer kan forhåbentlig betyde, at der i fremtiden bliver øget respekt for de demokratiske danske værdier, hvor det enkelte menneske går forud for systemtænkning, men at beslutninger sker på lovens grund. Forhåbentlig kan sagen medvirke til større respekt for grundlæggende danske demokratiske værdier. Det er i hvert fald mit ønske.

I Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241 står bl.a. følgende:
”Med lov skal land bygges.[...] Var der ikke lov i landet, da havde den mest, som kunne tilegne sig mest. Derfor skal loven gøres efter alles tarv, at retsindige og fredsommelige og sagesløse kan nyde deres fred, og uretfærdige og onde kan ræddes for det, der er skrevet i loven." 

Min kommentar: 
Selv i Middelalderen, længe inden der blev tænkt på demokrati, blev der lagt vægt på, at lov skal være til alles bedste og skal gælde for alle og overholdes af alle.

"Danmarkskanon - 10 værdier for fremtidens samfund": 
Hvilke værdier har formet os i Danmark? Og hvilke værdier vil vi have med ind i fremtiden? De spørgsmål stillede daværende kulturminister Bertel Haarder befolkningen. Borgerne svarede og valgte 10 værdier til Danmarkskanonen. En af de værdier, der fik flest stemmer, var lighed for loven. 

Min kommentar: 
Retssikkerhed og lighed for loven er fundamentet for et demokratisk samfund. Ovenpå den ulykkelige rigsretssag må vi alle uanset partitilhørsforhold i øvrigt følge op ved fremover at vælge politikere, der tilslutter sig demokratiets grundlæggende retssikkerhedsprincipper. 

Danske værdier og dansk lovgivning:
Den Europæiske Menneskerettighedskonvention blev den 29. april 1992 af Folketinget vedtaget som en del af dansk ret og blev dermed en dansk lov. Den skal dermed efterleves og overholdes på helt samme måde som andre danske love.

Min kommentar: 
Det har altid for mig været en almengyldig værdi – og dermed også en dansk værdi – at indgåede aftaler overholdes. De grundlæggende menneskerettigheder er for mig en basal dansk demokratisk værdi.

Partshøring: 
Partshøring er kravet om, at en part skal høres og have mulighed for at komme med sin udtalelse før, der kan træffes afgørelse i en sag hos en offentlig myndighed. Hovedreglerne for parthøring har Folketinget vedtaget og beskrevet i forvaltningsloven, der trådte i kraft 1. januar 1987. Det er altså en dansk lov, selvom nogen i folketingsforhandlingen ville gøre partshøring til et spørgsmål om konventioner. 

Min kommentar: 
Der er for mig en væsentlig demokratisk dansk værdi, at jeg i givet fald bliver hørt om mine personlige kommentarer og bemærkninger til en påtænkt beslutning forud for, en myndighed træffer endelig afgørelse i en sag med konsekvenser for mig. Partshøring er dansk demokrati, når det er bedst, ligesom det er en værdi, at der er lighed for loven, så der ikke kan gøres negative undtagelser i forhold til enkelte personer eller grupper af personer. Alle – og ikke kun dem, man kan lide - skal have lejlighed til at tilkendegive deres mening om egen sag. Mange der ellers mener, at målet helliger midlet ville nok i en eventuel given egen sag meget have sig frabedt ikke at blive hørt, inden afgørelse blev truffet.

Barnebrude, tvangsægteskaber og sex med mindreårige: 
Det er der vel ingen i Danmark, der går ind for. Jeg gør i hvert fald ikke. Efter individuel sagsbehandling med tilhørende partshøring skulle alle ulovlige forhold selvfølgelig opløses. Men inden en dansk myndighed træffer beslutning om adskillelse af par, der lever eller bor sammen i Danmark, er det som nævnt en dansk værdi, at parterne får lov til at give deres mening til kende. Ellers kunne myndigheden jo komme til at forvolde skade, overse nogle faktiske forhold eller komme til at forgribe sig på noget, der faktisk var lovligt. 

Et demokratisk retssamfund: 
I et demokratisk samfund må vi alle gøre os bekendte med retssamfundets spilleregler. Herunder at der må være samme regler for alle mennesker, uanset de forskelle der i øvrigt måtte være. Ellers krakelerer fundamentet for vores samfund. Folkevalgte har et særligt ansvar for at efterleve de demokratiske danske værdier og i at oplyse befolkningen om disse.

onsdag den 15. december 2021

Glædelig Jul og Godt Nytår - "Top 5 på bloggen 2021"



Året 2021 blev igen et år, hvor alle oplevelser skete indenlands. Det har nu ikke gjort oplevelserne mindre. Vi har masser af gode minder fra ture rundt i det ganske land. 

Heldigvis har vi også haft god tid til at lære og opleve gennem faglitterære og skønlitterære bøger, gamle kort, arkivbilleder og gamle dokumenter. Og ikke mindst gennem samtaler med gamle venner. En del har jeg fortalt om i mine blogartikler.

Her er læsernes top 5 over de mest læste artikler i 2021 på  min blog.

1. På vej mod nye tider 

Bramdrup og Bramdrupdam 1955.
I fortællingen "På vej mod nye tider" går jeg yderligere 35 år tilbage til 1920
.
Årets højdespringer er fortællingen om, hvordan de nye tider for 100 år siden fik tag i det lille stillestående Bramdrup landsogn nord for købstaden Kolding. Mit bopælssogn gennem 45 år har været gennem en kolossal udvikling fra søvnig landsogn til moderne forstadsbebyggelse. Denne udvikling startede for omkring 100 år siden. Her er et uddrag af fortællingen ”På vej mod nye tider”:

”Hverdagene blev afgrænset af kirkeklokkerne, der ringede solen op eller ned. Og dagen blev underopdelt af togene på den smalsporede Egtvedbane, der tre gange om dagen i hver retning i sindigt tempo asede over banedæmningen ved kroen på sine to timer lange ture hver vej mod Kolding eller Egtved. Også togene på Troldhedebanen opdelte dagene.

De hårdt arbejdende på markerne eller i staldene rettede lige ryggen, når de hørte togenes dampfløjten, når de passerede trinbrættet ved dammen nær Påbyvej på deres tur tre gange om dagen i hver retning mellem Kolding og Troldhede i Vestjylland. En togtur på fire timer og et kvarter i hver retning. Ikke sært, at de to jernbaner og specielt Egtvedbanen allerede her i 1920 havde problemer med økonomien. Og med konkurrencen fra den hastigt voksende biltrafik.” 

Jeg er vokset op i det lille landsogn Husby på Vestfyn. Et sted som jeg stadig interesserer mig for og ofte besøger. Derfor lavede jeg i februar 2021 en blogfortælling om livet for omkring 100 år siden i Husby i 1920. Denne fortælling "Sparket ihjel" blev nr. 4 på læsernes "Top 5 2021".

Læs fortællingen om Bramdrup Sogn her: https://ih18.blogspot.com/2021/03/pa-vej-mod-nye-tider.html

2. Det gør ondt

SFO børn

Nummer to på årets ”Top 5” er nok nærmest et personligt synspunkt. Det er den af mine blogfortællinger 2021, jeg selv er mest glad for. 

Det hotteste emne på et vælgermøde i Bramdrupdam i november var vores lokale Bramdrup Skole, der for nogle år siden blev tillagt et blokkvarter fra Koldings udkant. Bag spørgsmålene til politikerne lå der flere gange underforstået, at børnene fra blokkvarteret var skyld i en negativ udvikling. Nej, hvor gjorde det ondt helt ind i mit inderste.

Tænk sig bevidst eller ubevidst at marginalisere og stigmatisere en hel børnegruppe. Her et uddrag fra fortællingen om mine refleksioner efter vælgermødet: 

Det gør ondt, ”…når jeg forestiller mig, hvordan et barn eller en gruppe af børn må have det, når de offentligt igen og igen udstilles som værende specielle og særligt problematiske. Får at vide, at nogle forældre til andre børn ønsker at vælge netop dem fra. 

Når de oplever, hvordan denne gruppe af forældre offentligt udtrykker, at ”vores børn ikke kan trives, lære og udvikle sig optimalt, hvis de skal være sammen med børn, der ser anderledes ud, har udfordret social baggrund eller som kommer fra bestemte boligområder”… 

 …sådanne oplevelser i barndommen kan medføre efterfølgende dårlige sociale og psykiske betingelser… …dårlige sociale og psykiske betingelser kan (…) fremme afmagtshandlinger som for eksempel vold, kriminalitet, hærværk, en "så kan det hele da også være lige-meget-mentalitet" og mange andre dårligdomme.”

Læs hele synspunktet her:

3. Kelds Boms fantasifulde verden

Vandhullet på engen ved Husby Hole

Fortællingerne om vores fantasifulde lege- og skolekammerat Keld kommer ind på en tredjeplads. 

Mit arbejde med disse fortællinger har en særlig baggrund. Mine grandniecer satte stor pris på deres morfars - min mellemste bror Leifs – dramatiserede fortællinger om vore lege med Keld Bom. Desværre kan Leif på grund af sygdom ikke længere selv underholde sine børnebørn med disse fortællinger. Derfor satte jeg mig for i en fantasifuld dramatisk form at skrive om vores fælles oplevelser sammen med vores gode kammerat Keld. Her er et lille uddrag fra en af fortællingerne. Den omhandler "bagerkrigen" på Skræppedalsvej. Kelds lille blå cykel indgår i alle fire fortællinger:

"Da Leif og jeg lå i skyttegraven og ventede på Keld, så vi pludselig Nakkebageren parkere sin brødbil på vejen neden for vores hus, tage noget brød frem og begynde at gå op til mor for at levere ugens brød.

