torsdag den 13. september 2018

Houens Odde - midt i det hele

Selv på regnvejrsdag er det godt at besøge Houens Odde, der ligger som en naturmæssig oase mellem Eltang Vig og Gudsø Vig. Og kun ti minutters kørsel fra Kolding.

Op og ned, op og ned gik det under min vandretur fra oddens sydvestlige ende og ud mod oddespidsen længst mod nordøst ved Gilwellhytterne.

Det er Weichselistidens - den seneste istid (cirka 115.000 år f.kr. til cirka 9.600 år f.kr) - sidste krampetrækninger, der giver denne oplevelse, selvom skovvejen er jævnet noget ud ved brug af vejdæmninger. På tilbagevejen gik jeg på oddens nordside, så jeg fik oplevelsen af de mange parallelle bakker og dale fuldt ud. Over skovklædte afrundede bakker og ned over fugtige sivdækkede lavninger.

Under afsmeltningstiden og israndens tilbagetrækning under den seneste istid, forekom der undertiden afgrænsede kuldeforværringer, så der igen rykkede afgrænsede gletsjere frem over vores område.

En af disse gletsjere er Lillebælts Gletsjeren, der var en del af det såkaldt ungbaltiske isfremstød. Den rykkede fra sydøst gennem det nuværende Østersøområde - og der hvor Lillebælt nu er - frem mod nordvest, hvor gletsjeren gik i stå i området omkring Gudsø og Taulov.

Da gletsjeren rykkede frem blev det foranliggende vanddrukne morænemateriale bestående af usorteret ler, sand, grus og sten udtværet i isens fremrykningsretning. Morænebakkerne på Houens Odde ligger derfor i dag og strækker sig i retningen fra sydøst mod nordvest. Imellem bakkerne ligger der fugtige lavninger. Det er derfor oplevelsen af en gåtur er op ned, op ned. Og skov siv, skov siv.

Under dagens gåtur nød jeg undervejs på oddens sydøstside udsigten over Eltang Vig, der efter i mange år at have været afpumpet nu igen er tilbage i sin naturtilstand.

På turen tilbage langs oddens nordvestside kiggede jeg over gletsjerinderlavningen Gudsø Vig mod den tilhørende Taulov randmoræne, der er resultatet af alt det materiale Lillebælt Gletsjeren aflejrede og skubbede op ved sin afsmeltningsrand.

Forinden turen tilbage gav jeg mig også tid til helt ude for enden af odden længst mod nord at nyde synet over mod Kidholmene og forestillede mig, hvordan menneskene her i området levede for tusinder af år siden. Der er fundet rester af deres værktøj, fiskegårde og de pæleafspærringer, de lavede under vandoverfladen, så indsejlingen til Gudsø Vig var beskyttet mod fjender.

Men undervejs kunne jeg også dagdrømme om historiske begivenheder tættere på vores tid . Under de betydelige slag der under Treårskrigen fandt sted ved Gudsø i maj 1849 efter det af danskerne tabte slag den 23. april i Kolding, sejlede danske kanonbåde ind i Gudsø Vig og beskød de tyske tropper inde på land. Kanonbådene måtte trække sig tilbage, da tyskerne gik ud og beskød kanonbådene fra Houens Odde. Det har ikke været sjovt at ligge i de små åbne kanonbåde uden beskyttelse for den fjendtlige beskydning.

Jo, selv på en regnvejrsdag er der meget at opleve og at indleve sig i ved et formiddagsbesøg på Houens Odde.

Udsigten fra Houens Odde over Gudsø Vig mod Taulovmorænen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar