torsdag den 21. oktober 2021

Natursyn - regnvejrsvandring langs Lillebælt

Rønshoved, Stenderup Midtskov

Fænø set fra Rønshoved

Det stod ned i stænger under hele min vandring på
kysten mellem Snævringen og Stenderup Midtskov

Det stod ned i stænger, da jeg i dag vandrede i Stenderup Nørreskov og langs Snævringens kyst. Det generede nu ikke oplevelsen af det smukke naturområde.

Heller ikke det, at skov, strandeng og vådområder her er indhegnet, så store græssere - læs kreaturer - kan holdes på plads, så de kan udføre deres vigtige arbejde med at afgræsse og afgnave vækster, så mangfoldigheden af planter sikres plads og vækst til gavn for insekter. Insekter der gavner næste led i fødekæden, nemlig fuglene.



Mellem Stenderup Skovridergård og den del af Lillebælt, der hedder
Snævringen. Området hedder Skovholmen. Her er strandeng, buskads,
vådområder og skov er indhegnet. Skovholmen har været urørt skov
siden 1970´erne. I skoven kan insekter, småkravl og fugle findeføde i
råddent træ og i kreaturernes efterladte kokasser.

Kokasserne i skov og på strandeng giver levesteder til skarnbasser, biller og alskens andet småkravl, der tjener til føde for de efterfølgende led i fødekæden. Her er derfor et rigt fugleliv. Massevis af naturoplevelser samtidig med, at naturen kan udvikle sig.

Skansen ligger indenfor det hegnede område, men det er let at hoppe
over tråden og gå en tur på skanseområdet og nyde historiens vingesus sammen
med de store markante væltede træer, der leverer føde til svampe,
insekter og alskens kravl.

Det er et smukt, mangfoldigt område, hvor indhegningen ikke generer mig, hverken når jeg færdes inden- eller udenfor trådene. Her på kanten mellem skov og kyst kommer vandrere, ryttere og cyklister forbi uden at genere de i skov og på strandeng græssende kreaturer eller lade sig genere af disse. Ja, her er hegn. Men hegn der gør gavn og ingen skade. Tvært imod. Ingen stivnet ufrugtbar ideologi har for flere år siden hæmmet opsætningen af dette hegn til gavn for naturbevaring og -udvikling. Der er brug for flere områder som dette.

Rester af middelalderborgen Borgsted Banke. Borgbanken er omkranset
af den hævede havbund fra Stenalderhavet (9000-8000 år før nu), hvis nu
tilgroede stejle kystskrænter, vi kan følge langt i Midtskoven.

Her i området ligger også oldtidshøje, stendysser, gamle borghøje, voldsteder og skanser. Og her kan man nyde nu tilgroede vige, der var hav, da Stenalderhavet stod højere end nutidens havoverflade. Stenalderhavets stejle nu tilgroede kystskrænter ligger her til erindring om vores evigt foranderlige verden. Lillebælt er på denne strækning allerede udnævnt som naturpark, hvor tre omkransende kommuner arbejder sammen om at sikre og udvikle naturen og sikre befolkningen en mangfoldighed af oplevelser.

Langdyssen (fra Yngre Stenalder, rejst cirka 5200 år før vor tid)
 i Stenderup Midtskov nær shelteret ved Skovridergården og den nu faldneårhundredgamle Strandeg, der ligger og rådner og bliver til føde forsvampe, biller og insekter.

Såfremt Naturnationalpark Stenderup, som jeg håber det, bliver en realitet, bør man straks nedsætte et nationalparkråd bestående af repræsentanter for alle interessenter. Nøgleordet for rådets virksomhed bør være balance. Balance mellem områder til urørt natur, til mangfoldigt friluftsliv, til fortsat produktion af gavntræ, til refugier for sjældne planter og dyr, til formidling af kulturhistorie. Veterinær opsyn og kontrol er en selvfølge, ligesom høhække og foderpladser med grovfoder i strenge vintre. Det kendes for eksempel fra Hindsgavl Dyrehave, Haderslev Dyrehave og fra Wedellsborg Skovene.

Ib Hansen, 20.10.2021

2 kommentarer:

  1. Hurra for din mildt løftede pegefinger :-)
    Vi har for mange, der bestemmer lidt for meget uden at have forstand nok til det, de bestemmer hvordan skal være.
    Og ikke mindst ALT for mange lægfolk, der har nogle meget synlige meninger om noget, de slet ikke har forstand på!

    SvarSlet