”Vent”, råbte vi til Keld.

”Nej, jeg tænder nu. Fjenden skal ikke komme op ad indkørslen”, råbte Keld ekstatisk tilbage, idet han tændte de fem kinesere.

”Boom!!!”, ”Kapong!!!” og ”Kapau!!!”

 …Nakkebageren var helt uforberedt. Vi lå gemte nede i skyttegravene og det tågede vejr dækkede godt over os. Så han havde slet ikke set os og var derfor ikke forberedt på de mægtige brag. Han blev så forskrækket, at han tabte de to rugbrød og franskbrødet, han bar i hænderne. Han kunne stadig ikke se os, for vi blev liggende musestille i tågen og krudtrøgen bag skyttegravenes volde, indtil han var gået ind til mor.

Så var det med at komme væk, inden han kom ud igen. Keld Bom løb hen til sin gamle nedslidte blå cykel, sprang op på den og kørte knirkende og hvinende ned mod Hygind. Han skulle ikke have noget af at tale med mor. Leif og jeg løb ind i skoven og ventede på, at Nakkebageren var kørt, inden vi kom frem igen…” 

Læs de fire fortællinger her: 


4. Sparket ihjel 



På læsernes fjerdeplads kommer fortællingen om livet i Husby 1920. Den var den første af de tre landsbyfortællinger 1920, jeg lavede i vinteren 2021. 

Hold da op, hvor jeg blev overrasket over, hvor mange dramatiske ting der skete i Husby i 1920. Husby fremstår som alt andet end et søvnigt landsogn. Her et lille uddrag af fortællingen:

”Der skete meget andet i Husby i 1920. En blev fundet druknet ved Eskør Strand. Tobaksbønderne lavede et tobakskartel. En voldtægtsmand fra Sdr. Åby blev dømt. Telefonistinderne strejkede. Og der blev doneret kartofler og penge til de sultne i Wien."

Sognet blev også ramt af et voldsomt uvejr, der i Sdr. Åby kostede nogle køer livet. Alt var nu ikke ulykke. Som altid følges sorg og glæde. Og ulykke og lykke går på rad og række. Her er hele fortællingen om både dagligliv og dramatiske dage i Husby 1920: 

Jeg lavede en tilsvarende fortælling fra 1920 om Husbys nabosogn Tanderup, hvor vi kom meget i vores unge dage og derfor føler en vis tilknytning til. Denne fortælling opnåede ikke at komme på listen over årets top 5, men kan læses her: 

5. Kvinder og verden 

Mindesmærket for Inge Lehmann nær det
gamle universitet på Frue Plads i København

Min fortælling om kvinder og naturvidenskab opnåede en fin femteplads. Den fortælling er et godt eksempel på, hvad der kan inspirere mig til at skrive noget ned. Udgangspunktet er Marie Krogh, som jeg faldt over på min jagt i Husbys lokalhistorie.

Hun blev født nær mit barndomshjem og blev en af Danmarks første kvindelige anerkendte forskere. Arbejdet med Marie Krogh fik mig til at søge efter andre naturvidenskabelige kvindelige rollemodeller.

Jeg har altid været særlig optaget af den geologiske disciplin pladetektonik. Og jeg havde lige læst Eva Tinds medrivende skønlitterære roman ”Kvinden der samlede verden” om videnskabskvinden Marie Hammers forunderlige undersøgelser af mosmider på stort set alle kontinenter. En mere dramatisk og medrivende roman, end man lige skulle tro. Hun måtte selvfølgelig med i fortællingen.

Efterfølgende gav det sig selv, at geodæten og seismologen Inge Lehmann også måtte med. Hun var den, der først påviste, at jordens kerne er en fast kugle. Jeg har ofte beundret mindesmærket for Inge Lehmann på hjørnet af Fiolstræde og Frue Plads i København.

Som afrunding valgte jeg den nulevende videnskabskvinde Lene Vestergaard Hau fra Vejle. Hun forsker i USA i det, vores berømte videnskabsmand Ole Rømer kaldte ”lysets tøven”, altså lysets hastighed. Lene Hau er nok den dansker, der er tættest på en nobelpris i øjeblikket. 

Her et lille uddrag af fortællingen om de kvindelige naturvidenskabelige rollemodeller:

”Mens børnene var små, prioriterede Marie Krogh familien. Ægteskabet var præget af ægtefællens karriere som forsker. Gennem sit livslange virke som forsker bidrog August Krogh med skelsættende forskningsresultater inden for menneskets lungefunktion, kredsløb og vævenes iltforsyning. Derudover havde han en usædvanlig opfinderbegavelse, der gjorde ham i stand til at udtænke og udvikle nyt og avanceret forskningsudstyr. Han modtog i 1920 Nobelprisen for sin indsats.

På trods af en mand med international forskerkarriere og trods fire børn arbejdede Marie Krogh med forskning, undervisning og lægepraksis.”

Læs fortællingerne om de seje fire kvindelige forskere her: https://ih18.blogspot.com/2021/07/en-kvindelig-rollemodel-fra-husby.html 

Og så et par wildcards til to artikler jeg selv er særlig glad for, men som ikke har formået at komme ind på årets top 5 læserliste. 

Wildcard 1: Hårdt ramt af sten

Jeg besøgte Memnoskolosserne på Nilens venstre bred ved Luxor i 1974

Fortællingen "Hårdt ramt af sten" handler om gennem fysisk tilstedeværelse at mærke, føle og opleve historiens gang og levevilkårene for fortidens mennesker. Min tur gennem historiske tider og geografiske steder starter med en vandretur ved Tybrind Vig, der bragte mig 7000 år tilbage. Så går jeg i konkret forstand videre rundt om Djosers trinpyramide for 4.600 år siden, går rundt om Stonehenge for 4.500 år siden, vandrer gennem Knossos for 4000 år siden, går på Den kinesiske Mur 2.400 år tilbage, slentrer gennem vulkanstivnede Pompejis gader 2000 år tilbage, går ind i Hadrians romerske tempel Pantheon og vandrer langs hans Hadrians Wall i England for 1.900 år siden, går ved slesvigske Dannevirke 1.500 år tilbage og ender turen med at klappe sten i Barcelonas 700 år gamle "Havets Katedral". Fortællingens afslutning er et digt skrevet af den tyske forfatter Bertolt Brecht i Svendborg for omkring 80 år siden. Et hyldestdigt til alle tiders og alverdens krumbøjede og knoklende bygningsarbejdere.

Fantastisk, hvordan "døde" sten kan sætte gang i ens historiske indlevelsesevne. Her er et par smagsprøver fra fortællingen:

”Lille og tilsyneladende ubetydelig. Pludselig lå den der, lige foran snuden på mine vandrestøvler. Wauw! ”Tag mig med”, nærmest råbte den til mig…"

"… Førsteindtrykket af de mægtige i modlyset mørke himmelstræbende sten er uudsletteligt prentet i min hukommelse. Ved dette mit første besøg ved Stonehenge var der ikke megen turist tingel tangel over stedet. Vi kunne gå rundt mellem de kæmpemæssige sten og klappe på dem. Imens kunne vi tænke på de druider, der blandt de tonstunge op til fire meter høje sten har anråbt de højere magter om at støtte og styrke deres folk. De anråbte først og fremmest den livgivende sol om vedblivende at fortsætte sin daglige tur over himlen i stadig større og varmere cirkler til gavn for årets vækst…” 


Wildcard 2: Skolers oplevede og faktiske kvaliter

Vikingetiden kan bruges til underholdning,
men også til gedigen faglig historieundervisning

Ovenstående nummer 2 på årets Top 5-liste "Det gør ondt" med mine refleksioner efter valgmødet i Bramdrupdam i november fik mig til at lave en opfølgende artikel om, hvordan jeg ser på skolers kvalitet. Denne nåede ikke op i "Top 5", men bliver årets wildcard nr. 2. Her er et uddrag:

"Rygtebørser arbejder hurtigt. Følelser er lette at antænde, breder sig som steppebrande og kan hurtigt skrue sig op i negative spiraler, hvor saglighed og fakta bliver en mangelvare. Det er meget uhensigtsmæssigt, men på sin vis forståeligt, da vores børn jo er det bedste guld, vi har. Kunsten er derfor at modvirke rygtebørserne.

Når der rejser sig en negativ stemning om en skole, er det vigtigt at få andet end rygter og følelser på bordet. Både fakta og følelser bør tælle i vurderingen af en skoles kvalitet. Skolevurderingen bør ske ud fra helhedsvurderinger og faglig indsigt og ikke ud fra enkelttilfælde."

Læs hele synspunktet her:

Glædelig Jul og Godt Nytår

Ib Hansen, 19.12.2021


tirsdag den 7. december 2021

Keld Boms fantasifulde verden – fortalt af grandonkel Ib med inspiration fra morfar Leif

Husby skole, 3. klasse, o. 1960 
1. Lærer Tagesen, 2. Agnete, 3. Vilhelm, 4. Henrik ,
5. Bente, 6. Else Marie, 7. Fru Breiner, 8. førstelærer Andersen,
 9. Fru Christensen, 10. Bent, 11. Keld, 12. Leif , 
 13. Jørgen Rasmussen, 14. Vagn Aage,15. Ib, 
16. Bjarne og 17. Lis

Kapitel 1 

 Da Keld Bom næsten druknede Ib
Det var tæt op mod jul. Faktisk var det lillejuleaften. Ude på engen i Husby Hole morede tre drenge sig. Rundt om engen var der stejle skrænter med bladløse træer og nøddekrat. Nøddekrat var godt, for de lange lige grene var gode at bruge til flitsbuer, spyd, springstokke, kårder og køller. Men det er en anden historie, som vi vender tilbage til en anden god gang. 

