Den lille dåbspige som voksen kvinde |
torsdag den 23. februar 2023
Landbopigens dåbsnavn gik i glemmebogen
onsdag den 22. februar 2023
Kirkegårdens mystik
På Bramdrup Kirkegård lige vest for kirken - mellem kirketårnet og stenmindehøjen for de faldne soldater i slaget ved Kolding 23. april 1849 - ligger en stor flot granitmindesten.
Det er der i sig selv ikke noget mærkeligt i. Det, der får tankerne til at flyve, er, når man læser, hvem gravstenen er et minde over.
Den er et minde over Helene og Gustav Lind, der døde henholdsvis 1980 og 1984. Helene og Gustav Lind boede til sidst i deres liv på Trappergården i Strandhuse. Det var dem, der skænkede deres bolig med omliggende æbleplantager til det, der nu er blevet til Kunstmuseet Trapholt.
En stor del af sit liv drev Gustav Lind en tandlægepraksis i Amsterdam i Holland. Han startede arbejdet der i 1911 og fortsatte i Amsterdam i 33 år. I 1919 giftede han sig Helene Elisabeth Hansen, der også var tandlægeuddannet.
På ferier på hjemegnen i Danmark blev ægteparret Lind meget betagede af landskabet og udsigten over fjorden fra det sted, hvor nu Kunstmuseet Trapholt ligger. Midt i 1930'erne opkøbte de store arealer ved Trapholt, opførte en sommerbolig og anlagde en smuk have. Da de flyttede hjem til Danmark i 1944, indrettede de sommerboligen til helårsbolig og begyndte at drive æbleplantage. Det var denne ejendom og dette areal, de skænkede til det, der i dag er blevet til Kunstmuseet Trapholt.
Men det forklarer stadig ikke, hvorfor deres gravsten kan ses på Bramdrup Kirkegård?
Forklaringen skal findes i området ved Gl. Kongevej og Heimdalsvej på bakken over Marielundsøen i Kolding. Her lå engang en nu nedlagt gård "Mejersminde". Alle villaerne på Heimdalsvej ligger på denne gårds tidligere jordtilliggende. Gustav Lind og hans bror Niels Peter var født på denne gård. Deres forældre var Johannes og Bodil Marie Lind, hvis gravsten står på familiegravstedet på Bramdrup Kirkegård sammen med deres to sønners og svigerdøtres gravstene.
Men hvorfor har familien Lind fra "Mejersminde" fra Gl. Kongevej-Heimdalsvej et gravsted på Bramdrup Kirkegård?
Det kommer sig af, at "Mejersminde" lå i det område, der gennem århundreder var en del af Bramdrup Sogn, men som i 1930 blev udskilt fra Bramdrup Sogn og sammenlagt med Kolding Købstad. Ejeren af "Mejersminde" Johannes Lind var en aktiv mand, der blandt andet var medlem af Harte-Bramdrup Sogneråd. Så da Johannes Lind døde i 1929, var det helt naturligt, at han blev begravet ved sin sognekirke i Bramdrup. Ligeså var det naturligt, at hans kone Bodil Marie efterfølgende blev gravlagt i samme gravsted og fik sit navn på gravstenen ved sin død i 1941.
Da Johannes og Bodil Marie Linds ældste søn Niels døde i 1964 - og hans hustru i 1963 - blev de gravlagt ved siden af Niels´s forældre. Nu var der opstået et familiegravsted. Det var derfor naturligt, at Gustav og Helene Lind besluttede, at de, selv om de havde boet i Strandhuse siden 1944, så ville de ved deres død gravlægges i familiegravstedet på Bramdrup Kirkegård.
Således er sammenhængen mellem Bramdrup Kirkegård, "Mejersminde" ved Gl. Kongevej-Heimdalsvej og Kunstmuseet Trapholt i Strandhuse med mæcenerne Gustav og Helene Lind.
Kirkegårde byder på megen kulturhistorie og ind i mellem spændende gåder.