Det var sidst på eftermiddagen. Lange, mørke skygger var begyndt at brede sig langs hegn, krat og skovkant. Lige pludselig rungede Husby Kirkes klokker hult ud over Husby Hole og fortalte, at det snart ville blive helt mørkt, så vi skulle tænke på at gå hjemad. 

Vi – det var Keld Bom, Ib og Leif. Som så ofte før legede vi omme i Husby Hole. En hole er en stor lavning, en hulning omgivet af stejle skrænter. Netop dette år havde det op mod jul sneet. Og der havde været en længere periode med frostvejr. Men de sidste dage var vejret slået om. Om dagen var det tøvejr og om natten frostvejr. Vi kunne stadig løbe på skøjter på engens vandingshuller, selv om isen var revnet og nogle steder brækket op.

Vi måtte ikke løbe på vandhullerne, når det var tøvejr. Vores mor Nina – altså Ibs og Leifs mor, jeres oldemor - havde fortalt drabelige historier om, hvad der nogen gange var sket, når børn og for den sags skyld også voksne var gået gennem en revne i isen og ikke kunne komme op igen, fordi de var drevet ind under den faste is og ikke kunne bryde igennem og komme op til overfladen og den livgivende ilt. Så lå de der med himmelvendte øjne og druknede uden nogen kunne hjælpe dem.

Men hvad var det for drenge, der lillejuleaftens eftermiddag for mange år siden havde det sjovt omme i Husby Hole. Sjovt, lige indtil kirkeklokkernes hule dystre rungen varslede aftenens og mørkets komme. Det var de to brødre Leif og Ib. De gik i klasse sammen, da der kun var en aldersforskel på 1 år og 6 dage i mellem dem. Jeg – det vil sige Ib - var født den 4. juli, og et år og 6 dage efter blev Leif født den 10. juli. Den tredje bror Bo var en lille efternøler, der blev født den 21. juli 6 år efter Leif og 7 år efter Ib. På det her tidspunkt var han for lille til at løbe på skøjter og var derfor blevet hjemme. 

Den tredje dreng var Keld ”Bom”, der fra Hygind en kilometer nede ad vejen mod Ejby var kommet op til Ib og Leif for at lege, så dagene før juleaften kunne gå lidt hurtigere. Han hed nu ikke rigtigt Keld Bom. Keld Vang Jensen hed han. Hans mor og far hed Hjalmer og Gudrun. Og hans storesøster hed Ina. Hun var nu længe flyttet hjemmefra på den her tid. Keld var nemlig en efternøler, der var mange år yngre end sin storesøster. Han opførte sig derfor og blev behandlet af sine forældre som et enebarn. Altså noget forkælet. Og derfor også af og til fyldt med gale streger. Keld og hans forældre boede i ejendommen midt i Hygind, hvor vejen drejer af mod Ejby.

Men hvorfor blev Keld af ikke blot Ib og Leif, men også af alle drengene i skolen kaldt for Keld Bom? Det blev han, fordi der i netop de her år var en berømt dansk jazzpianist, der hed Keld Bonfils. Bonfils er et franskklingende efternavn, der direkte oversat betyder ”god søn”. Fils på fransk udtales, så det lyder noget i retning af ”fis”. 

Når husbydrengene hørte Keld Bonfils navn i radioen, hørte de ikke den korrekte franske udtale, men hørte noget, der på fynsk kunne minde om Keld Bomfis. De store drenge i Husby Skole gav derfor vores skolekammerat Keld øgenavnet Keld Bomfis, ofte forkortet til Keld Bom. Det var ikke særlig ondt ment. Næsten alle i Husby havde tilnavne eller øgenavne. Med tilnavne kunne man lettere skelne mellem folk. 

Nå, men tilbage til netop denne lillejuleaften, lige før det blev mørkt. Selv om vi ikke måtte, løb vi på skøjter på et af vandhullerne, hvor isen på grund af dagens tøvejr var revnet og knækket op. Da kirkeklokkerne rungede og varslede mørket og aftenens komme, blev Keld Bom helt vildt forskrækket. Nu vidste han, der faldt brænde ned, når han nu igen kom for sent hjem til aftensmaden. Aftensmaden stod meget præcist på bordet dengang. Så det var med at være der. Han ville derfor skynde sig ind på land for at tage sine skøjter af. I skyndingen overså han en af revnerne i isen og gik igennem med den ene støvle. For at redde sig selv greb han fat i mig, altså Ib. Det lykkedes ham derved at komme ind på land uden at blive våd. Men han trak mig hen til en stor revne i isen.

Jeg gik pladask helt igennem med hele kroppen og sank ned i vandet. I nogle sekunder så jeg for mig mors fortælling om, hvordan man kunne glide ind under isen og ligge derinde og kigge op i himlen, mens man langsomt druknede. Heldigvis kunne jeg redde mig op og trak mig gennem vandet over isflagerne ind på land, hvor Leif hjalp mig op. Fordi det var blevet aften, var det igen blevet hård frost. Nu stod jeg med klaprende tænder bange, frysende og drivvåd.

”Løb hjem,” sagde Leif. ”Ellers bliver du syg.”

Jeg løb alt, hvad remmer og tøj kunne holde. Alligevel frøs alt mit tøj hurtigt til is. Det blev stivere og stivere og tungere og tungere, mens jeg løb. Så da jeg kommet hjem, var jeg dækket af et tykt, tungt ispanser. Mor blev så forskrækket, at hun helt glemte at skælde ud. Jeg skulle bare tage det våde tøj af og krybe til sengs for få varmen. Og Keld Bom, som var årsag til det hele? Han kom også løbende omme fra Holen. Det med at komme for sent hjem havde han jo respekt for, så han løb stærkt. Men følge mig kunne han dog ikke. Jeg havde et kuldeenormt ismonster hængende på ryggen. Et monster der blev større og koldere jo længere tid, der gik. Så jeg benede af sted og kom først hjem. 

Keld Bom skulle ikke have noget af at snakke med vores mor. Han vidste, at det ikke var godt, det vi havde gjort. Måske tænkte han også på, hvad der ville ske ham, når han endnu engang kom for sent hjem til aftensmaden. Derfor sprang han som en anden cowboy i flyvende fart op på sin jernhest, hans lille blå cykel. I rasende fart hjulede han mod sine skæld ud nede i Hygind. Den blå cykel manglede olie på kæden og hvinede og skreg uhyggeligt, mens han cyklede af sted. 

Netop den blå cykel spiller en rolle i en Keld Bom historie om vilde indianere, der engang huserede omme i Husby Hole. Men den historie må fortælles en anden god gang. Dagen efter, da ispanseret for længst var varmet væk, var alt glemt. Nu var det jo juleaftensdag, og gaverne var kommet tæt på. 

Derfor kan denne historie slutte med ønsket om en Glædelig Jul til ikke blot Keld, Ib, Leif, Bo, grandniecerne og grandnevøen, men til alle, der hører eller læser denne historie. 

Fortsættes en anden god gang… 

Keld, 9-10 år

Kapitel 2 

Skyttegravsraseriet ved køkkenvinduet 
Solen skinnede fra en skyfri himmel. Snekrystallerne strålede og funklede i solens lys. Det havde sneet om natten. Dagen var hundekold, men det var kun godt. Så blev sneen nemlig liggende. Der lå omkring fem centimeter sne over det hele. Ja, langs hegnene af nøddekrat i Husby Hole lå der driver i helt op til en meters højde. 

Det var juledag. Juleaften var godt overstået. De voksne slog mave ved kakkelovnen og sløvede den, mens de nød fridagene. Så kunne drengenes lege foregå ubemærkede. Drengene det var brødrene Leif og Ib, der som så mangen gang før havde besøg af deres klassekammerat Keld Bom nede fra Hygind.

Da den her historie foregår, er drengene vel 9-10 år gamle. 

”Skal vi ikke lege 1. verdenskrig,” foreslog Keld Bom. 

 ”Så kan vi grave nogle skyttegrave med mandskabshuler under jorden. Det havde de nemlig dengang,” fortalte han meget overbevisende. 

”Det kan vi godt, det lyder sjovt,” mente Leif og Ib. 

Så startede vi på at grave. Omme foran køkkenvinduet. Mellem vores hus og skoven, der kun lå 10 meter fra husgavlen. Det gik fint med at grave en snehule i den store snedrive, der lå her i læ af skoven og huset. Vi hulede snedriven ud og lå på nogle sække og hyggede os i den blå belysning, der oplyste snehulen, når solens stråler blev brudt gennem snekrystallerne.

”Sådan en hule her er ikke rigtig,” mente Keld Bom. ”Under Første Verdenskrig gravede de sig helt ned i jorden. Så var soldaterne beskyttede mod fjendens bomber og kugler. Skal vi ikke grave os ned?”

”Det kan vi da godt,” sagde vi. Altså Ib og Leif.

Det var nemt at grave sig ned i jorden på dette sted. Det vidste vi fra dengang vores far – jeres oldefar Peter Emil - og vores nabo H.C. gravede ud til septiktank. Septiktanken gik 5-6 meter ned i jorden. Så skulle vi vel også nok kunne komme et godt stykke ned med vores udgravning. 

Meget optimistiske gik vi i gang. Jo, det var let jord at grave i. Og jorden var ikke frossen, da den var isoleret af det tykke lag sne. Efterhånden som vi gravede dybere og dybere ned under snehulen, smed vi opgravningsjorden som en vold rundt om snehulen. 

Vi lod en del af jordoverfladen stå under snehulen som tag over jordhulen. Nu havde vi en hule i to etager. En snehule med en jordhule nedenunder. Jordhulen kom så dybt ned, at vi måtte bruge en spand med et reb for at få den udgravede jord op til overfladen. 

Alt var hidtil gået godt. Vi samarbejdede godt og hyggede os. Men så begyndte problemerne. Leif og jeg mente, at vi også skulle lave nogle underjordiske tunneller ud fra jordhulen. Det syntes Keld ikke. Men vi startede på et udhule nogle gange ud fra jordhulen. Så blev Keld hidsig. Han var ikke med på den ide. 

I arrigskab kravlede han ud af hulen og gav sig til at stampe tungt og hårdt på jordoverfladen lige over den tunnel, hvor Leif og jeg lå og var i gang med at udhule. Der begyndte at komme revner i tunnelloftet. Der var kulsort under jordoverfladen og ikke venligt blåt lys som i snehulen. Vi blev rigtig forskrækkede og så for os, hvordan jordhulen ville brase sammen, og vi ikke ville kunne få luft.

Vi råbte op, men ingen kunne høre os, da vi jo lå nede under jorden og under den store snedrive. Heldigvis kiggede vores mor – jeres oldemor Nina – ud af køkkenvinduet for at se til os. Da hun så Keld hoppe og danse i sneen, åbnede hun vinduet og spurgte ham, hvad han lavede. 

”Jeg vil ikke være med til at lege mere. Ib og Leif laver noget andet end det, vi havde aftalt. Så jeg braser hulen,” sagde Keld spagfærdigt. Han vidste godt, at det, han var i færd med, ikke var heldigt.

”Hvor er Ib og Leif?” spurgte mor med bange anelser. 

”De ligger nede i jorden,” svarede Keld sagtmodigt. 

”Hvad gør de? Kan du så se at hjælpe dem op og komme hjem med dig. Sådanne farlige lege, skal I ikke lege. Så kan du blive hjemme og tænke dig godt om.” 

Mor antog, at var Keld Bom, der havde fået de farlige ideer. Men dem havde han jo ikke været alene om. Mor havde som udgangspunkt, at det var Kelds farlige ideer. Hendes drenge kunne da i hvert fald ikke finde på sådan noget, mente hun ganske uretfærdigt mod Keld.

Keld Bom skyndte sig at hjælpe os op fra hulen. Vi var godt sure på ham. Og mor havde sendt ham hjem til eftertænksomhed. Han skulle ikke snakke mere med hende den dag. Så han skyndte sig om på gårdspladsen til sin lille blå cykel. Sprang op på den og hjulede i rasende fart med hvinende kæde og knirkende pedaler ned ad vejen mod Hygind. Så stærkt, at han på grund af det glatte føre væltede to gange på vej op ad bakken mod Hygind. Han slog sig heldigvis ikke. 

Sådan endte Første Verdenskrig ved det lille hus – vores barndomshjem - i svinget på Skræppedalsvej ved Husby Hole. Det troede mor da. Men skærmydsler mellem drenge og gode kammerater er hurtigt glemt. Og faktisk også hos mor som godt kunne lide Keld Bom. Han måtte altid hjertens gerne komme og lege. Hun læste ofte historier for ham, ligesom hun gjorde for os og lillebror Bo.

Foreløbig kan vi bare glæde os over, at morfar Leif og grandonkel Ib slap helskindede fra denne drabelige historie. Inden mange dage brød ”krigen” nemlig ud igen. Keld havde allerede nogle få dage efter dette første slag fået nye ”gode” ideer om, hvordan vi kunne lege Første Verdenskrig i vores køkkenhave. Med skyttegrave og kanonstillinger og alt muligt andet spændende.

Men den historie må fortælles en anden god gang. Nu er der blot at ønske nogle gode mellemdage til ikke blot Keld, Ib, Leif, Bo, grandniecerne og grandnevøen, men til alle, der hører eller læser denne historie. 

Hvis I ikke lige ved det, så er ”mellemdagene” dagene mellem jul og nytår.

Fortsættes – måske - en anden god gang… 

"Svinget" på Skræppedalsvej ved Husby Hole

Kapitel 3

 "Bagerkrigen" ved Skræppedalsvej
Det var en trist og sur vinterdag. Luften emmede af fugtighed. Mosekonens klamme kolde bryg trak sin gustne tåge op over Skræppedalsvej og Husby Hole. Vi kunne ikke se gårdene på den anden side af mosen. 

Vores hus og have lå dækket af en tæt grå tåge, der udviskede træernes konturer, så alene de sorte stammer og de største sorte grene var synlige. Faktisk mindede det mest af alt om den krudttåge og den klamme ildelugtende luft, der krøb hen over skyttegravene i Flandern og Nordfrankrig under Første Verdenskrig 1914-18.

Keld Bom var på besøg. I det tågede vejr var han dukket op cyklende op over bakkerne fra Hygind. Jeg husker ikke helt, hvad dag det var, men det var i hvert fald mellem Nytårsdag og Helligtrekongersdag den 6. januar engang først i 1960´erne. Vi havde nemlig noget nytårsskyts tilbage, som vi ikke havde fået skudt af Nytårsaften. Og vi var ikke startet i skolen endnu efter juleferien. Skolen startede altid dengang den 6. januar på Helligtrekongersdag eller den første hverdag efter denne dag.

Som sagt lignede landskabet noget, der kunne være løgn. Klamt, koldt og trist. Men selv sådan et vejr kunne inspirere Keld Boms fantasi.

”Det var lige sådan, det var ved vintertide for soldaterne under Den Første verdenskrig 1914-18,” fortalte han med entusiastisk, oprømt stemme.

”Og vi har jo stadig krudt. Lad os få gravet nogle skyttegrave”. 

Den var vi – altså Leif og Ib – med på. Bo var den dag inde ved mor Nina. Han var kun en 3-4 år og var nok ved at lege med nogle af sine julegaver eller få nogle historier læst højt af mor. Vi var selvfølgelig ude, for vi syntes på det tidspunkt, det var sjovt at grave dybe huller. Og vi havde hørt om skyttegravskrigen og var historisk interesserede. Derfor syntes vi godt om Keld Boms legeidé.

Som sagt, så gjort. Skyttegravene skulle straks udgraves. Vi fik fat i skovle og spader. Vores far Peter Emil var på arbejde, så vi havde haven for os selv. Mor var optaget af Bo.

Skyttegravene anlagde vi tværs over haven parallelt ved vejen, der går forbi vores hus. Det var fra vejen angrebene ville komme, mente Keld Bom. Fra mosen og engen over vejen og op ad højdedraget op mod skoven.

”Vi må forsvare skovbrynet,” forklarede Keld Bom.

Skyttegravene gravede vi cirka en halv meter dybe, og den opgravede jord lagde vi foran gravene. Så havde vi huller på cirka 1 meters dybde at gemme os i. Nu havde vi bare det problem, at vi ikke turde grave huller hen over gårdspladsen. Gårdspladsen var også for hård at grave i. Det ville ikke være populært ved jeres oldefar, vores far Peter Emil, når han kom hjem fra arbejde, hvis gårdspladsen var opgravet. Haven kunne det godt gå at grave dybe huller i. Den skulle alligevel graves til foråret, inden der skulle sættes kartofler og sås grøntsager. 

”Vi kan ikke have, at fjenden har fri adgang op ad indkørslen,” mente Keld Bom.

Vi andre i den fransk-engelske generalstab var enige. Altså Leif og jeg. Vi var selvfølgelig generaler alle tre.

”Hvad med at tage den stak cementrør, der ligger ovre ved redskabsskuret og flytte dem op i hjørnet af gårdspladsen. Der på det højeste sted. Så kan stakken af cementrør fungere som et støttefort til vores skyttegrave,” foreslog Keld Bom. 

Det syntes vi lød som en god ide. Vi vidste nemlig, at franskmændene forud for første verdenskrig havde bygget en lang række af befæstede forter i grænseområdet mellem Frankrig og Tyskland. 

Hurtigt fik vi stablen af cementrør bragt på plads. Hvad skulle vi så lave?  
”Vi skal have fortet armeret,” sagde Keld. 

Så hentede vi det nytårskrudt, vi ikke havde fået skudt af Nytårsaften. Der var blevet en del til overs. Nytårsaften havde nemlig været kold, og vi var løbet tør for tændstikker til at antænde nytårsskytset med. Så vi var kommet tidligt ind fra nytårssjovet.

Men nu var der igen indkøbt tændstikker. Dem skulle mor jo også bruge, når hun tændte op i komfuret og i kakkelovnen. Bevæbnede med tændstikker og røde lynkinesere fra Kolding Fyrværkerifabrik lavede vi nogle prøveaffyringer fra vores ”franske fort”, altså stakken af lange cementrør. 

En af gangen lagde vi en lynkineser i et cementrør, tændte den og løb ned i en af vores skyttegrave.

”Bum” og ”kapong” ekkoede det mellem skrænterne og skovkanten. 

Et cementrør kunne rigtig forstærke braget fra knaldfyrværkeriet.

”Lad os prøve at lægge 5 kinesere i hver sit rør og tænde dem på en gang,” foreslog Keld Bom. 

Det gjorde vi så. Kunsten var nu at få antændt alle fem, inden den første sprang. Keld ville være den, der tændte. Leif og jeg skulle gemme os i vores skyttegrave. Keld skulle løbe over i en skyttegrav, når han havde antændt fyrværkeriet.

Da Leif og jeg lå i skyttegraven og ventede på Keld, så vi pludselig Nakkebageren parkere sin brødbil på vejen neden for vores hus, tage noget brød frem og begynde at gå op til mor for at levere ugens brød.

”Vent”, råbte vi til Keld.

”Nej, jeg tænder nu. Fjenden skal ikke komme op ad indkørslen”, råbte Keld ekstatisk tilbage, idet han tændte de fem kinesere.

”Boom!!!”, ”Kapong!!!” og ”Kapau!!!” 

Kineserne gik af lige efter hinanden. Bragene forstærkedes i ”den franske fæstnings” cementrør. Mangefold højere end da vi bare havde skudt en lynkineser af. 

Nakkebageren var helt uforberedt. Vi lå gemte nede i skyttegravene og det tågede vejr dækkede godt over os. Så han havde slet ikke set os og var derfor ikke forberedt på de mægtige brag. Han blev så forskrækket, at han tabte de to rugbrød og franskbrødet, han bar i hænderne. Han kunne stadig ikke se os, for vi blev liggende musestille i tågen og krudtrøgen bag skyttegravenes volde, indtil han var gået ind til mor. 

Så var det med at komme væk, inden han kom ud igen. Keld Bom løb hen til sin gamle nedslidte blå cykel, sprang op på den og kørte knirkende og hvinende ned mod Hygind. Han skulle ikke have noget af at tale med mor. Leif og jeg løb ind i skoven og ventede på, at Nakkebageren var kørt, inden vi kom frem igen. 

Den stod på skæld ud, da vi endelig kom ind. Der var ikke frisk nybagt franskbrød med smør og sukker på programmet, som der ellers normalt var, når der var frisk brød. Og vi fik heller ikke et bolsje af Nakkebageren, som vi plejede at få. Heller ikke de næste par gange han kom. Men heldigvis glemte han snart hændelsen igen, så vi vendte tilbage til de sædvanlige bolsjeprocedurer. 

Sådan endte slaget i brød- og verdenskrigen på Skræppedalsvej. Der var ikke rigtig nogen vindere. Alle blev vel tabere. Helt ligesom det meste af skyttegravskrigen under Første Verdenskrig udspillede sig. Og Keld Bom. Han kom selvfølgelig tilbage igen nogle dage efter og fik mor til at læse nogle cowboyblade højt for os. Og nye ideer og fantasier. Jo, dem havde han stadig mange af, men fortællingerne om dem, må vi have til gode til en anden god gang.

Nu er der blot at ønske Godt Nytår til ikke blot Keld, Ib, Leif, Bo, grandniecerne og grandnevøen, men til alle, der hører eller læser denne historie.

Fortsættes – måske - en anden god gang… 

Udsigten fra Skræppedalsvej over
Husby Mose og Moserenden mod "Bondero"

Kapitel 4 

Den uheldige springstøttesoldat 
Det var en dejlig sommerdag. Solen stod højt på den skyfri blå himmel. Græsset var grønnere end grønt på engen og i mosen. De flotte toppede viber vendte vinger. Skiftevis viste de oversiden og undersiden af deres vinger frem, når de fløj op fra deres reder på den lille holm ude i mosen. Hvid, sort. Hvid, sort. Sådan oplevede vi hver sommer vibernes flaksen over deres reder i Husby Mose. 

Denne dag var vi nu ikke kommet ned i mosen for at se på viber. Jeg – altså Ib - husker ikke helt, hvilket år det var, men det må have været i starten af 1960´erne. Datoen husker jeg derimod helt eksakt. Det var nemlig min fødselsdag den 4.juli, på USA´s uafhængighedsdag. Og den dag hvor mor og far, jeres oldeforældre – Nina og Peter Emil – også har fødselsdag. Tre på række.

Mine to brødre kom ikke med i rækken, men fejrer dog fødselsdag i juli. Leif Emil den 10. juli. Bo den 21. juli. En rigtig sommerfamilie.

Da vi i familien havde tre fødselsdage den 4. juli, havde vi altid gæster på min fødselsdag. Det havde vi også denne dag, som jeg nu vil fortælle om.

Keld Bom var som så ofte før kommet op fra Hygind for at lege. Noget af det sidste vi havde hørt om i lærer Tagesens historietimer i Husby Skole, inden vi gik på sommerferie, var den danske hærs indfald i Ditmarsken i år 1500. Ditmarsken ligger ved Ejderfloden tæt på den danske grænse i det område, der nu er det nordvestlige Tyskland.

Den daværende danske kong Hans var også konge af Norge og Sverige. Han kunne ikke få land nok. Derfor ville han overvinde det dengang uafhængige bondesamfund Ditmarsken og erklære sig som hertug af dette område.

Ditmarsken er et pandekagefladt marskområde, som afvandes af en masse kanaler og floder. Netop dette skulle vise sig at blive fatalt for kong Hans´ tropper, og mange hundrede år senere for Keld Bom. Ikke i Ditmarsken for Keld Bom, men i Husby Mose.

Da Kong Hans´ tropper trængte ind i Ditmarsken, trak ditmarskerne sig tilbage til deres lands yderste sumpede marskegne ud mod den tyske del af Vadehavet. De danske tropper forfulgte dem. Kongen og hans mænd var optimistiske og forventede en hurtig sejr. Men så slog vejret om. 

Naturen erklærede krig mod kong Hans’ felttog. Frosten blev afløst af regn og tøsne. Det blev næsten umuligt at færdes i de sumpede egne. Samtidig lukkede ditmarskerne op for sluserne, så alle kanaler blev fyldt med vand og blev meget bredere. 

Ditmarskerne havde selv springstøtter, så de kunne hoppe over kanalerne og de brede vandløb. Springstøtter var nogle lange stave med en tværgående plade for enden. Den tværgående plade forhindrede springstøtten i at synke til bunds i kanalernes mudder og dynd. Hvis man laver en springstøtte, skal man huske den vandrette plade. Det lærte Keld Bom, Leif Emil og jeg på den hårde måde. Men vi skal først lige have afsluttet kong Hans´ felttog i Ditmarsken.

Den danske hær brød sammen under ditmarskernes springstavsangreb henover kanaler og grøfter. Resterne af den kongelige hær forsøgte panisk at flygte fra de kæmpende ditmarskere og druknedøden i marsken. 

Kong Hans led et ydmygende nederlag, ligesom Keld Bom mange hundrede år senere også oplevede en ydmygelse, fordi vi havde glemt at sætte tværplader på vores springstøtter. 

Så tilbage til den 4. juli, hvor vi fejrede tre fødselsdage, havde familiebesøg, og hvor Keld Bom var kommet for at lege. 

Det vi i skolen havde hørt om slaget i Ditmarsken fik os til at beslutte, at dagens leg skulle handle om netop dette slag. Vi måtte bevæbnes. Og for en gangs skyld skulle vi ikke være danske soldater. Vi skulle være ditmarskere. Det var jo dem, der havde vundet. 

Bevæbningen skulle være kårder, pistoler og springstave. De våben havde vi lige ved hånden. Det var blot at gå ind i nøddeskoven fem meter fra vores hus og skære nogle tynde nøddepinde. Dem kunne vi bruge til kårder. Så skulle vi finde nogle tørre udgåede trærødder med en rodknude, der kunne være kolben på en pistol. Rodknuden skulle have en gren, vi kunne knække af i passende længde til pistolløb. Sådan tre pistoler fandt vi hurtigt. Det gjorde vi jo så tit. Endelig skulle vi finde tre omtrent 4 centimeter tykke og 3 meter lange nøddegrene, som vi kunne bruge til springstøtter. Dem fandt vi også hurtigt og fik savet over.

Her var det så, vi begik den fejl, der senere skulle vise sig fatal. Vi glemte at sætte en tværplade for enden af springstøtterne. 

Nå, nu var vi så bevæbnede som ditmarskere, der skulle slå de indtrængende tropper tilbage. Vi trak os skarpt forfulgt af vores fantasis danske lejesoldater ud i den sumpede og kanalgennemskårne Husby Mose, blot 3-400 meter fra vores hjem. Her undslap vi let fantasisoldaterne. Fægtede med dem og også med hinanden. Hold da op, hvor gjorde det ondt, når vi ved en fejl blev ramt over fingrene af en modstanders svirpende elastiske nøddetræskårde.

Når vi blev omringet af fantasisoldaterne, slap vi væk ved at sætte vores springstave ned på bunden af Moserenden og svinge os over. Det gik godt. Mange steder var der fast sandbund, så vi kunne sætte springstøtten ned midt ude i Moserenden og svinge os over på modsatte bred, hvor ingen af fjenderne kunne følge efter os. 

Nej, hvor havde vi det sjovt! Sjovt lige til Keld Bom ville sætte over et sted, hvor renden var bred og bunden usynlig. Her var der ikke sandbund, så springstaven uden tværplade sank ned i bundens mudder og dynd. 

Keld blev hængende ude midt over renden, omklamrende sig til nøddestaven, der sank dybere og dybere ned i mudderet. Keld Bom gled langsomt ned i vandet, der her var dybt og fyldt med mudder. Nogle af husene i Husby havde dengang kloakudløb og toiletudløb direkte gennem Moserenden ud til Tybrind Vig i Lillebælt. 

Keld Bom kom helt under i vand og mudder. Leif og jeg fik ham trukket op. Han var fra top til tå dækket af et tykt lag mudder. Kun øjnene var synlige. Vi skyndte os selvfølgelig at løbe hjem, så Keld kunne blive renset. Keld løb forrest. Den første han mødte hjemme var en af fødselsdagsgæsterne, vores onkel Valter gift med vores moster, mor Ninas søster Ketty.

”Hvad er der dog sket med dig, Ib?” spurgte Valter. Han kunne ikke se, hvem der gemte sig inde bag alle mudderkagerne.

”Det er Keld,” fortalte Leif ham, da han og jeg efterfølgende kom til.

”Sikken han stinker. Han kan ikke komme hjem sådan, og han kan ikke komme ind”, mente Valter. 

Valter tog derfor en vandslange og spulede Keld Bom, så det værste mudder kom af. Heldigvis var det jo en varm sommerdag, så Keld frøs ikke. 

”Så må du hellere køre hjem og få tørt tøj på”, beordrede Valter. 

Med vådt hår, vandfyldte gummistøvler, våd trøje og bukser kørte Keld Bom på sin lille blå hvinede og knirkende cykel og med vand og mudder dryppende efter sig ned mod Hygind. Hvordan det gik, da han kom hjem, ved jeg ikke, men han blev nok ikke rost af Hjalmar og Gudrun for sin krigsindsats i Husby Moses Ditmarsk. 

Våbnene blev smidt væk. Vi kunne altid lave nye. I stedet nød Leif og jeg fødselsdagen med varm chokolade og smurte boller og lagkage. Vi havde nye slag at kæmpe sammen med Keld Bom, når han engang var kommet sig over sin forsmædelige neddypning i moserendens vand og mudder. Men de historier kan måske blive fortalt en anden god gang.

Nu er der blot at ønske alt det bedste for 2022 til ikke blot Keld, Ib, Leif, Bo, grandniecerne og grandnevøen, men til alle, der hører eller læser denne historie. Måske fortsætter historierne om Keld Bom i det nye år. Hvem ved…? 

Ovenstående fortællinger har jeg lavet til mine grandniecer og grandnevø. Grandniecerne og grandnevøen er min mellemste bror Leifs børnebørn. Leif har gennem årene diverteret sine børnebørn med mere eller mindre fantasifulde historier, hvor vores værdsatte skole- og legekammerat Keld var i centrum. Nu har Leif desværre mistet stemmen og kan derfor ikke fortælle mere. Derfor har jeg skrevet mine egne udgaver af fortællingerne om vores lege med Keld Bom. Så kan historierne blive læst for Leifs børnebørn.

Ib Hansen 7.12.2021

onsdag den 1. december 2021

Hårdt ramt af sten


Lille og tilsyneladende ubetydelig. Pludselig lå den der, lige foran snuden på mine vandrestøvler. Wauw! ”Tag mig med”, nærmest råbte den til mig. 

70 millioner år gammel flint. Tilvirket til et våben for 7000 år siden. Strømlinet, spids og skarp. Og med tilvirkningsmærker fra våbensmedens tryk på den sprøde flint. En pilespids der taler til mig og fortæller om de mennesker, der levede og jagede ved min barndoms kyster ved Tybrind Vig på Vestfyn. Ud over våben og flintredskaber er der også fundet skeletter, både og redskaber på bunden af Tybrind Vig.


Et pilespidsfund er ikke noget unikt eller overraskende. Slet ikke her på bredden af Tybrind Vig. En af mine fætre har gennem tiden fundet masser af opskyllede efterladenskaber fra den boplads fra Ertebølletiden, der nu ligger på bunden af vigen nogle hundrede meter fra kysten. Men lige spændende er det hver gang at finde noget, der fortæller om mennesker og deres kamp for tilværelsen op gennem tiderne. Tænk at holde noget i hånden, som er tilvirket af et menneske for omkring 7000 år siden. Et menneske som også har bevæget sig rundt i det landskab, jeg nu vandrer rundt i. 



Skelet fundet på bunden af Tybrind Vig

Gennem tiden har sten givet mig mange oplevelser både her og hisset. I det følgende vil jeg i nogenlunde historisk kronologisk orden fortælle om nogle af mine største oplevelser med sten. Sten der har stimuleret min historiske fantasi, indlevelsesevne og nysgerrighed på, hvordan mennesker gennem tiderne har levet af og med naturen og samtidig har sat sig konkrete kulturelle aftryk. 

Forvandle de hårde sten til brød og ånd
Jeg startede med at fortælle om en omkring 7000 år gammel sten fra hjemlandets kyst. En kyst, hvor Ertebøllefolket jagede og fiskede for at skaffe sig det daglige brød.

Nu går vi længere frem i historien til Kreta til tiden fra for omkring 4000 år siden. På den tid var den minoiske middelhavskultur på sit højdepunkt. Det er lige, så de små hår rejser sig på armene, når jeg tænker på den unikke fornemmelse, det var, da jeg i en sommerferie gik rundt i stenresterne efter kong Minos´ palads i Knossos på Kreta. Legenden om sagnuhyret Minotauros kom virkelig til at stå lyslevende, mens jeg vandrede mellem paladsets sten.


Knossos var det politiske centrum for den minoiske rige kultur fra for cirka 5.100 år siden og frem til for cirka 3.500 år siden. Men så eksploderede vulkanøen Thera, og området omkring Kreta blev ramt af en række naturkatastrofer. Ulykkerne gav det minoiske rige et uopretteligt knæk, og riget gik hurtigt under. Thera var oldtidens navn for den ø, der i dag hedder Santorini. Vulkanudbruddet på Santorini får mig altid til at tænke på den bibelske fortælling om Ægyptens 10 plager.

Moderne forskning har nemlig efterhånden påvist eller sandsynliggjort, at mange af de 10 bibelske plager, der ramte Egypten for omkring 3500 år siden muligvis har en naturvidenskabelig forklaring. Nogle forskere har konkluderet, at der cirka 1665 år før Kristus fandt et stort vulkanudbrud sted på den græske ø Santorini, der ligger 400 km nord for Egypten. Da vulkanen Thera gik i udbrud, skete der som nævnt en stor eksplosion. Vulkansk aske og pimpsten blev spyet ud i atmosfæren. Fra Santorini bragte en nordvestenvind efter denne teori sandsynligvis asken ned til Egypten, hvor den blokerede for sollyset og skabte det mørke, som israelitterne mente var Guds 9. plage.


Et andet vulkanudbrud, der fik afgørende betydning for aflivningen af en blomstrende kultur, var Vesuvs udbrud i år 79 efter Kristus. Pompeji og flere andre byer blev dækket af tykke lag af aske og sten. Efterfølgende har udgravningerne i Pompeji givet os mulighed for at gå rundt i byen og få ”et fastfrossent indblik” i borgernes dagligliv, kulturliv og religiøse liv. Selv om det nu er over 40 år siden, jeg har gået gennem Pompejis brostensbelagte gader og langs byens stenhuse, kan jeg få helt kuldegysninger af at tænke på, hvor spændende det var at besøge denne gamle oldtids- og kulturby.

Anråbelse om hjælp fra højere magter
Med beskrivelsen af besøget i Pompeji kom jeg til at gå lidt for langt frem i tid. Så tilbage på det kronologiske spor.

Menneskene har altid over alt i verden og til alle tider levet i pagt med naturen. Været afhængig af naturen. I den forbindelse kommer jeg til at tænke på en tidlig formiddag omkring 1970, hvor jeg i dagens tidlige lys stod målløs og kiggede udover kalkstensplateauet Salisbury Plain i det sydvestlige England. Det var Stonehenge, jeg kiggede over mod. Sammen med en interrailkammerat var jeg på vej hen for at besøge dette unikke fortidsminde. Efter togturen til London tomlede vi rundt i Sydengland og var stået af et lift, der havde bragt os fra et Youth Hostel i domkirkebyen Winchester ud på Salisbury Plain.


Førsteindtrykket af de mægtige i modlyset mørke himmelstræbende sten er uudsletteligt prentet i min hukommelse. Ved dette mit første besøg ved Stonehenge var der ikke megen turist tingel tangel over stedet. Vi kunne gå rundt mellem de kæmpemæssige sten og klappe på dem. Imens kunne vi tænke på de druider, der blandt de tonstunge op til fire meter høje sten har anråbt de højere magter om at støtte og styrke deres folk. De anråbte først og fremmest den livgivende sol om vedblivende at fortsætte sin daglige tur over himlen i stadig større og varmere cirkler til gavn for årets vækst. 

Stonehenge har en lang og kompliceret bygningshistorie. Først blev der for cirka 5000 år siden opført en vold og gravet en voldgrav. Indenfor blev der rejst en cirkel af træpæle. For cirka 4500 år siden blev anlægget så udbygget med et kæmpe stenanlæg. Fra Wales blev 82 blålige 4 ton tunge diabassten slæbt og flådet til Stonehenge, hvor de blev rejst i den dobbeltcirkel, som kan ses endnu.

Mit seneste besøg ved Stonehenge mange år efter sammen med min kone var også en stor oplevelse. Men slet ikke på samme niveau som første gang. Det var, som om al turisthalløjet, kioskerne om end nedgravede og særlig afspærringerne gjorde hele det fantastiske anlæg mindre. Men stenene fortæller fortsat fantastisk historie. 

En civilisationens vugge
Som indledning til mit sidste studieår tog jeg midt på sommeren 1974 på rejse i Ægypten. Det sidste studieår var afsat til, at vi kunne gøre vore linjefag færdige. Jeg havde geografi og historie som linjefag, så Ægypten var et velvalgt rejsemål.


I Ægypten oplevede jeg at blive ”tiltalt” af sten her og der og alle vegne. Sten bearbejdede til åndelige formål. Og sten med praktiske funktioner, som stenene i den dengang blot 4 år gamle Aswandæmning. Sikken oplevelse at stå inde midt i denne monumentale stendæmning, mens Nilens tunge vandmasser buldrede gennem vandkraftværkets turbiner, der skaber energi til det fattige land. Aswandæmningen er bygget af sten og ler. Stenene alene udgør, hvad der svarer til 17 store pyramider.


Min tur i 1974 foregik med passende stop undervejs med tog gennem Nildalen fra Cairo til Aswan. Undervejs besøgte jeg Sfinksen og pyramiderne i Giza bygget for omkring 4.500 år siden. Ved dette mit første besøg i Giza var jeg ikke inde i en pyramide. Det rådede jeg bod på mange år senere.


På vejen syd over fra Cairo besøgte jeg også den gamle hovedstad Memphis. Memphis ligger i Nildeltaets sydligste spids. Her ligger denne hovedstads faraoners gravanlæg Sakkara. Jeg husker det, som det var i går, da jeg under den brændende sol gik gennem den støvede ørken rundt om trinpyramiden i Sakkara. Trinpyramiden er bygget for faraoen Djoser for omkring 4.600 år siden. På et tidspunkt, hvor stenalderfolket, i det vi nu kalder Danmark, fortsat arbejdede og jagede med flintredskaber. Sikken fantastisk oplevelse at se, hvordan sten med datidens simple teknologi blev tilvirket og stablet i store trin for at skabe et rum og en ”affyringsrampe”. En ”affyringsrampe” med det formål, at den afdøde farao behørigt og behageligt kunne påbegynde sin rejse til det evige liv i de dødes rige. 



På turen rundt om pyramiden oplevede jeg, en lille ørkenræv der stak sit spidse hoved ud fra en hulning mellem trinpyramidens sten og kiggede nysgerrigt på mig. ”Hvad vil du?” Jeg kan fortsat se den for mig her mange år efter.



Hele turen i Nildalen var som mange af mine senere ture rundt i Danmark og i verden præget af sten. Sten med store fortællinger og formidable store oplevelser, som for eksempel klippegravene i Kongernes Dal, de 19,5 meter høje og 2.350 år gamle Memnos-kolosser, hvor vinden gennem statuernes hulrum, engang fik dem til ”at tale”. Dronning Hatshepsuts omkring 3.500 år gamle mægtige og underskønne stentempel, som jeg besøgte på min vej på æselryg over bjergene til kongegravene i Kongernes dal på vestbredden af Nilen.




Men ingen af alle disse spændende oplevelser kunne slå oplevelsen ved at vandre gennem Karnaktemplets søjlehal med de 134 runde himmelstræbende 21 meter høje sandstenssøjler. Karnaktemplet er en helligdom beregnet til iscenesættelse af faraonernes rolle som folkets talsmænd over for guden Amon-Ra og alle de andre guder, som skulle sikre solens gang over himlen, sikre Nilens årlige oversvømmelser medbringende frugtbar slam og dermed sikre rigdom og lykke for Nildalens befolkning. 

Karnaktemplets søjlehal spiller for øvrigt en større rolle i ”Døden på Nilen”, der er en filmatisering af Agathe Christies kendte kriminalroman af samme navn. Templet ligger i den af Ægyptens tidligere hovedstæder, der i oldtiden hed Theben. Nu hedder byen Luxor.

Karnaktemplet blev påbegyndt for 3.500 år siden af faraoen Thutmosis den Første. Af omkring 30 efterfølgende faraoer blev templet gennem mange århundreder løbende udbygget helt frem til ganske kort tid før vores tidsregning. Karnaktemplets himmelstræbende søjler, men massive tunge søjler tænker jeg altid på, når jeg besøger gotikprægede domkirker med smukke kanellerede stensøjler, der tvinger mit blik opad.

Kannelering er en teknik, hvor der laves lodrette tætsiddende riller i søjleskafterne. Det var ikke en teknik, ægypterne brugte. Kanneleringsteknikken i vore store europæiske og danske kirker har vi fra grækerne. Grækerne ønskede at skabe et optisk bedrag, der synsmæssigt får tunge massive søjler til at tage sig slanke, elegante og himmelstræbende ud. For øvrigt også en teknik, der nutidigt er blevet brugt i modebranchen som en optisk slankende foranstaltning i påklædning!




Skyggen, køligheden og roen i Karnaks søjlehal minder mig om stenefterligningen af en skyggefuld appelsinlund i den store moske La Mezquita i Cordoba i Spanien. Besøget i denne appelsinlund betragter jeg som værende blandt mine allerstørste stenoplevelser.

La Mezquita blev bygget, da maurerne herskede i Spanien. Moskeen blev påbegyndt i år 780 efter Kristus på ordre fra kaliffen Abd Al-Rahman. Det var kort tid efter den mauriske erobring af Spanien.

Taget i moskeen bæres af 1293 søjler lavet af granit, jaspis og marmor. De høje slanke søjler står den dag i dag i lange lige rækker, der er forbundet af rød-hvide buer i symmetrisk form. Det er et ualmindeligt smukt syn at betragte og bevæge sig gennem denne skov af søjler. Et syn der ikke er ødelagt af, at den spanske kong Carlos i 1523, lidt over et kvart århundrede efter maurernes fordrivelse fra Spanien, besluttede at opføre en kristen katedral midt inde i søjleskoven. Tvært i mod er det en helt særlig oplevelse at måtte bevæge sig gennem islamisk kunst og arkitektur for at betragte kunsten og arkitekturen i den kristne katedral.

Det guddommelige
Nå, nok med disse afvigelser fra den lige kronologiske vej. Vi skal videre ad vores stenbelagte rejse gennem historien. Men jeg skal dog lige gøre Ægypten færdig, selv om Ægyptens historie og geografi selvfølgelig er noget, jeg aldrig bliver færdig med. Ved et senere besøg i Giza sammen med min kone og datter kravlede vi krumbøjede ad den lange, snævre og stejle gang op til kongekammeret midt inde i en af de omkring 140 meter høje pyramider.


Fremme i gravkammeret beundrede vi den tomme smukt forarbejdede granitsarkofag, hvor faraoen har været gravlagt. På trods af luftkanalerne var der en egenartet lugt. Luften var varm og trykkende selv inde midt blandt de 2 millioner tonstunge stenblokke, som hver vejer omkring 2 ½ ton. Turen på knæ gennem pyramiden var på en gang både skræmmende og fascinerende. En kæmpe oplevelse med tonstunge sten både over, under og til siderne.

Vi følte os ikke trykket. Vi var jo fysisk på vej gennem ufattelig historie om 100.000 mennesker, der gennem en snes år arbejdede hårdt for én mand, nemlig faraoen der skulle gravlægges der. Uanset denne fine oplevelse har jeg blandt de store ægyptiske monumenter fortsat Karnaktemplet som yndlingsstedet blandt mine ægyptiske favorit stensteder. 

Efter således at være afsporet af maurernes unikt smukke stenarkitektur springer vi lige tilbage til romertiden. Heldigvis har jeg været rigtig mange steder med spor af romernes fantastiske arkitektur- og ingeniørkunst i brug af sten. Men vi tager bare lige et par markante eksempler.






Lad os starte med Pantheontemplet i Rom. De første gange vi var i Rom, var vi blot lige inde i det og beundrede overordnet set bygningens smukke indre. Men efterhånden som vi har besøgt Pantheon nogle gange kom der flere og flere lag på oplevelsen.

Pantheon er det eneste af Roms antikke bygningsværker, der er bevaret intakt til vore dage. Det er særligt matematikken, geometrien og arkitekturen, jeg beundrer ved bygningen. Hvordan det er lykkedes med datidens enkle værktøjer og hjælpemidler at opføre en bygning, som står endnu næsten 2000 år efter.

Telmplet blev først opført under kejser Augustus år 27 før Kristus og siden ombygget år 124 efter Kristus af kejser Hadrian til den form, vi ser i dag.

Oprindelig var Pantheon et tempel for alle de guder, romerne kunne anråbe i håb om at sikre sig det daglige brød, rigdom og lykke. Pantheon har en helt betagende rumvirkning. En cylindrisk bygning med en perfekt kuppel ovenover som tag. Bygningens højde og diameter er nøjagtig den samme, nemlig 42,4 meter. Og kuplen udgør nøjagtig halvdelen af bygningens samlede højde. Hvis kuplens runding fortsatte til templets gulv, ville den udgøre en perfekt kugleform. Et guddommeligt tempel i al sin geometriske skønhed i sig selv. Utroligt, hvordan man for 2000 år siden kunne bygge en sådan perfekt kuppel, der stadig svæver over vores hoved.

Pantheon er et fornemt eksempel på romernes ekvilibristiske arkitektur- og ingeniørkunst og brug af materialer. Templets forhal består af 24 græske korintiske 14 meter høje marmorsøjler. De glatslebne søjler er fordelt i otte rækker med tre i hver række. To vældige originale antikke bronzedøre fører videre ind i bygningen. Bygningens hovedbestanddel er en teglbeklædt betoncylinder med marmorgulv. Kuplen – ligeledes af beton – vejer cirka 5000 ton og hviler kun på den cylinderformede mur. Pantheon er sten i mange udgaver som for eksempel marmor, tegl og romersk beton sat sammen i smukke former, der matcher bygningens guddommelige formål. 

Nu må min fascination af ingeniør- og arkitekturkunsten ikke forstås som, at jeg ikke synes om Pantheons indre. Tvært imod. Der er masse af smuk kunst. Blandt andet er Thorvaldsen repræsenteret. Han skabte i 1825 Pantheons marmorgravmæle for kardinal Ercole Consalvi. 




Sidst vi var i Rom, besøgte vi Pantheon flere dage i træk. Vi havde indlogeret os på Hotel Albergo Cesari midt i byen, meget tæt på Pantheon. Specielt om morgenen inden det store turisttræk kunne vi mål- og åndeløse suge den 2000-årige perfekte bygnings megen skønhed til os. På vejen mellem hotellet og Pantheon bevægede vi os hver gang forbi Hadrians tempel, hvis facade tog sig godt ud i tusmørke og månelys.

Når Pantheon har overlevet stort set uændret til vore dage, skyldes det, at den blev gjort til kristen kirke allerede år 609.

Brød og skuespil
Rom har ufatteligt mange oplevelser at give af. Gåturen fra amfiteateret Colosseum fra år 75 e.Kr forbi den nærliggende Konstantin-triumfbue fra 312 e.kr og ad Forum Romanums stenbelagte gader op til Capitol er uforglemmelig.
 

Turen går forbi torve, templer og pladser med mulighed for at klappe sten og søjler af alle mulige farver, teksturer og strukturer.

Den tur er i sig selv en rejse værd. Det er en tankevækkende rute, der fortæller om vores komplicerede menneskesind. Fra rå bestialsk bloddryppende underholdning i Colosseum forbi krigsmindesmærker til Forum Romanum, hvor Cicero og andre retoriske begavelser holdt deres åndfulde og begavede taler. Men nu ikke mere om sten i Rom. Vi må videre op gennem historiens mange spændende stensteder.

Holde mennesker inde og holde mennesker ude
Men lad os alligevel dvæle lidt ved romerne. Nu dog i en af de yderste dele af det kæmpe romerske rige, nemlig i grænseegnene mellem England og Skotland. Mens vi endnu som studerende boede på Nordre Kollegium i Kolding, købte min daværende sønderjyske forbindelse og nuværende kone Anne Marie i 1976 sin første bil. En flunkende ny rød Fiat 127. 

I 1978 tog vi, nu bosiddende i Bramdrupdam, på langfart i den lille røde Fiat. Gennem Holland, Belgien, Frankrig og England. Jeg glemmer aldrig den store oplevelse, det var at køre turen fra Lake District Nationalpark og Carlisle tværs over England til Newcastle. Her kørte langs den 1900 år gamle romerske grænsemur Hadrians Wall. Billedet af den knaldrøde lille Fiat 127 stående i kontrast til et af den romerske stenmurs algeklædte grå vagttårne er for altid prentet i mit indre.


Hadrians Wall strækker sig 120 kilometer over det smalleste stykke af England. Muren snor sig gennem smuk og varieret natur med dale, søer, grønne græsgange og viltre klippeformationer. Flere steder er det muligt at gå langs muren, ligesom det er muligt at besøge rester af murens 14 romerske forter og mange vagtårne.

Denne romerske grænsemur blev begyndt år 122 efter Kristus, omtrent på samme tidspunkt hvor Hadrian ombyggede Pantheon i Rom. Formålet med muren var at beskytte det romerske Britannien mod vilde skotske stammers plyndringstogter ind i Romerriget. Muren skulle give fred, markere grænsen og skabe økonomisk stabilitet. Det har vi hørt så mange gange både før og siden. Historien indeholder mange eksempler på magthavere, der ville spærre af for udefrakommende eller ville spærre deres egen befolkning inde. Som regel har de ikke haft held med det.

Den Store Mur
Det er til at fatte, at man i gamle dage byggede mure omkring byer for at holde fjender ude. Men det er ufatteligt, at et rige som Kina kunne opføre mere end 6000 kilometer mure for at holde beredne mongolske krigeriske stammer ude. Det er en myte, at murene kan ses fra Månen. Men de mange mere eller mindre sammenhængende grænsemure udgør tilsammen så stort et bygningsværk, at man for eksempel fra rumstationen i 350-450 km højde kan se dem.





De første mure blev opført for 2400 år siden, i 400-tallet før Kristus. Tilsammen kaldes murene Den Store Mur eller Den Kinesiske Mur. Muren blev vedligeholdt og udbygget gennem årene helt frem til 1600-tallet efter Kristus. Da manchuerne fra nord i 1644 efter Kristus erobrede Kina, gik gigantmuren i forfald. En stor del blev revet ned og brugt som byggemateriale til huse, skoler og nye mure. Som forsvarsværk har muren haft sin betydning, men ikke noget i forhold til det kæmpeslid, tusinder og atter tusinder af fattige mennesker har lagt i den.

Storheden, sliddet og skønheden blev vi meget bevidste om, da vi på en tur til Kina i 2015 gik en tur på en renoveret del af Den Store Mur. Hold da op, hvor var det spændende at gå på flere tusinde års slidmærkede sten, slidt af vagter og rejsende på murens brede top. Vi var også så heldige at komme til at sidde i den tovbanekabine, som den amerikanske præsident Clinton sad i, da han under et besøg i Kina i lighed med os også skulle op på bjerget for at gå på Den store Mur. Så bliver det vist ikke større! 

Oppe på muren kom jeg i snak med et kinesisk ægtepar. Konen fortalte, at hun havde slør på for at undgå at blive solbrun. I Kina er det fint at være så hvid som muligt. I Danmark stræber vi efter at blive solbrune. Sådan er verden så forskellig. 

I Danmark har vi også masser af eksempler på mure og volde, der skulle holde folk inde eller ude. Steder det er givende at besøge. Tænk blot på Dannevirke, der blev påbegyndt 400-500 år efter Kristus. Bygget af sten og primært jord tværs over Den Jyske Halvøs smalleste sted. Dannevirke ligger nu i Tyskland. 


Guddommelig hyldest
Når jeg skal beskrive min fascination af sten, er der selvfølgelig mange kirker og domkirker i ind- og udland, jeg kunne have lyst til at skrive om. De danske landsbykirker bygget af rå marksten, kløvede marksten og tilhuggede kvadersten. Eller de mange kirkegårdsmure opført af marksten. De kirkelige sten er indsamlede af krumbøjede og forslidte bønder, bønderkarle og husmænd. Hvilken kæmpeindsats. Det tænker jeg tit på under mine mange nysgerrige besøg i danske kirker.





Jeg kan under mine besøg i domkirker, katedraler og store kirker i ind- og udland blive helt overvældet af den megen skønhed, der er lagt i at skabe disse guddommelige rum. Men jeg tænker også på det store slidsomme og ofte farlige arbejde, der er udført af krumbøjede bygningsarbejdere. Helt i lighed med det arbejde der blev udført ved skabelsen af Stonehenge, Karnak, pyramiderne og alle de andre historiske bygningsværker.


Blandt de mange kirkemuligheder jeg har besøgt og kan vælge imellem til denne fortælling, har jeg valgt "Santa Maria del Mar” i Barcelona. Ligesom så mange andre blev jeg for nogle år siden særligt fascineret af netop denne kirke efter at have læst Ildefonso Falcones medrivende roman ”Havets Katedral”, der foregår i Barcelona i 1300-tallet. Derfor har vi under flere af vore besøg i Barcelona besøgt netop denne kirke.

”Santa Maria del Mar” er bygget mellem 1329 og 1383 efter Kristus og er er enestående eksempel på catalansk himmelstræbende gotik. Den gotiske arkitektur lader virkelig lyset komme til orde. Blandt mange andre smukke ting, er det først og fremmest lyset, der betager mig. Middelhavets lys, der gennem vinduer og åbninger trænger ind i rummet, er for mig kirkens smukkeste udsmykning. 



”Havets katedral” handler blandt andet om Barcelonas havns fattige fragtmænd, bastaix´erne, der frivilligt bidrog til byggeriet ved at slæbe store stenblokke fra Montjuïcbjerget til kirkens byggeplads. De stenslæbende krumbøjede bastaix´er er hædret ved afbildninger på kirkens indgangsdør. Det gav mig en helt særlig følelse første gang jeg i kirken strøg hen over en af bastaix´ernes tunge sten.




Den tyske digter Bertolt Brecht (1898-1956) må ganske givet have været meget tilfreds med, at stenbærerne har fået en så fremtrædende hædring på kirkens front.

Husk dem, der har slidt og slæbt
Denne fortælling kunne sagtens være meget længere. Jeg har mødt tusindvis af fortællende sten. Hvad kunne være mere passende end at bruge Brechts digt ”En læsende arbejder spørger” som afslutning. 

Digtet har tilknytning til Danmark, da det i 1940 blev publiceret i Brechts digtsamling ”Svendborger Gedichte”. Brecht boede i Svendborg under sit eksil fra Tyskland.

Det er værd at huske på, at ved ethvert byggeri har der været nogen, der konkret har slidt og slæbt for at udføre den praktiske del af arbejdet.

“Hvem byggede Theben med de syv porte?
I bøgerne står kongers navne. 
Har kongerne da slæbt klippeblokkene sammen?
Og Babylon, der blev ødelagt så tit, 
hvem genopbyggede den hver gang?
I hvilke huse
i det guldskinnende Lima boede de, 
der byggede byen? 
Og den aften, da den kinesiske mur var færdig,
hvor gik murerne så hen? 
Det store Rom er fuldt af triumfbuer.
Hvem rejste dem? 
Hvem triumferede Cæsarerne over? 
Boede folk i det højtbesungne Byzans kun i paladser?
Selv i det sagnomspundne Atlantis 
brølede de druknende dén nat, 
da havet opslugte byen, på deres slaver.

Den unge Alexander erobrede Indien.
Han alene? 
Cæsar slog gallerne.
Havde han i det mindste ikke en kok med sig?
Filip af Spanien græd, da hans flåde
var gået under.
Græd ingen andre?
Frederik den Anden sejrede i syvårskrigen.
Hvem sejrede foruden ham?

Hver side en sejr. 
Hvem tilberedte sejrsmiddagen?
Hvert tiår sin store mand.
Hvem betalte omkostningerne?

Så mange beretninger.
Så mange spørgsmål”.

Af Bertolt Brecht, 1939 og 1940.

Her bliver hans originale digt oplæst på et smukt distinkt tysk:

Ib Hansen, 1. december 2021